Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAŽE ISPRIKU

Revolt hercegovačkih branitelja: Nismo banda, mi smo branili svoj narod

branitelji
Foto: Zoran Grizelj/Večernji list
15.04.2014.
u 12:51

Transkript sa sjednice Vlade FBiH bit će poslan u sve podružnice HVIDR-e

Transkript 102. sjednice federalne vlade, tijekom koje je Nermin Nikšić nazivao bandom i banditima vlast u Zapadnohercegovačkoj županiji i druge osobe, ovih dana bit će poslan na brojne adrese u Bosni i Hercegovini. Predstavnici HVIDR-e Hercegovačko-neretvanske županije odlučili su ovaj transkript poslati na adrese svih podružnica ovoga udruženja.

– Želimo da svaki naš član vidi kako se federalne vlasti odnose prema Hrvatima te kako ta nelegalna vlast gleda na Hrvate u BiH – rekli su nam u predsjedništvu HVIDR-e HNŽ-a.

Nelegalna vlast

Oni su dali potporu svojim kolegama u Zapadnohercegovačkoj županiji te poručili kako se mora istrajati u legalnoj borbi protiv nelegalnih poteza koje provodi nelegalna federalna vlada, ministarstvo branitelja kojem je na čelu Zukan Helez te ostale strukture koje već godinama provode nasilnu i nelegalnu reviziju branitelja u Federaciji BiH.

– Helez je u nekoliko navrata poručivao kako u ZHŽ-u ne može biti toliko stradalnika jer na tome prostoru nije bilo rata. On i svi njemu slični moraju znati kako su se vojnici iz ZHŽ-a borili na prostoru cijele Federacije, kako su branili od agresije cijeli hrvatski narod. Helez takvim izjavama već godinama želi promijeniti povijest na ovim prostorima, prikazati HVO kao nelegalnu vojnu formaciju. Možemo mu poručiti da to neće uspjeti. HVO je branio i obranio 26 posto ove zemlje, i to je činjenica. Nakon ovih izjava očekujemo ispriku ili ćemo podizati nove tužbe protiv Heleza i Nikšića – poručili su iz HVIDR-e HNŽ-a. Izrazili su nadu kako će ovih dana i ostala udruženja proistekla iz Domovinskog rata osuditi izjave Nikšića i Heleza na spomenutoj sjednici te su ponovili kako oni nisu protiv revizije, ali su protiv toga da se ovaj proces vrši izvan sklopa zakona.

Provesti legalnu reviziju

– Svi oni koji su na nelegalan način došli do prava moraju ostati bez njih i odgovarati za svoj kriminal. Ali ne može se vršiti samo revizija nad Hrvatima, ljudima mijenjati okolnosti stradavanja. Mi nismo banda, mi smo branili svoj narod i podnijeli veliku žrtvu zbog toga – zaključili su u predsjedništvu HVIDR-e HNŽ-a. I dok se još čekaju reakcije pojedinih braniteljskih udruga, pojedinci su reagirali isti dan kada je objavljen sporni transkript.

Ivo Tadić, izaslanik u Domu naroda Federacije BiH, zatražio je javnu ispriku od Nermina Nikšića zbog uvreda koje je uputio cijelom hrvatskom narodu u BiH. Također, dodao je da je suludo tražiti ispriku i od Zukana Heleza.

>> Politika Hrvatske prema BiH i danas je talac Franje Tuđmana

Komentara 30

SE
sestrićna
12:57 15.04.2014.

a što od seljačine od misnitra očekivati?..jadnik nije naučio da se miloševićeva juga raspala baš zbog takvih koa što je on(a imala je čak i jna koja ju je trebala braniti)..ovakvim nastupima samo tjera hrvate da formiraju treći ili da se jednostavno udruže sa srbima i odvoje od bih..tako će na kraju i završiti a on onda neka glumi baju u sarajevskom pašaluku..

DP
dado plus
13:24 15.04.2014.

Zašto se predsjednik sabora Josip Leko nije oglasio oko ovog verbalnog Bošnjačkog napada na Hrvate u BiH, trebao je reagirati i Milanović, ipak je on po djedu koji se iz Livna doselio u Sinj Hercegovac.

EN
enigma898
13:44 15.04.2014.

Bez Hvatske Vojske i HVO-a(također Hrvatske Vojske) Bošnjaci su mogli ratovati još 50 godina, ali nikad ne bi porazili Srbe... Hrvati su porazili Srbe u BiH i bili spremni na ulazak u Banja Luku, Hrvati su ih porazili na Dinari, Šatoru, Cincaru, Kupresu, pregazili u Glamoču, Grahovu,Šipovu, Jajcu, Mrkonjić Gradu i poravnali na Livanjskom polju... malo poštovanja prema narodu koji vas je oslobodio, primao vaše izbjeglice i prema onima koji obitavaju u BiH od 6. stoljeća, zapamtite da ste vi osvajači, pridošlice i podstanari koji su se razbahatili

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije