Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAD

Republikancima prijeti razdor

Senator Obama okružen čuvarima pozdravlja pristaše
import
28.10.2008.
u 18:00

Predizborno finale moglo bi biti bolno i teško za republikanskog predsjedničkog kandidata Johna McCaina.

Niz događaja unutar stranke i njegove kampanje pokazao je da je razdor toliko dubok da čak postoji opasnost da se stranka distancira od kandidata prije izbora i da svu energiju stavi na to da se pokušaju spasiti mjesta u Senatu, koja su ozbiljno ugrožena u pet država, pa čak i u Aljasci, državi kojom upravlja Sarah Palin.

Tamošnji senator Ted Stevens, s najduljim stažem u Senatu od čak 40 godina, osuđen je na sedam puta po pet godina zatvora zbog korupcije, odnosno primanja mita od jedne naftne kompanije – čak pola milijuna dolara.

Dodatni grijeh
Dodatni grijeh je i to što je lagao kada je vođena senatska istraga o tome. Nevolja za republikance je to veća što se ime Teda Stevensa nalazi na glasačkom listiću.

On se nije povukao niti je dao ostavku, a na to ga nije pozvala ni Sarah Palin, stranačka kolegica iz Aljaske, već je samo rekla da je to ona vrsta korupcije protiv koje se želi boriti.

McCain uopće nije reagirao, a Stevens će na dan izbora biti u zatvoru. Drugi veliki problem je Sarah Palin, koju su neimenovi izvori iz McCainove kampanje nazvali “neposlušnim demonom, ženom koja ni s kim nema odnos povjerenja, pa ni s članovima svoje obitelji”. Protivnički tabor izgleda sasvim drugačije.

Predanost Obame
Kroz ured Obamine kampanju u Arlingtonu u Virginiji u nekoliko sati prošlo je nekoliko stotina ljudi. Velik dio njih došao je svoje ime staviti na popis birača koji će glasovati za demokrate, no tu je bila i vojska volontera koji su bez predaha nazivali birače, navodili ih da odu na internetsku stranicu i doniraju koji dolar.

No ipak je najvažniji posao bio birače nagovori da u utorak doista izađu na birališta. Većinom su to mladi ljudi, no ima i ratnih veterana, pa i umirovljenika.

Oko pet sati popodne četrdesetak je volontera u grupama po troje krenulo u obilazak birače “od vrata do vrata”.

“Svaki potencijalni birač je važan. Ovdje radimo kao ludi već dva mjeseca i vidimo rezultate – Virginija je postala naša! Pobjeđujemo”, kazala je Jen Dowly, jedna od djevojaka koje telefonom zovu birače. Atmosfera u uredu je odlična – na zidovi plakati koje su nacrtali sami volonteri, jedan je mladić na gitari svirao pjesme Beatlesa, a iz lokalne pizzerije stigla je pizza za sve.

Joe Parson, jedan od veterana, pričao je kako on pokriva tržnice na koje farmeri donose svoje proizvode.

– Tamo dolazi puno ljudi kupiti hranu, a ja podignem svoj šator i dijelim materijale, nagovaram ih da izađu na birališta – kaže Joe i dodaje kako puno očekuju od Baracka Obame jer je Bill Clinton u osam godina dvaju svojih mandata napravio teške pogreške, zbog kojih njegova supruga Hillary, zapravo, i nije imala nikakve šanse da dobije nominaciju.

Sjetio se i Srebrenice i naglasio da je i to Clinton mogao spriječiti, a nije.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije