Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
donosi max!

Repeša: Hezonja je kao Dražen, njegov nagon za uspjehom ravan je ludilu!

Mario Hezonja
Foto: UESyndication/PIXSELL
17.12.2014.
u 17:00

Hezonja je više NBA tip igrača od Šarića, tvrdi Repeša za tjednik Max!

Nakon što ga je dosadašnji izbornik Jasmin Repeša proglasio igračem od izuzetne važnosti za budućnost hrvatske košarkaške reprezentacije, Mario Hezonja (19) postao je česta tema rasprava poklonika košarke. Čak se i njegovu ocu Ronaldu zna dogoditi da u zagrebačkim i dubrovačkim kafićima čuje debate o tome je li njegov sin trebao otići u Barcelonu tako mlad ili bi mu bilo bolje da se razigrao u nekom hrvatskom klubu kao što je to učinio Dario Šarić u Ciboni.

Što o tome misle najpoznatiji hrvatski treneri, ali i njegovi vršnjaci i bivši reprezentativni suigrači? Najprije smo kontaktirali Jasmina Repešu, izbornika koji ga je golobradog vodio na Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj:

– Nitko bez igranja nije postao igrač, a u posljednje vrijeme on u Barceloni čak i dosta igra i to dobro. A prije toga je pak fantastično istrpio neigranje.

Bi li mu dobro došlo više minuta u manjem klubu?

– Bilo bi idealno da igra u klubu koji je na razini, recimo, Cedevite. Da ima toleranciju na pogrešku, koja je normalna za mladog igrača što je pak teško dobiti u klubu kao što je Barcelona. Kada dođu bodovno važne utakmice, većina trenera u takvim klubovima o mladom igraču neće niti razmišljati.

Prije no što će otići u Barcelonu, Mario je imao poziv iz njemačkog Bayerna, danas euroligaša, no on se odlučio za slavni klub. Najtrofejniji hrvatski košarkaški trener Mirko Novosel smatra pak da Mario uopće nije trebao niti odlaziti iz Hrvatske, barem ne sa 17 godina.

– Svaka minuta provedena na klupi u njegovim je godinama izgubljena minuta. Po meni je pogrešno otići van tako mlad. Bolje bi mu bilo da je napravio isto što i Šarić koji je u Ciboni dobio veliku igračku slobodu i pravo na pogrešku. A sjetite se samo Šarićevih pogrešaka, no uz tu toleranciju na pogreške on je vrlo brzo došao na razinu kada ih više nije radio. Važno je biti u klubu u kojem se tolerira košarkaški pubertet. Kada dolaziš u velike i skupe klubove koji mnogo investiraju, njih rijetko kada zanima kakav ćeš ti biti igrač za pet godina. Njih ne zanima razvoj igrača već kakav si ti u datom trenutku.

Novosel drži da bi za Hezonju bilo produktivnije da je prije Barcelone igrao za Cibonu.

– Da je on došao u Cibonu, igrao bi jako puno tu sezonu-dvije. Bude li ga trener Barce stavljao samo kada su utakmice već odlučene, to mu neće mnogo koristiti. Doći će velike utakmice i on će opet sjediti na klupi, a tako još nitko nije postao igrač.

Mladi cibos Dominik Mavra bio je Hezonjin suigrač u juniorima Zagreba. Što on misli o Marijevu ranom odlasku u Barcelonu?

– To je individualna stvar. Ako imaš tretman u medijima, ako si ti nečiji projekt i ako si siguran da prilika neće izostati, onda je najbolje ostati u domaćem klubu. Otići u veliki klub samo da odeš nije pametno jer je u svim državama domaći igrač taj koji će dobiti priliku prije stranca. Moraš biti neusporedivo bolji da bi ti dobio priliku. Unatoč svemu, ja Marijev odlazak u Barcelonu ne smatram pogreškom jer će se njemu tamo postupno otvarati prigode.

Hezonja i Mavra činili su "trio fantastikus" zajedno s Darijom Šarićem koji se odlučio za igračko dozrijevanje u Hrvatskoj pa kaže:

– Teško je meni govoriti tko je od nas dvojice napravio bolji potez. Ja sam udario šakom o stol i odlučio ostati, Mario je odlučio otići. Riječ je o iznimnom talentu, znam ga u dušu jer smo dosta igrali skupa. Mogu reći da će taj momak naći svoje mjesto pod suncem i da će na kraju imati dobru karijeru. Možda se to u ovom trenutku čini malo teže ostvarivo, no, poznavajući ga kao osobu, on će već naći načina da iskaže svoj talent.

Postoji samo košarka

S obzirom na to da je Repeša kazao da Hrvatska neće biti kandidat za medalje s velikih natjecanja dok ne stasaju Šarić i Hezonja, što Šarić na to kaže:

– Radujem se tom danu kada će moj naraštaj predvoditi reprezentaciju. Vjerujem da ćemo imati dovoljno nacionalnog naboja i ako budu svi spremni poštivati izbornikovu odluku oko hijerarhije, onda bismo mogli imati momčad za napad na medalje.

I Šarić i Hezonja su NBA potencijali, no čini se da je Hezonja više NBA tip igrača, a Šarić euroligaški. Uostalom baš su NBA skauti, prateći mladog Dubrovčanina, u svoje bilježnice zapisali ovu tvrdnju:

– Hezonja će biti bolji igrač u NBA nego što bi to bio kada bi ostao u Europi.

Moglo bi se reći da se s tim slaže i Jasmin Repeša:

– Čudno bi bilo da Hezonja ne završi u NBA ligi jer gledano s aspekta atletizma on je više tip NBA igrača, nego što je to Šarić. I zbog toga je po meni šteta da Mario i dosad nije igrao u prilagođenom razvojnom sustavu. On ima takav nagon za uspjehom da je to ravno ludilu. Po meni je jedini u rangu Dražena, po posvećenosti.

Zar takav nije i Dario Šarić?

– I on je silno vrijedan i motiviran, no kod njega ipak negdje čuče opasnosti društvenog života. Kod Hezonje ne. Njega ništa drugo ne zanima osim košarke.

I doista, Mario je čak pomalo i asocijalan. Njega doista zanimaju samo sljedeći trening i sljedeća utakmica. Njegov otac nam je znao reći da taj dosad kapi alkohola nije popio, a kada osjeti duhanski dim, sklanja se. Znaju to i u Barceloni, i to cijene. Uostalom, on je onaj koji najviše "maltretira" klupske trenere sa zahtjevima za dodatnim radom i tako produžuje njihovo radno vrijeme.

Tellem pritišće Pascuala

Bilo je na Barceloninoj adresi i zahtjeva da im posude Hezonju, među zainteresiranima su bili i Velimir Perasović s Valencijom i Jasmin Repeša s Cedevitom, no prvi trener Xavi Pascual nije htio za to niti čuti. A s druge strane mu nije pružao minutažu koju je mladi Dubrovčanin priželjkivao. Nažalost po Hezonju, Pascual je trener ziheraš koji se oslanja na iskusne igrače pa kod njega mladi igrači ne osjećaju trenersko povjerenje. S druge strane, Mario mu na treninzima služi kao neka vrsta "zeca" u utrkama na svjetske rekorde. On je taj koji vuče, koji dominira, dok se potrošeni veterani poput Navarra štede. No, kako će vrijeme prolaziti, Navarro će sve manje moći, a Hezonja će dobivati sve veću priliku.

Uostalom, nedavno se ozlijedio najkonstantniji vanjski igrač Barce Amerikanac Brad Oleson pa bi njegovo četverotjedno odsustvo moglo otvoriti dodatni prostor nadarenom Hrvatu.

Super Mario potpisao je ugovor s Barcelonom na sedam godina, na tri plus četiri. Ove tri istječu mu krajem lipnja 2015. što znači da, ako se nađe kupac za dva milijuna eura, Hezonja tada može otići. A u to vrijeme zacijelo će biti draftiran, ako se na NBA draft odluči izaći u godini u kojoj bi s koledža moglo izaći nekoliko super talentiranih igrača.

No, o tome će Mario odlučivati u proljeće zajedno sa svojim novim agentom Arnom Tellemom, čovjekom koji ima najviše, čak 47, igrača pod ugovorom s NBA klubovima u vrijednosti od rekordnih 324 milijuna USD za ovu sezonu. Čovjek koji zastupa Derricka Rosea, Russella Westbrooka, Anthonyja Davisa i mnoge druge zvijezde je taj koji će donijeti procjenu, sukladnu tome koliko će Mario ove sezone igrati i što će se sve moći poslovno-igrački naslutiti s NBA izvidnice.

U svakom slučaju, Tellem je čovjek koji je već svojom pojavom promijenio Hezonjin status u Barceloni. Za taj klub on je čak i svojevrsna prijetnja jer on je u NBA ligu odveo i braću Gasol. Tellem se nedavno oglasio o tome kako mu se čini da njegovu klijentu Barcelona ne pokazuje primjerenu pažnju (čitaj minutažu) i da ga Pascual ne voli i Mario je odmah počeo više igrati.

>>Hezonja zakucao 
i oduševio komentatora, ali i kompletnu dvoranu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije