Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSJET ITALIJI

Ressler na Lampedusi: Ovo je lekcija o neuspješnoj politici migracija

Foto: Ured zastupnika Resslera
1/3
22.06.2023.
u 13:08

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler (HDZ/EPP) posjetio je ovoga tjedna talijanski otok Lampedusu, simbol disfunkcionalne europske politike migracija.

Kao dio parlamentarne delegacije Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE), zastupnik Ressler susreo se s predstavnicima Europske granične i obalne straže (Frontex), talijanske Obalne straže, kao i načelnikom i predstavnicima lokalnih vlasti. Tijekom posjeta, zastupnici su imali priliku prisustvovati vježbi potrage i spašavanja na brodu talijanske Obalne straže te posjetiti prihvatni centar koji privremeno smješta nekoliko stotina migranata. Samo ovoga tjedna na otok je pristiglo više od dvije tisuće migranata, a nažalost i u vrijeme posjeta delegacije Europskog parlamenta šestero osoba izgubilo je živote u pokušaju prelaska Sredozemnog mora.

Uz bolne prizore i susrete s relevantnim dionicima, Ressler je istaknuo da je iskustvo Lampeduse duboko potresno. „Lampedusa je postala najdramatičnija lekcija o neuspješnoj europskoj politici migracija. Ako želimo izbjeći ponavljanje tragedija i intenziviranje migracijskog pritiska kojima ovaj otok, a i cijela Europa, svjedoče već godinama, tome moramo prionuti inteligentno i odvažno, bez emotivnih ucjena i jeftine ideologije. U suprotnom ćemo imati sve više i više Lampedusa.“

„Europa ima dužnost solidarnosti prema onima čiji su životi ugroženi. Istodobno, Europa svojom politikom ne smije neizravno potpomagati organizirane mreže krijumčara koji zgrću profit prodajući opasne i smrtonosne aranžmane preko Sredozemlja. Moramo moći pogledati u oči stvarnosti i vidjeti da je politika nekontroliranih stihijskih migracija potpuno neodrživa. Pod hitno nam treba zajednički europski dogovor o sustavu migracija i azila.“, istaknuo je zastupnik Ressler kao dio najužeg tima europskih pučana za pregovore o Migracijskom paktu, s posebnim fokusom na Eurodac, europsku biometrijsku bazu tražitelja azila i nezakonitih migranata.

Kroz izravne interakcije s relevantnim dionicima zastupnici su se detaljnije informirali o operacijama potrage i spašavanja, kao i zabrinjavajućem trendu rasta nezakonitih migracija i krijumčarenja ljudi. Ovaj posjet došao je u vrijeme intenzivnih pregovora oko Pakta o azilu i migracijama. Podsjetimo, nedavni uspjeh ministara unutarnjih poslova, o usuglašavanju zajedničke pozicije o dva ključna zakonska prijedloga o migracijama i azilu, trebala bi omogućiti novi zamah u pregovorima o Paktu, uz brzu obradu zahtjeva za azilom na vanjskim granicama te povratak osoba koje nemaju pravo na azil u zemlje tranzita ili podrijetla.

Delegaciju je predvodio predsjednik Odbora LIBE Juan Fernando Lopez Aguilar (S&D, Španjolska).

VIDEO Božinović brani poruke policajaca: Hoćete li na najbrži način upozoriti kolegu ili čekati ponedjeljak?

Komentara 2

GO
goran2hr
13:59 22.06.2023.

Baš kako se i doliči jednom HDZ-ovcu, uz puno riječi - nije rekao ništa. Rješenja su 2. Ili na svaki način spriječiti dolazak imigranata ili ih raspodjeljivati po državama članicama (želio to domicilni narod ili ne). Pa gospon Karlo jestee li Vi za jedno ili drugo?

DU
Deleted user
13:21 22.06.2023.

I sto ce doticni rijesiti na lampedusi...uzeti dnevnice ...i reci bla bla bla

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije