Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Amerikanci pokupovali sve doze

Remdesivir će u Hrvatsku stići u sklopu zajedničke nabave za EU

FILE PHOTO: A pharmacist doctor works on the basics of the raw materials for investigational of the coronavirus disease (COVID-19) treatment drug "Remdesivir", in Ibn Sina laboratory, at Eva Pharma Facility in Cairo
Foto: AMR ABDALLAH DALSH/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/4
10.07.2020.
u 15:59

Remdesivir skraćuje vrijeme liječenja težih slučajeva COVID-19 u prosjeku za četiri dana

U Hrvatskoj je jučer zabilježeno 930 aktivno oboljelih od COVID-19, među kojima su 52 nova slučaja potvrđena testiranjem od ponedjeljka do utorka. Od tog broja 89 oboljelih liječi se u bolnicama, od čega je njih petero na respiratoru. Ukupan broj oboljelih od ove bolesti u nas i dalje raste te su prve mjere, čije se uvođenje planira, ograničavanje okupljanja, posebice obiteljskih kao što su svadbe, te promjene režima na granicama, odnosno uvođenje samoizolacije za putnike iz Srbije te Bosne i Hercegovine.

Primarno za liječenje ebole

Među navedena 52 novooboljela njih se 12 iz Splitsko-dalmatinsko županije povezuje s nedavnim vjenčanjem na kojem su bili, a zagrebačko vjenčanje pretprošlog vikenda, podsjetimo, rezultiralo je također s dosad devet COVID-19 pozitivnih osoba. Iz Stožera su ponovili da će, ovisno o situaciji, mijenjati, odnosno uvoditi mjere. Paralelno se “važe” nabava remdesivira, lijeka primarno kreiranog za liječenje ebole, a koji je trenutačno jedina odobrena terapija i za COVID-19. U proljetnom valu ove epidemije taj lijek nismo imali, a nakon američke kupnje praktički cijele trenutačne proizvodnje jedina je opcija nabava milosrdnim davanjem lijeka. To je zakonska mogućnost koju može pokrenuti samo Ministarstvo zdravstva. Iz tog su Ministarstva pak odgovorili kako su u postupku zajedničke nabave u sklopu Europske komisije te kako su svi ti podaci i informacije povjerljive naravi.

– Bez njihova dopuštenja zasad se ne mogu davati nikakve informacije u vezi s tijekom zajedničke nabave toga lijeka – odgovorili su nam iz resornog ministarstva.

Prijepor EU s američkim proizvođačem nastavljen je ovih dana, a cilj je nabava remdesivira za zemlje članice EU. Iz Ministarstva zdravstva ne odgovaraju o kolikim je količinama u toj zajedničkoj nabavi riječ kad je posrijedi Hrvatska. Prema riječima njemačkog ministra zdravstva Jensa Spahna, ta zemlja ima samo nekoliko stotina doza ovog lijeka te nastoji njegovu proizvodnju za budućnost osigurati u Europi. Apeli prema proizvođaču da se Europi osiguraju dovoljne količine lijeka idu i od pojedinih država članica jer remdesivira uglavnom nema dovoljno, izuzev u Nizozemskoj, otkud su poručili kako trenutačno imaju dovoljno doza tog lijeka.

Ne smanjuje smrtnost

Remdesivir, prema dosadašnjim napisima, skraćuje vrijeme liječenja težih slučajeva “korone” u prosjeku za četiri dana, ali ne smanjuje smrtnost. No, nakon američkog poteza kupnje većine količina tog lijeka, s isporukom u iduća tri mjeseca, u svijetu je evidentna utrka za nabavu doza. Tako će svoju pošiljku idućih dana, kako je objavljeno, dobiti Armenija, dok je kompanija Mylan najavila skorašnji izlazak svoje generičke verzije remdesivira, lijeka iza kojeg stoji kalifornijski Gilead. Ta je kompanija, naime, potpisala ugovore s više proizvođača za proizvodnju generičkog oblika remdesivira kako bi lijek učinili dostupnim u 127 različitih zemalja. Cijena generika ovog lijeka, kako pišu inozemni mediji, oko 80 posto je niža od cijene američkog originala, odnosno stoji oko 65 američkih dolara.

No, nije poznato kolika je preporučena doza lijeka za liječenje oboljelog od “korone”, dok je za originalni remdesivir kalifornijski proizvođač naveo da je za petodnevno liječenje potrebno šest doza lijeka. Indijski regulator za lijekove odobrio je Mylanovu verziju remdesivira, lijek naziva Desrem.

VIDEO Alemka Markotić: Moguće je da se cjepivo za koronavirus proizvodi u Imunološkom zavodu

Generičke paralele lijeka remdesivir, inače naziva Veklury, osim u Indiji proizvodit će se u farmaceutskim pogonima u Egiptu te Pakistanu, objavili su iz američkog Gileada, proizvođača Vekluryja. Proizvodnja generika za 127 država potpisana je u tri spomenute zemlje, a distribucija se odnosi na uglavnom siromašne zemlje. Na tom popisu zemalja nema Hrvatske ni općenito EU i europskih zemalja koje su se okupile oko zajedničke nabave.

Generički remdesivir ići će i u Armeniju, iz koje su pak jučer objavili kako su uspjeli nabaviti određene količine i originalnog lijeka. Utrka za ovom trenutačno jedinom odobrenom terapijom za COVID-19 pokazuje i kako takvo nadmetanje neizbježno slijedi i u budućnosti za cjepivo za koronu. Na svim stranama svijeta radi se na učinkovitoj kombinaciji za cjepivo koja neće štetiti, a neka su istraživanja dospjela u fazu ispitivanja na ljudima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije