Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.10.2016. u 15:30

Kriza u Stolcu iziskuje međunacionalni dogovor, ali dobro rješnje bit će samo ono koje je postignuto u BiH

Stolac je trenutačno jedna od nekoliko žarišnih točaka u Bosni i Hercegovini koja itekako može utjecati na dugotrajnu (de)stabilizaciju odnosa i stanja u zemlji. Svaka pomoć u smirivanju uzavrelih nacionalnih tenzija nakon prekinutog izbornog procesa u tom gradu dobrodošla je.

U tom svjetlu i nikako drukčije ne treba promatrati jučerašnji posjet izaslanstva Vlade Republike Hrvatske Stocu. Slično kao što je to uradio premijer Zoran Milanović prije dvije i pol godine, kada je posjetio Mostar u vrijeme isforsiranog „događanja naroda“ i paljevine zgrada institucija i stranaka, i dolazak Vladina izaslanstva jučer potvrda je da Hrvatska i Europska unija pozorno prate događanja te da pomirljivim porukama žele pridonijeti stabilizaciji stanja.

Naravno, opet će biti dežurnih medijskih kukavica koje će ponavljati fraze u uplitanju u unutarnje stvari BiH, nastavku hrvatske hegemonističke politike i slične ničim argumentirane tvrdnje. No, to je dio folklora koji je nezaobilazan na političkoj i javnoj sceni BiH pa se na to i ne treba ozbiljnije osvrtati. Svako pridavanje pozornosti takvim žalopojkama samo ih čini važnijim nego što realno jesu.

Hrvatska državna politika iz razdoblja prilično pasivne uloge prema zbivanjima u BiH, što je djelomično posljedica preokupiranosti unutarnjim problemima, dolaskom Andreja Plenkovića na scenu kao ključnog političkog aktera, preuzima aktivniju ulogu. Cilj je stabilizacija stanja u BiH, a jučerašnji posjet Stocu potvrda je da će ta uloga biti odgovorna, izbalansirana i europska.

Bh. Hrvati će svoje probleme u BiH prvenstveno morati rješavati sami s druga dva konstitutivna naroda. Trenutačna kriza u Stocu jedno je od tih pitanja koje iziskuje međunacionalni dogovor. Potpora u rješavanju takvih problema poželjna je sa svake strane, ali dobro rješenje će biti samo ono koje je postignuto unutar BiH.

>> Petrov traži ponavljanje izbora u Stolcu: Neprihvatljivo je da se dogodi napad na službenu osobu, a da se ništa ne poduzima

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije