Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

RH dobila tri mjerila za zatvaranje pregovora u danas otvorenim poglavljima

17.06.2008.
u 15:39

Hrvatska je dobila ukupno tri mjerila za zatvaranje u poglavljima Socijalna politika i zapošljavanje i Sloboda kretanja radnika koja su otvorena u utorak u Luxembourgu na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju.

Da bi zatvorila pregovore u poglavlju Socijalna politika i zapošljavanje, Hrvatska treba ispuniti dva mjerila.

U prvom se mjerilu traže manje izmjene Zakona o radu i nešto veće izmjene u Zakonu o zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu.

U okviru drugog mjerila Hrvatska će morati donijeti krovni antidiskriminacijski zakon i Zakon o ravnopravnosti spolova. Kod svih tih zakona, mora se dokazati i zadovoljavajuća razina provedbe.

U mjerilu za zatvaranje poglavlja Sloboda kretanja radnika od Hrvatske se traži da dokaže da ima odgovarajuće administrativne strukture za provedbu zakonodavstva u ovom području.

Europska unija je u poglavlju Sloboda kretanja radnika zatražila prijelazne odredbe.

Prema pregovaračkoj poziciji EU-a, zemlje članice mogle bi, ako to smatraju potrebnim, uvesti privremena ograničenja za dolazak hrvatskih radnika na njihovo tržište rada.

Ista mjera korištena je i u ranijem krugu proširenja. Prema stajalištu EU-a, najduže moguće razdoblje za to privremeno izuzeće iznosilo bi sedam godina. Najprije bi se uvelo ograničenje na dvije godine, koje se onda može još dvaput produljiti, prvo na tri, a zatim na još dvije godine.

Isto rješenje uvedeno je za 12 zemalja koje su u EU-u ušle 2004. i 2007. godine. Neke stare zemlje EU međutim uopće nisu koristile tu mogućnost.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije