Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernji brevijar

Revolucija u glavama

13.03.2007.
u 20:10

Prigodom proslave Tjedna bratstva protekle subote u Münchenu, predsjednik Papinskoga vijeća za jedinstvo kršćana kardinal Walter Kasper za poboljšane je odnose kršćana i Židova rekao da su oni rezultat "revolucije u glavama". Ona se, prema njegovim riječima, dogodila nakon teškog povijesnog iskustva, još nezacijeljenih rana, pa i usprkos postojećim problemima budući da proces pomirenja još uvijek traje, i rezultat je svjesnog opredjeljenja vodećih ljudi na obje strane.

 Priznao je da i s jedne i s druge strane postoje određeni strahovi i primisli misli li onaj drugi zaista iskreno, čemu u svakom trenutku može naškoditi samo jedna "nepromišljena emocionalna izjava", no pokazatelji su vrlo dobri. Očito, neke teme i povijesne traume zahtijevaju vrlo discipliniranu strategiju malih pomaka.

Nestrpljivi kakvi jesmo, htjeli bismo samo velike geste i manifestacije. No, nešto se ipak prije treba dogoditi u glavama. Je li i koliko je na tome tragu pohod i molitva požeškoga biskupa Antuna Škvorčevića sa svećenicima svoje biskupije nekadašnjim logorima u  Staroj Gradiški i Jasenovcu prošloga ponedjeljka, pokazat će vrijeme. No, ohrabrujuće su poruke koje je tom prigodom uputio javnosti. Sve ako i izbjegava javne manifestacije u spomenutim logorima, požeški biskup ovom i sličnim gestama daje priliku onim koracima koji mogu dovesti do "revolucije u glavama". A to je mnogo.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije