Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sto godina

Replika Penkalina zrakoplova nije poletjela jer nije dobila dozvolu

aero miting (1)
Foto: Pixsell
1/28
29.08.2010.
u 16:23

Državna uprava za civilno zrakopolovstvo nije izdala dozvolu za letenje zrakoplova CA 10 Penkala. Vlado Obajdin, jedan od graditelja zrakoplova, smatra da je riječ o inatu

Na današnjoj proslavi sto godina hrvatskog zrakoplovstva u Lučkom nije poletjela replika Penkalinog zrakoplova iz 1910.godina. Sramotna je to odluka  Državne uprave za civilno zrakoplovstvo koja nije izdala dozvolu za letenje zrakoplova CA 10 Penkala. Vlado Obajdin, jedan od graditelja zrakoplova smatra da je riječ o inatu agencije jer su konstruktori i graditelji na probnom letu digli avion bez dozvole agencije.

Zrakoplov Slavoljuba Penkale drugi je, nakon konstrukcije braće Wright iz Amerike, koji je mogao letjeti. Publika i organizatori razočarani su jer je na proslavi ostao prizemljen. Pilot Antun Gabela nekoliko je minuta samo taksirao po pisti, zrakoplovu se digao samo rep.

- Ovo je događaj, a popratni program trebao je samo uljepšati ovaj dan. I četiri minute su mi bile premalo da obavim posao koji trebam. Bio je jedan kritičnjak, trebali smo valjkom poravnati stazu-  rekao je razočarano 65-godišnji pilot Gabela koji je prve letove obavio još 1963. godine. Četverominutno "paradiranje" ponešto izmjenjene replike pistom bilo je još kraće jer je trebalo čekati da se zagrije motor kako bi zrakoplov krenuo. Motor nisu smjeli pokrenuti prije početka vožnje pistom jer i za to treba dozvola. Nakon marginalizirane vožnje replike Penkalinog zrakoplova, publika je uživala u aero akrobacijama.

Posebna atrakcija - čovjek šišmiš!
Osim zrakoplova zrakom su plovili padobranci, a najviše je priuštio publici, koja je ostala beza daha, Robert Pečnik, poznat kao čovjek šišmiš. On je iz zrakoplova iskočio sa 1200 metara, a zrakom je manevrirao bez padobrana, samo u posebnom odijelu, "upravljajući" slobodnim padom. Padobran je otvorio tek stotinjak metara iznad zemlje.

- Kad letim, osjećam se kao ptica. Tijelo mi služi kao trup aviona, a odijelo kao krila – kazao je 43-godišnji Pečnik, koji slobodno skače deset godina. Skakao je u odijelu vampira, koje među ostalima proizvodi. U Hrvatskoj ih gotovo i ne prodaje, većinu izvozi u Rusiju.

Ako izuzmemo nemili rasplet leta replike Penkalinog zrakoplova aero miting je bio pun pogodak, na zadovoljstvo iznimno velikog broja posjetitelja. Organizatori su se pohvalili da su prodali čak 30.000 ulaznica! Najviše su uživali klinci koji nisu skidali oči sa zrakoplova raznih modela, ali svi su mogli uživati u brojnim letačkim akrobacijama.

Zapravo, miting je najteže pao vozačima osobnih automobila koji su se ipak odlučili dovesti sami do Lučkog. Naime, vozila je u blizini aerodroma jednostavno bilo previše pa se Ježdovcem dugo vozilo u vrlo sporim kolonama.  

 

Komentara 37

OB
-obrisani-
18:53 29.08.2010.

-Zakoni Republike Hrvatske se moraju respektirati.....neka su objavili registar branitelja (by Milanović i Josipović) -Zakoni se moraju respektirati..........ustavni sud je pristran (by Milanović) Hmmmm....gdje li se narod uči takvim glupostima ?

KA
Kakma
19:49 29.08.2010.

Steta tako lipa tica.

Avatar nekakav
nekakav
18:10 29.08.2010.

pa nek vele zašto nisu dobili dozvolu! zamislite da je ovaj aviončić poletio, i stuštio se na gledatelje. tko bi bio odgovoran? jel trebalo napraviti neke testove, ispitivanja? trebalo je. zašto nisu? mogli su nekog ubiti. nek se srame. ili još ljepše, pitajte ih kad su dali zahtjev za dozvolu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije