Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obuka vojnika

RH potpisala Plan bilateralne obrambene suradnje s Kosovom

Ante Kotromanović,Haki Demolli
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/7
24.03.2015.
u 18:30

Ministar Ante Kotromanović istaknuo je da Hrvatska i Kosovo imaju odlične političke odnose

Ministar obrane Ante Kotromanović primio je danas izaslanstvo Kosovskih snaga sigurnosti predvođeno ministrom Hakijem Demollijem. Na sastanku je potpisan Plan bilateralne obrambene suradnje između Ministarstva obrane RH i Ministarstva Kosovskih snaga sigurnosti.

Kako javlja MORH, dvojica ministara razgovarali su o intenziviranju bilateralne obrambene suradnje, posebno na području vojne izobrazbe i obuke. Uz dosadašnje sudjelovanje pripadnika kosovskih snaga sigurnosti na nekoliko tečajeva u Središtu za međunarodne vojne operacije, kosovskoj strani ponuđeno je školovanje i na Hrvatskom vojnom učilištu ''Petar Zrinski“. Ministar Kotromanović je istaknuo da Hrvatska i Kosovo imaju odlične političke odnose.

- Drago mi je da nastavljamo odličnu suradnju između Hrvatske i Kosova, intenzivirat ćemo suradnju posebno na području izobrazbe, a dvojica kosovskih kadeta sljedeće akademske godine imat će prilike studirati na novim vojnim sveučilišnim studijskim programima - kazao je Kotromanović.

Kosovski ministar Demolli zahvalio je na potpori koju Ministarstvo obrane i Republika Hrvatska pružaju Kosovu, osobito Ministarstvu Kosovskih snaga sigurnosti, izrazivši zadovoljstvo visokom razinom suradnje dvaju ministarstava.

- Tijekom razgovora dobili smo potporu Hrvatske u našim euro-atlantskim težnjama. Naše ministarstvo je jedno od najmlađih, stoga nam je potpora i savjeti koje dobijemo od hrvatskog ministarstva obrane vrlo značajna - zaključio je ministar Demolli.

Dvije strane razmijenile su iskustva u području međunarodne obrambene suradnje i euroatlantskih integracija te stavove o sigurnosnoj političkoj situaciji u jugoistočnoj Europi a razgovaralo se i o sudjelovanju Oružanih snaga Republike Hrvatske u mirovnoj operaciji NATO-a na Kosovu.

Potvrđeno je da će Hrvatska nastaviti podupirati Republiku Kosovo te se zauzimati za integritet i nedjeljivost kosovskog teritorija te će aktivno podupirati kosovsku euroatlantsku orijentaciju i realizaciju perspektive članstva u EU i NATO-u kao i spremnost Republike Kosovo za provedbu strukturnih reformi.

Razgovaralo se i o sudjelovanju Oružanih snaga Republike Hrvatske u mirovnoj operaciji NATO-a na Kosovu (Kosovo Force - KFOR), u koju su uključene od srpnja 2008. godine, sukladno Odluci Hrvatskog sabora. Trenutno u operaciji KFOR 17. HRVCON sudjeluju 24 pripadnika i dva helikoptera. Rotacija 18. HRVCON-a započela je jučer, a završit će 30. ožujka 2015. godine. U sklopu posjeta Republici Hrvatskoj kosovsko izaslanstvo posjetit će i  Uredu Predsjednice RH i Hrvatski sabor.

>>Nakon 'Krila Oluje' spriječen odlazak pilota kanadera

>>HV ove godine neće uklanjati ruševine na području Vukovara

Komentara 13

Avatar kravata
kravata
20:36 24.03.2015.

Gospodo ostavite se Kosova kao i Srbije,

Avatar Angelina11
Angelina11
22:06 24.03.2015.

Super sada ce Srbija i Italija podpisati bileteralnu vojnu saradnju.

Avatar HrvatskiNacionalist
HrvatskiNacionalist
21:29 24.03.2015.

Vlada Zorana Milanovića jedino ispravno radi budalaštine. Kotromanoviću podnesi ostavku dosta je brate više migova, patria i suradnje s kosovom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije