Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
okrugli stol

'RH zakon o sukobu interesa ne usklađuje zbog EU već zbog sebe'

okrugli stol vinodolski,portal (1)
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/6
06.05.2013.
u 15:00

Koliko god bili optimisti, znamo da korupcija i sukob interesa nisu nikada nigdje potpuno iskorijenjeni. Ipak, ne treba se vraćati na doba kad je dužnosnik javnu funkciju koristio za privatni interes, rekao je Josipović

Nikada se više nećemo vratiti u doba kada je bilo moguće da javni dužnosnik nekažnjeno koristi javnu funkciju za zadovoljavanje privatnih interesa, poručio je danas u Hrvatskom saboru predsjednik RH Ivo Josipović na okruglom stolu u organizaciji Transparency Internationala Hrvatska na temu \"725 godina Vinodolskog zakonika - 725 godina sprečavanja sukoba interesa u Hrvatskoj\".

Predsjednik je kazao da je Vinodolski zakonik sa svojim propisima, kao i današnji zakoni o sukobu interesa i korupciji, temeljen na moralu i poimanju odnosa vlasti prema građanima.

- Bez obzira na kontekst i razlike onodobnoga društva i današnjega, postoji kontinuitet i veza. Sukob interesa bio je u centru interesa u zadnje vrijeme i puno je učinjeno na tom području, postoji vrlo važan i vidljiv napredak, ali ima i još toga za učiniti – smatra Josipović te dodaje kako je ono što je dosad učinjeno ireverzibilno.

- Koliko god bili optimisti, znamo da korupcija i sukob interesa nisu nikada nigdje potpuno iskorijenjeni. Ipak, ne treba se vraćati na doba kad je dužnosnik javnu funkciju koristio za privatni interes – rekao je Josipović te dodao kako Hrvatska kao mlada država još uvijek brusi kriterije u borbi protiv sukoba interesa.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko primijetio je da je Vinodolski zakonik dokaz da je hrvatski narod uvijek pripadao europskom intelektualnom i kulturnom krugu te da ima dugu tradiciju i osviještenost za uređenom državom i kontrolom vlasti. Kao bivši predsjednik Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, podsjetio je da to tijelo u Hrvatskoj postoji već deset godina, te da njegova svrha nije kažnjavanje već prevencija situacija u kojima bi dužnosnici mogli odlučivati između javnog i privatnog interesa.

- Povjerenstvo je oči i uši hrvatske javnosti i nadam se da će u budućnosti imati sve manje posla – komentirao je Leko.

Zamjenik šefa Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Paolo Berizzi primijetio je da je sukob interesa povijesno utemeljen zakonski pojam, a ulazak Hrvatske u EU i prilagođavanje zakona, zapravo je nastavak poštivanja hrvatskih tradicijskih naslijeđa.

- Hrvatska napore usklađivanja zakona s EU ne čini zbog Unije, nego zbog sebe. EU je zadovoljna što će Vlada dopuniti Zakon o sprečavanju sukoba interesa – kazao je Berizzi.

Profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta Davor Derečinović koji je jedan od ljudi koji se u Hrvatskoj najduže bave problematikom sukoba interesa, a ujedno i član prvog Povjerenstva, osvrnuo se na deset godina funkcioniranja Povjerenstva u Hrvatskoj.

- Prvo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa bilo je neželjeno dijete i zbog nedostatka političke volje i nedovoljne definiranosti Zakona nikada nije zaživjelo kako treba – smatra Derenčinović.

Vidoje Vujić, župan Primorsko-goranski, poklonio je primjerke knjige Vinodolskog zakonika predsjedniku Josipoviću i predsjedniku Leki.

>>Princeton objavio znanstveni rad o povijesti korupcije u Hrvatskoj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije