Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nisu optimistični

Rezultati istraživanja: Više od 60 posto Hrvata ne vjeruje u brzi završetak rata u Ukrajini

Aftermath of a Russian drone strike in Dnipro
Foto: Stringer/REUTERS
1/3
23.02.2024.
u 10:20

Dok u siječnju 2023. ni u jednoj od ispitanih zemalja više od 46 posto ispitanika nije vjerovalo da će sukob potrajati godinama koje dolaze, u siječnju 2024. u polovici ispitanih zemalja od 51 posto do 63 posto ispitanika očekuje da će se rat razvući godinam

Prema anketi agencije CEPER, u 9 od 12 srednjoeuropskih zemalja danas više ispitanika očekuje dugi rat nego prije godinu dana. Dok u siječnju 2023. ni u jednoj od ispitanih zemalja više od 46 posto ispitanika nije vjerovalo da će sukob potrajati godinama koje dolaze, uoči druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, u siječnju 2024. u polovici ispitanih zemalja od 51 posto do 63 posto ispitanika očekuje da će se rat razvući godinama.

Koliko se vidi, ovo je istraživanje javnog mnijenja provedeno u 12 zemalja srednjoeuropske regije reprezentativno, provedeno telefonom na 1000 stanovnika svake od zemalja. Podaci su prikupljeni između 9. siječnja i 1. veljače 2023. te između 8. siječnja i 7. veljače 2024. Rezultati ankete govore kako je u proteklih dvanaest mjeseci u Austriji, Hrvatskoj, Češkoj, Sjevernoj Makedoniji, Poljskoj, Srbiji, Slovačkoj, Sloveniji i Mađarskoj značajno porastao broj ispitanika koji vjeruje da će se rat nastaviti i sljedećih nekoliko godina. Interesantno je da se, za razliku od većine regionalnih zemalja, 2024. u Rumunjskoj, Crnoj Gori i Bugarskoj postotak ispitanika koji očekuju da će rat završiti do kraja ove godine nije se smanjio u odnosu na istraživanje provedeno prije godinu dana.

POVEZANI ČLANCI:

U tim zemljama sličan broj ili čak više ispitanika očekuje da će se rat završiti do kraja 2024. za razliku od prije dvanaest mjeseci kada su vjerovali da će rat biti gotov do kraja prosinca 2023. U ostalih devet zemalja ispitanici još manje vjeruju da će rat brzo završiti nego prije godinu dana. Prije 12 mjeseci ni u jednoj od proučavanih zemalja apsolutna većina ispitanika nije se spremala na dugi rat. Međutim, u Austriji, Češkoj i Hrvatskoj ne manje od 60 posto očekuje dugi rat. Osim ovih zemalja, i u Poljskoj, Sloveniji i Mađarskoj apsolutna većina ispitanika očekuje da će se rat produžiti i u narednim godinama.

GALERIJA Ukrajina se pohvalila uspjehom u Crnom moru: Pomorskim dronovima potopljen ruski brod

Aftermath of a Russian drone strike in Dnipro
1/17

Prije dvanaest mjeseci, u Mađarskoj i Poljskoj oko 43-44 posto očekivalo je da će sukob dugo trajati, sada više od 50 posto u obje zemlje dijeli to mišljenje. Također je zanimljivo da su Srbi prošle godine bili najviše uvjereni, u omjeru od 62 posto, da će neprijateljstva prestati do kraja 2023., u siječnju 2024. samo je 42 posto Srba vjerovalo da će primirje ili mir biti postignuti do prosinca, a 35 posto ispitanika u zemlji tvrdilo je da rat će trajati godinama.

VIDEO Ukrajinska obavještajna služba objavila snimke potapanja brodova pomorskim dronovima

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije