Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekologija

Rendžerima veće ovlasti na području uz rijeku Dravu

' 28.07.2009., Cakovec, Hrvatska- Sinisa Golub, voditelj muzeja u Krizovcu. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/Vecernji list'
'Vjeran Zganec-Rogulja/Vecernji l'
12.02.2011.
u 13:08

Regionalni park Mura - Drava proteže se kroz Međimursku, Varaždinsku, Koprivničko-križevačku, Virovitičko-podravsku i Osječko-baranjsku županiju, na ukupno 87.680 hektara

 

Tri godine nakon proglašenja preventivne zaštite u veljači 2008., Vlada je proglasila trajnu zaštitu nad područjem Regionalnog parka Mura-Drava. - U godini u kojoj će Međimurje obilježiti desetu godišnjicu proglašenja značajnog krajobraza rijeke Mure, što je zapravo označilo početak moderne zaštite prirode na ovim prostorima, dobivamo i završnu potvrdu onoga o čemu u Međimurju govorimo skoro 20 godina. A to je da preostali prirodni prostori uz Muru i Dravu vrijede te zaštite bez obzira što su kroz povijesni razvoj doživjeli izrazite promjene - kaže Siniša Golub, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Međimurske županije. Regionalni park Mura - Drava proteže se kroz Međimursku, Varaždinsku, Koprivničko-križevačku, Virovitičko-podravsku i Osječko-baranjsku županiju, na području rijeke Mure i Drave, u ukupnoj površini od 87.680 hektara. Golub ističe da regionalni park nije nacionalni park ili rezervat, pa se na Muri u Međimurju ne mijenja režim zaštite jer je regionalni park srodna kategorija značajnom krajobrazu. - Što se područja uz Dravu tiče, na nju će se od sada odnositi isti režim zaštite kao dosad na Muru, što znači da će nadzornici i stručne službe nadležnih javnih ustanova imati podjednake ovlasti na Dravi kao i na Muri - ističe Golub. Investitori koji su i dosad poštovali zakon ne moraju strahovati da će im novoproglašena zaštita donijeti neke zabrane ili ograničenja. - Prije bilo kakve poduzetničke ili privatne ideje, potrebno je dobro proučiti zakon, lokalni prostorni plan i kartu zaštićenog područja i tek tada donijeti odluku - kaže Golub. Proglašenjem Regionalnog parka Mura-Drava ostvaren je i osnovni preduvjet za nominaciju tog područja prema Unescu za budući rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav. - Zadovoljan sam što su vrijedni međimurski prirodni prostori konačno zaštićeni u kategoriji koja u svojem nazivu ima riječ "park". Ponajprije zbog toga jer to dokazuje evoluciju promišljanja prirodnih vrijednosti na području gdje Mura i Drava oblikuju fizički, ali i duhovni prostor - zaključuje Golub.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije