Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAKO ĆE FUNKCIONIRATI

Relković: Tvrda kohabitacija štetila bi Plenkoviću, ne Milanoviću

Predsjednik Milanović položio vijence na groblju Mirogoj
Foto: Robert Anic/Pixsell
1/28
21.02.2020.
u 14:41

Milanović je donio i uredbu o Uredu na temelju koje imenuje prve suradnike

Predsjednik države Zoran Milanović prvi dan na novoj dužnosti počeo je radno, i to pregledom svečanog postroja Počasno-zaštitne bojne u 9 sati, oglasio se na Facebooku, a donio je i uredbu o Uredu koja će danas biti objavljena u Narodnim novinama, nakon čega će na svoje dužnosti biti imenovani i prvi suradnici. Orsat Miljenić na mjesto predstojnika Ureda predsjednika, Nikola Jelić na mjesto glasnogovornika Ureda, a u tim od danas službeno ulazi i Bartol Šimunić koji je Milanoviću u kampanji bio zadužen za društvene mreže.

Branio buduću savjetnicu

Točno u podne predsjednik Milanović jučer je položio i vijence i zapalio svijeće kod spomenika Glasa hrvatske žrtve – Zida boli, na grobnicu narodnih heroja te na zajedničku grobnicu za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na krematoriju. Odao je počast i na grobovima bivšeg premijera i predsjednika SDP-a Ivice Račana te prvog hrvatskog predsjednika i predsjednika HDZ-a Franje Tuđmana, gdje je položio ruže i svijeće. Milanović je tom prigodom dao i svoje prve izjave novinarima kao predsjednik. Otkrio je da će odluku o imenovanju savjetnika donijeti ovih dana i da će ih biti manje nego dosad jer bi neki mogli biti zaduženi za više područja. Komentirao je i navodne kontroverze vezane za moguću savjetnicu za obrazovanje Jadranku Žarković te poručio da su one neistina i da dotična očito nekome smeta, ali da je četiri godine vodila Agenciju za odgoj i obrazovanje, da ima iskustva na tom području, da ne pripada ni jednom klanu i da neće odlučivati o resursima.

VIDEO Predsjenik Milanović položio vijence na groblju Mirogoj

Otkrio je i kako će se ovih dana naći s premijerom Andrejem Plenkovićem, a jedna od tema bit će im i čelnik SOA-e Danijel Markić, kojemu mandat istječe u svibnju, a za kojeg je Milanović jučer kazao kako je profesionalac, da je radio s ljudima koji će biti njegovi suradnici. Iz toga je jasno da neće biti protiv produljenja njegova mandata bude li to prijedlog premijera.

O tome da je Plenković nevoljko komentirao njegovu inauguraciju Milanović je kazao da se u javnosti stvara napet odnos između njih dvojice. A da su oni na inauguraciji, odnosno nakon nje normalno razgovarali.

– Bilo je, normalno, iskri, bit će ih i ubuduće, a možda i neće. Upoznao sam ga i sa svojom majkom – rekao je Milanović.

GALERIJA Inauguracija Zorana Milanovića

Predsjednik Milanović položio vijence na groblju Mirogoj
1/38

No kako će doista funkcionirati suradnja između predsjednika države Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića i tko će bolje proći u toj kohabitacijskoj bitki u ovom trenutku doista jest nepoznanica. Novi predsjednik još je u kampanji za Pantovčak pružao ruku suradnje porukom da Plenkoviću nema namjeru biti neprijatelj. Dapače, govorio je da će mu biti najbolji prijatelj, čime je želio naglasiti da on neće raditi ono što je bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović radila njemu kao premijeru.

Da misli biti konstruktivan, Milanović pokazuje i odlukom da kod izbora savjetnika ne uspostavlja vladu u sjeni, a i u svom inauguracijskom govoru jučer je jasno istaknuo kako ne misli biti korektivni, nego konstruktivni faktor. S druge strane, Plenković je Milanoviću obećao tvrdu kohabitaciju ne objasnivši što bi to točno trebalo značiti te je pitanje je li takvu izjavu dao zbog unutarstranačkih prilika u HDZ-u, odnosno jer “njegovi” to od njega očekuju ili će doista teško surađivati s Milanovićem. Dosadašnje iskustvo pokazuje da je i jednom i drugom brdu više odgovarala kohabitacija nego kada su i u Vladi i na Pantovčaku vladali pripadnici iste političke struje. Međutim, Plenković ima dva problema ove godine.

Politički analitičar Ivica Relković naglašava da Plenkoviću u ovom trenutku odgovara razina visoke homogenizacije u vlastitim redovima, ali i među biračima jer u ovoj godini ima i unutarstranačke i parlamentarne izbore.

– U ovoj godini zato nećemo imati preraspoloženog Andreja Plenkovića i to jest njegov problem. A i izvan užeg biračkog tijela on će zbog toga imati problem jer, ako on bude prelazio granicu i samo tražio izgovore za sukobe s Milanovićem, on će biti strana koja će iritirati i gubiti dodatne glasove – kaže Relković. S druge strane, dodaje, predsjednik Milanović u ovom trenutku ne samo da ne iritira nego on sada cijelu godinu pred sobom može samo primati teške udarce.

VIDEO Inauguracija Zorana Milanovića

Može primati teške udarce

– On Plenkoviću ne treba ni odgovarati, može se doista držati svoje izjave da će biti konstruktivni faktor, a ne korektivni – napominje Relković. Jednostavno, zaključuje, percepcija javnosti već je na strani Milanovića i ići će mu i dalje u korist, pogotovo ako Plenković misli da treba tvrdu kohabitaciju zbog stanja u HDZ-u.

Politički analitičar Žarko Puhovski kaže pak kako bi Milanoviću bilo pametno da napadne Plenkovića jer bi šefu HDZ-a to olakšalo njegovu poziciju u stranci.

VIDEO Himna RH u izvedbi Josipe Lisac

– Milanović i Plenković općenito si pašu, a za Hrvatsku je bolje da na čelu HDZ-a bude Plenković nego Miro Kovač – kaže Puhovski. No isto je tako siguran, dodaje, da Milanović to neće učiniti jer, kako kaže, on misli u kategorijama što mu ide na živce, a što ne.

– U osnovi, kohabitacija njih dvojice ići će dobro i glatko. Svakih nekoliko mjeseci na nečemu će zapeti i to će biti to. Zasad se Milanović drži kao po knjizi, bez greške – kaže Puhovski.

GALERIJA Predsjenik Milanović položio vijence na groblju Mirogoj

Predsjednik Milanović položio vijence na groblju Mirogoj
1/20

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije