Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Renzi i službeno više nije premijer Italije

Potrebno je sastaviti vladu koja će voditi zemlju do novih izbora. No, ne moze se izaći na izbore, jer nema izbornog zakona za Senat,
07. prosinca 2016. u 20:36 1 komentara 153 prikaza
Matteo Renzi talks to President Sergio Mattarella
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Talijanski premijer Matteo Renzi odmrznuo je svoju ostavku koju je u ponedjeljak podnio predsjedniku republike Sergiju Mattarelli, nakon poraza na referendumu o ustavnim reformama. Danas u 19 sati ponovno je otišao u Quirinale, predsjedničku palaču, i kazao Mattarelli kako više ne postoje razlozi za njegovim ostankom na premijerskom položaju jer je tijekom dana i Senat usvojio državni proračun za slijedeću godinu.

Mattarella je prihvatio ostavku Renzijeve vlade s obveznim ritualom, uz rezervu i s obvezom da ta vlada obavlja samo obvezne dužnosti, te je već odredio kako će u četvrtak u 18 sati započeti konzultacije za sastav nove vlade, koje će se nastaviti u petak i subotu za kada je predviđeno da će primiti predstavnike tri najveće stranke, pokret Naprijed Italijo, Pokret 5 zvijezda i Demokratsku stranku u čijem izaslanstvu neće biti njezin tajnik Renzi.

Europa Preslagivanje Može li EU to preživjeti: Na krilima populista Europa se dijeli na nekoliko blokova

Uvjet za prihvaćanje ostavke bio je usvajanje državnog proračuna. Vlada je zatražila glasovanje o povjerenju na proračun kako bi se ubrzalo njegovo izglasavanje. Proračun, koji je već usvojio Zastupnički dom, danas je u Senatu izglasovao sa 173 glasova "za" i 108 "protiv".

Potrebno je sastaviti vladu koja će voditi zemlju do novih izbora. No, ne moze se izaći na izbore, jer nema izbornog zakona za Senat, a o valjanosti izbornog zakona za Zastupnički dom se ustavni sud treba očitovati 24. sijecnja 2017.

Dakle tek nakon 48 dana bi se moglo znati kada bi se mogli sazvati prijevremeni parlamentarni izbori. Renzi je predložio večeras da vladu, koja će zemlju voditi do izbora, čine sve političke snage, ali druge stranke, na celu sa Pokretom 5 zvijezda, odbijaju takvu vladu.

>> Renzi podnio ostavku, ali odlazi tek nakon što bude usvojen proračun za 2017.

Zanimljivo
Slovo koje prvo ugledate na fotografiji otkrit će vam nešto o vašem karakteru, ali i koja je karijera prava za vas
Schneider
Pametne tvornice
Ohrabrujemo i potičemo digitalnu transformaciju u zemljama jugoistočne Europe
  • Avatar lvan12
    lvan12:

    Još dvoje za sljedeću godinu i svijet će moći predahnuti...