Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SMRT BEBA U SPLITU

Respiratorni virus uz gripu bio je koban za dvije bebe?

bolnica
Foto: Angelika Warmuth/DPA/PIXSELL
1/2
01.02.2017.
u 14:35

Respiratorni virus blažih simptoma posebno je opasan za malu djecu; liječnici iz HZJZ-a uzeli uzorke, uzrok smrti dviju beba u Splitu bit će poznat do četvrtka

Respiratorni sincicijski virus u kombinaciji sa sezonskom gripom najvjerojatnije je uzrok smrti četveromjesečnog djeteta u nedjelju u splitskoj bolnici. Brzim testom utvrđena je prisutnost tih dvaju virusa u preminule bebe, a konačni nalaz dat će Hrvatski zavod za javno zdravstvo, koji je u KBC Split jučer poslao dvojicu svojih stručnjaka. Uzrok smrti druge bebe u toj bolnici istog dana također još nije utvrđen, a ministar zdravstva dr. Milan Kujundžić poručio je da se moraju pričekati obdukcijski nalazi.

Opasan kod male djece

Smrti dviju beba u Splitu dogodile su se nakon što je javnost potresla vijest o dotad najmlađoj žrtvi gripe, sedmogodišnjoj djevojčici koja se u KBC-u Split liječila od komplikacija gripe. Sve je to zabrinulo roditelje, ali i struku, pa dr. Vladimir Draženović apelira na roditelje da izoliraju djecu od zaraženih članova u kućanstvu i ne šalju ih u kolektive (škole, vrtiće) sa simptomima bolesti.

– Tako ćete zaštiti svoju, ali i ostalu djecu. U odnosu na prošli tjedan dolazi do pada broja oboljelih, ali to ne znači da se ponovno jača epidemija ne može pojaviti u zadnjem tjednu – govori ovaj liječnik, voditelj Nacionalnog centra za influencu. Na temelju uvida u bolničku dokumentaciju preminulih beba dr. Draženović kaže da ne može reći da se radi o nečemu ekscesnom, što je za uzbunu.

Foto: VLm

Uz ovog liječnika u Split je po uzorke išao i dr. Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a nalazi i potvrda uzroka smrti dviju beba trebali bi biti poznati do četvrtka. Utvrđenu kombinaciju virusa koju smo naveli na početku teksta dr. Draženović opisuje smrtonosnom i potvrđuje da je respiratorni sincicijski virus ove sezone učestaliji no inače.

– Respiratorni sincicijski virus sam je po sebi opasan i čest je kod male djece. Kada dijete kašlje, kiše, često kažemo da ima gripu, no često djeca imaju više virusa, a ne samo jedan. Mala djeca jako su prijamčiva za ovaj virus i kod njih on izaziva velike komplikacije. Ove je godine veća njegova pojavnost i primijećeno je da je svake druge sezone on jednostavno intenzivniji. Ove godine se dogodilo da je epidemija gripe s novim sojem i istovremeno i intenzivnija sezona ovog respiratornog virusa – objašnjava dr. Draženović te dodaje da se i ovaj respiratorni virus prenosi jednako kao i gripa. Simptomi štoviše mogu biti i puno blaži i općenito blagi, no riječ je o razornom virusu koji uništava membrane pluća. Naglašava također da za ovaj virus ne postoji cjepivo, dok je ono za gripu dostupno.

Upitno koliko se prijavljuje

Usto, ove je godine kod nas, naglasio je već nekoliko puta, niska procijepljenost protiv gripe. Točan broj oboljelih kao i preminulih od posljedica gripe znat će se nakon što završi epidemija gripe. Trenutačno se 12 preminulih navodi kao broj žrtava ovosezonske gripe premda liječnici kažu da dio ljudi premine od komplikacija neke svoje kronične bolesti za koje je okidač bila gripa, a pitanje je koliko se toga tada prijavi i proglasi kao smrt od gripe.

>> Od gripe umrla sedmogodišnja djevojčica. U bolnici je bila 20 dana, no nisu je uspjeli spasiti

Komentara 2

BI
Biker
15:45 01.02.2017.

Kiselog kupusa ,pazulja ,bijelog luka ,slanine ,suhir rebara i cvaraka to je preventiva protiv gripe a ne cjepiva u kojima se nalazi kemija ( otrov) ..

BI
Biker
15:41 01.02.2017.

Nikad se nebi cijepio protiv gripe ,jer se nezna sto sve ubrizgavaju u tijelo ... Moj djed me naucio kad uhvati gripa kuhane rakije i meda a za prhladu kuhano vino , sve ostalo je farsa globalista i farmaceutske industrije...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije