Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.300 € odštete

RH kažnjena jer je bolnica u Splitu bacila mrtvorođenče zajedno s kliničkim otpadom

bebe
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
12.06.2014.
u 12:30

Roditelji su dobili spor jer im je uskraćeno pravo da znaju gdje je bebino posljednje počivalište

Europski sud za ljudska prava presudio je u korist oca čije je mrtvorođeno dijete javna bolnica u Splitu tretirala kao klinički otpad, zbog čega otac i majka poslije nisu mogli saznati gdje je djetetovo posljednje počivalište. Sud u Strasbourgu naložio je da Hrvatska plati 12.300 eura odštete.  

U kolovozu 2003. trudnica je u devetom mjesecu trudnoće rodila mrtvo dijete, a ona i njezin suprug nisu željeli preuzeti posmrtne ostatke, ostavljajući bolnici u Splitu da se nakon obdukcije pobrine i za ukop. U listopadu 2003. bolnica je bacila bebine posmrtne ostatke u smeće zajedno s kliničkim otpadom, piše u obrazloženju presude objavljenom danas na službenim web-stranicama Europskog suda za ljudska prava. Klinički otpad zatim je predan vanjskom poduzeću koje ima ugovor s bolnicom i posmrtni ostaci bebe odneseni su u zagrebački krematorij gdje su spaljeni.  

Nedugo zatim, roditelji su pokušali doznati informacije o tome gdje je beba pokopana. Nisu uspjeli. U lipnju 2004. podigli su tužbu protiv bolnice tražeći odštetu za duševne boli prouzročene načinom na koji se bolnica riješila posmrtnih ostataka njihove mrtvorođene bebe.  

U svibnju 2007. Županijski sud u Splitu presudio je da bebino tijelo nije smjelo biti odbačeno zajedno s kliničkim otpadom, ali da roditelji nemaju pravo na odštetu jer nijedna zakonska odredba ne obvezuje bolnicu da obavijesti roditelje o tome gdje je mrtvorođenče pokopano. Ta presuda potvrđena je na Vrhovnom sudu u studenom 2008., a žalba roditelja Ustavnom sudu odbačena je u veljači 2012. godine.  

Istodobno, roditelji su podnijeli i kaznenu prijavu protiv bolnice kao pravne osobe te zaposlenika bolnice i vanjskog poduzeća, ali ta prijava je odbačena s obrazloženjem da su posmrtni ostaci tretirani u skladu sa zakonom i procedurama.  

Roditelji su se obratili Europskom sudu za ljudska prava u srpnju 2012., tvrdeći da se davanjem usmenog zahtjeva bolnici da pokopa njihovu bebu nisu zapravo odrekli prava da znaju gdje se nalazi posljednje počivalište.  

Sud u Strasbourgu zaključio je da odbacivanje tijela mrtvorođene bebe zajedno s kliničkim otpadom nije u skladu sa zakonom i predstavlja kršenje članka 8. Europske konvencije o ljudskim pravima (članak koji govori o pravu na poštovanje privatnog i obiteljskog života).  

Sud u Strasbourgu ukazuje na obrazloženje presude Županijskog suda u Splitu u kojem se upozorava da procedura u ovakvim slučajevima nije koherentno propisana, što otvara pitanja o primjerenosti hrvatskih propisa. 

Komentara 14

Avatar navijač
navijač
13:04 12.06.2014.

Za prvi slučaj se ipak slažem s prvom presudom zato što su roditelji ipak trebali preuzeti tijelo ili ne tražiti odgovornost bolnice.A za drugi slučaj , bolje da šutim.

DU
Deleted user
14:33 12.06.2014.

Roditelji nisu htjeli pruzesti tijelo bebe, pa su se godinu dana nakon toga sjetili. Grizla ih je savjest? Ili su savjetovani da mogu dignuti neku lovu? I dragi novinaru beba nije bacena već spaljena kao i sto je navedeno uu tekstu. Sto je cilj ovog članka? Osuda javnog zdrastva? Umjesto da se pitate zasto su roditelji tako postupili?

BO
boris
13:00 12.06.2014.

zaista prestrašno kako se postupa s ljudima. To je plod nepoštivanja života od začeća do smrti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije