Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAKRIZA

Hrvati iz BiH u bojkotu: Ako naš susjed Bošnjak ne može kod vas na more, mi nećemo doći iz principa

Na graničnom prijelazu s BiH prelasci su i dalje ograničeni na određene kategorije osoba
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
14.07.2020.
u 08:58

'Ako moj susjed ili kolega Bošnjak može ući samo s testom ili samoizolacijom, ne idemo ni mi', rekla je Bošnjakinja čiji suprug ima hrvatsku putovnicu

Državljani Europske unije i članovi njihovih obitelji u Hrvatsku ulaze kao i prije pojave koronavirusa, no u zadnjih su se mjesec dana dva puta uvodile i ukidale restrikcije za državljane BiH. Oni imaju dugačak popis pravila koja moraju proučiti prije ulaska u Hrvatsku. 

"Ja mogu na more u Hrvatsku bez testa na koronu i bez samoizolacije, ali samo zato što mi muž ima i hrvatsku putovnicu. Nećemo ići iz protesta, zbog naših kolega i sugrađana koji hrvatsku putovnicu nemaju. Ako moj susjed ili kolega Bošnjak može ući samo s testom ili samoizolacijom, ne idemo ni mi. Čujem da će biti još onih iz Sarajeva koji će bojkotirati odlazak na Jadran", rekla je Bošnjakinja za 24sata.

Ona bi, da nema supruga Hrvata, na Jadran mogla samo uz uvjet da na granici predoči potvrdu o plaćenom odmoru i negativan nalaz testa na koronavirus koji nije stariji od 48 sati, a bez nalaza morala bi u dvotjednu karantenu.

S hrvatsko-bošnjačkim parom mogu doći i djeca koja su prijavljena na istoj adresi, neovisno o tome jesu li biološka djeca državljana EU. Na granici je potrebno dokazati srodstvo s članom obitelji iz EU, primjerice vjenčani ili rodni list, kako bi se izbjegla potvrda o smještaju ili test na koronu.

Potvrda o smještaju

Od turistkinje iz Srbije doznaje se kako su na granici od nje tražili potvrdu da je platila ukupan iznos smještaja na Jadranu, što nije obaveza.

"Platili smo rezervaciju, kako smo prije pročitali da trebamo. Bila je noć kad smo došli na granicu, i onda sam morala domaćicu na moru zamoliti da mi u e-mailu napiše da smo sve platili", ispričala je Beograđanka za 24sata.

U Hrvatskoj turističkoj zajednici kažu da nije potrebno uplatiti cijeli smještaj nego samo rezervaciju i za to imati potvrdu. Dakle, 20-30 posto iznosa, ovisno koliko domaćin traži.

Ključne riječi

Komentara 45

SV
svrake
09:33 14.07.2020.

koliko vidim ova je bosnjakinja sto ima muza hrvata i ona je u bojkotu, a nitko od hrvata nije u bojkotu.. tzv bosnjaci neka urede malo svoju drzavu pa ce se i njih nesto pitati i nece ih se gledati kao slijepo crijevo europe..

LI
Lionking
09:41 14.07.2020.

Novinari ne serite. To je praksa EU, a Hrvatska se pridržava. Sto se tice same izjave "bosnjakinje" udate za Hrvata to ste izmislili , a i ako niste - tekst clanka ne odgovara naslovu. A ova iz Srbije - samo se prikazala kao netko tko vara institucije.

ZV
zvezdomor
09:34 14.07.2020.

NIJE ISTINA

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije