Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

RH će, poštujući zakon, priznati Hrvatsku pravoslavnu crkvu

Svatko tko se želi evidentirati kao vjerska zajednica mora kao udruga čekati pet godina i imati najmanje 500 vjernika. U RH postoji 11.400 Hrvata koji su se izjasnili kao pravoslavci.
14. ožujka 2010. u 17:21 577 komentara 853 prikaza
crkva

Država će priznati Hrvatsku pravoslavnu crkvu! Ta vijest nije nimalo proizvoljna, nego proizlazi iz toga što se Hrvatska pravoslavna zajednica registrirala kao udruga i postoje dva puta koja bi je trebala dovesti do priznanja kao HPC-a. Prvi je da kao udruga, prema postojećem Zakonu o vjerskim zajednicama, čeka pet godina i dotad okupi 500 vjernika ili da se na sljedećem popisu stanovništva, koji je već iduće godine, dio pravoslavnih vjernika izjasni kao vjernici pripadnici Hrvatske pravoslavne crkve.

Elegantan preskok

– Još nismo dobili upit od Hrvatske pravoslavne zajednice, čak i ne znamo jesu li registrirani kao udruga. Pravila su za sve ista, pa svatko tko se želi evidentirati kao vjerska zajednica mora kao udruga čekati pet godina i imati najmanje 500 vjernika – rekao nam je Franjo Dubrović, tajnik Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Republike Hrvatske. Hrvatski pravoslavci elegantno mogu preskočiti tu zakonsku normu već sljedeće godine, ako se na popisu stanovništva dio hrvatskih građana izjasni kao pravoslavni vjernici, ali Hrvatske pravoslavne zajednice.

Država, naime, raspolaže brojkama da u Hrvatskoj postoji oko 11.400 stanovnika koji su se po nacionalnosti izjasnili kao Hrvati, a po vjeri su pravoslavci. Pritom se nisu izjasnili ni kao članovi SPC-a niti MPC-a, a ni Crnogorske pravoslavne crkve, Grčke, Rumunjske... Opredijele li se oni kao članovi Hrvatske pravoslavne zajednice, država će ih priznati po automatizmu!

– Nedavno sam vidio da se Srpska pravoslavna crkva sve do 1920. nije nazivala “srpskom” i da toga nije bilo u nazivu, nego da su episkopije nosile imena po mjestima i regijama gdje su osnovane. Jedino je Grčkoj pravoslavnoj crkvi 1830. kralj dao naziv “grčka”, a nakon 1920. nacionalne nazive dobile su i ostale pravoslavne crkve – tumači nam Dubrović.

Leševi, jame, logori


Prošlotjedni prvi javni nastup udruge Hrvatske pravoslavne zajednice izazvao je buru reakcija u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, pa je u subotu episkop dalmatinski Fotije uputio pismo predsjedniku Ivi Josipoviću. On konstatira kako je normalno da u demokratskim društvima niču razne udruge, no da se u slučaju HPZ-a “radi o nečem drugom i ne tako bezazlenom”.

– HPZ u svom osnivačkom programu iznosi da ona svoje utemeljenje i povijesno izvorište ima u Pavelićevoj NDH. Iza NDH, kao što nam je svima poznato, ostali su bezbrojni leševi, jame i logori, gde su najvećim delom pobijeni nevini ljudi, samo zato što su bili druge vjere ili nacije. Ustaški poglavnik Pavelić, uz okrutne zločine i genocid nad Srbima, Židovima i Romima, 1942. godine formirao je tzv. Hrvatsku pravoslavnu crkvu, s ciljem potpunog uništenja i zatiranja Srba i Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj – piše episkop Fotije, dodajući kako “ova udruga sa sobom ne donosi mir ni prosperitet, već nagovješćuje novu i novu tragediju, koja nikome ne bi bila od koristi, a posebno ne Hrvatskoj i njenim građanima koji teže ulasku u EU”.

Noćne more zbog Pavelićeve tvorevine


Noćne more zbog Pavelićeve tvorevine iz 1942.

Svako spominjanje HPC-a mnogim pravoslavcima u Hrvatskoj budi noćne more i sjećanja na Pavelićevu kontroverznu političko-crkvenu tvorevinu na čelu s metropolitom Germogenom, kojega je u crkvi sv. Preobraženja u Zagrebu 7. lipnja 1942. ustoličio dr. Jozo Dumanžić. No ta ideja o osnivanju HPC-a nije bila nova.

Autorstvo te ideje pripisuje se Eugenu Kvaterniku. Osnivači HPZ-a ne skrivaju vezu sa spornom Hrvatskom pravoslavnom crkvom iz Pavelićeva doba. Naglasak je na kontinuitetu, ali odbacuju bilo kakve veze s ustaškim režimom, tvrdeći da su legitiman odraz želje hrvatskih pravoslavaca.

U Hrvatskoj živi 195.969 pravoslavacaPre

U Hrvatskoj živi 195.969 pravoslavaca

Prema popisu stanovništva iz 2001. u Hrvatskoj živi 195.969 pravoslavaca, od čega ih je u 40.433 u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, u Bugarskoj pravoslavnoj crkvi osam, u Crnogorskoj 44, u Grčkoj 46. Makedonskoj 211, Rumunskoj 19 i Ruskoj pravoslavnoj crkvi 63. U RH postoji 11.400 Hrvata koji su se izjasnili kao pravoslavci.

Rajko Dujmić
ODLAZAK LEGENDE
Kakav oproštaj od Rajka Dujmića! Naježit ćete se kad ovo vidite
Rješenja za korekciju dioptrije u svakoj životnoj dobi
  • ZeNGa91:

    Treba poštovati želju naroda i pozitivno pravo Republike Hrvatske, to je sva priča. Sve ostalo je trlababadlan.

  • -obrisani-:

    Bog je jedan.

  • mrvecdam:

    sto li siptar pozna povijest,za nevjerovati