Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAD Senator Judd Gregg odbio imenovanje na mjesto ministra trgovine

Republikanci ne žele ući u Obaminu administraciju

Autori: Zorana Bajt, Agencije
13.02.2009.
u 07:32

Republikanski senator Judd Gregg, kojeg je američki predsjednik Barack Obama nominirao za ministra trgovine, povukao je svoju kandidaturu, prenosi Glas Amerike (VOA). Senator Gregg je četvrta osoba koja je odbila ili je morala povući imenovanje u Obaminoj administraciji.

Ozbiljan udarac
Njegovo povlačenje predstavlja ozbiljan udarac Obaminim nastojanjima da u novu administraciju uključi i predstavnike republikanaca. Gregg izjavio kako između njega i predsjednika Obame postoje nepremostive razlike glede paketa ekonomskog poticaja te da on ne bi mogao podržati predsjednikove ključne prioritete u pokušaju gospodarskog oporavka zemlje.

Tako je propao pokušaj predsjednika Obame da u svojoj vladi ima tri republikanska ministra. “Mi, očigledno, funkcioniramo s previše različitim gledanjem na brojna ključna pitanja. Predsjedniku je potreban tim koji će potpuno podržavati sve njegove inicijative”, dodao je Gregg. Prema američkoj mreži ABC-u Gregga je naljutilo što su republikanci nisu sudjelovali u procesu donošenja paketa gospodarskih poticaja. Bijela kuća je priopćila kako žali zbog odluke senatora Gregga. I prvi kandidat za ministra trgovine guverner Novog Meksika Bill Richardson se povukao zbog istrage o ilegalnim poslovnim aktivnostima u njegovoj državi u koje nije bio osobno umiješan.

Utaja poreza
Tom Daschle, koji je trebao biti ministar zdravstva i Nancy Killefer, Obamina kandidatkinja za opći nadzor obavljanja dužnosti u saveznoj vladi, povukli su se prošli tjedan zbog neplaćanja poreza.

Inače, pregovarači Predstavničkog doma i Senata američkog Kongresa postigli su u srijedu dogovor oko svoje dvije verzije prijedloga zakona o gospodarskim poticajima, smanjivši ukupnu vrijednost paketa na 789 milijarda dolara. Obama paket mjera želi potpisati do ponedjeljka.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije