Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEJEDNAKOST

Rezultati egipatske revolucije: I kršćanima nameću hidžabe

'An Egyptian Coptic Christian boy shouts slogans while holding a crucifix during a protest outside the Egyptian state television building in Cairo on March 10, 2011. Sectarian clashes killed at least
'ARIS MESSINIS'
14.02.2012.
u 09:00

Od 508 zastupnika u egipatskom parlamentu samo su četiri Kopta iako ih ima 17 milijuna

I dok se Muslimanska braća i salafiti dogovaraju o formiranju egipatske vlade te pripremaju izmjene egipatskog ustava u koji bi uveli šerijatski zakon, egipatski Kopti postaju jedan od najugroženijih naroda na Bliskom istoku. Kopti tvrde da ih je oko 17 od ukupno 85 milijuna stanovnika u Egiptu, ali u parlamentu imaju samo četiri od 508 zastupnika! A uvođenjem šerijatskog zakona Koptima se nameću stroga vjerska pravila, među kojima i obvezno nošenje hidžaba za njihove žene. No, to nije sve loše što se sprema Koptima.

Vojska nemoćna

Jedna od paradoksalnih činjenica otprije je da predsjednik Egipta ne može biti Kopt jer, prema ustavu Egipta, predsjednik države uvijek mora biti musliman. Isto tako, u egipatskoj vladi, koja ima 30 ministara, samo dvojica smiju biti Kopti. Padom Mubarakova režima i anarhijom koju nije mogla obuzdati ni privremena vlada ni vojska, Egipat je širom otvorio vrata za muslimanske ekstremiste koji su pobijedili na nedavnim parlamentarnim izborima.

– Kopti su uvjereni da je namjerno provociranje vjerskih sukoba u zemlji snažan vjetar u leđa muslimanskih ekstremista za postizanje ciljeva i obračunavanje s neistomišljenicima, a posebno s kršćanima – kazao je za Večernji list dr. Mamdouh Nakhlah, Kopt i direktor centra za ljudska prava Al Khalima u Kairu, optuživši salafite i Muslimansku braću, koje financira Saudijska Arabija, da žele protjerati kršćane iz Egipta. Priznaje kako strahuje od izbijanja građanskog i vjerskog rata.

– U zemlji u kojoj je pao režim i u kojoj još uvijek nema civilne vlasti najlakše je stvoriti anarhiju i koristiti se njome za ostvarivanje svojih ciljeva. Salafiti sa svojim mentalnim ustrojem te pripadnici Muslimanske braće koriste se kaosom za izazivanje vjerskih nemira koji izazivaju strah, nemir i nervozu kod Kopta. Više nije tajna da Saudijska Arabija godišnje troši više od dvanaest milijardi dolara za širenje ubojite ideologije koju propagiraju radikalne islamske sekte vahabiti i salafiti – kaže dr. Nakhlah.

Irak kao primjer

On ističe da su Kopti podržavali Mubaraka jer su znali što ih čeka u slučaju njegova pada.

– Nama je Irak bio primjer – nakon pada Sadama Huseina u Iraku su kršćani jednostavno nestali.

Komentara 35

Avatar Alfons_x
Alfons_x
13:32 14.02.2012.

Što reći na ovo...nego pitajte \"zapad\" U Libiji su \"borci\" Al Qaide bili po zatvorima dok je Libijom vladao Moamar El Gadaffi, danas se zastava Al Qaide vijori na libijskom parlamentu....pametnome dosta

Avatar amore
amore
09:12 14.02.2012.

Jadni ljudi, treba im pomoći, zašto Amerika, Europa i cijeli svijet šuti?

DO
DoktorAmer
17:03 14.02.2012.

Tko zna sto se iza toga skriva.Oni naivni mislu da to muslimani savjetuju krscanakama jer je hidzab dobar za sinuse, ali on pravi znalci znaju da je iza toga sigurno Cia Mosad zavjera. Za sada jos ne kuzimo zasto, ali sigurno je tako.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije