Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kontroverzna tema

Boras o uvođenju ćirilice u škole: 'To je vještina iz koje treba izbaciti politički kontekst'

Damir Boras
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/4
20.01.2016.
u 11:35

Rektor Boras svoj je prijedlog iznio i mandataru Tihomiru Oreškoviću kojem je kazao kako smatra da bi uvođenje ćirilice u hrvatske škole smanjilo tenzije, posebno u Vukovaru

Izjavom da bi ćirilicu trebalo vratiti u škole rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras uzburkao je hrvatsku javnost.

Mišljenja stručnjaka o toj temi su podijeljenja. Dok neki smatraju da ćirilici nije mjesto u našim školama, drugi pak ističu da je uvođenje ćililice dobra ideja samo ako se ponudi kao izborni predmet, a ne obavezni predmet. Rektor Boras svoj je prijedlog iznio i mandataru Tihomiru Oreškoviću kojem je kazao kako smatra da bi uvođenje ćirilice u hrvatske škole smanjilo tenzije, posebno u Vukovaru.

-To je ideja koja nije nova i koja želi svesti upotrebu ćitilice na on što ona jest. To je jedna vještina iz  koje treba izbaciti politički kontekst- kazao je Boras gostujući u HRT-ovoj emisiji Studio 4. 

Rektor Sveučilišta u Zagrebu svjestan je da pitanje uvođenje ćirilice u škole izaziva brojne kontroverze. -Jasno mi je da zbog nasljeđa prošlosti postoji puno emocija. Bit je da emocije suspregnemo. Ima sredina gdje treba biti jako oprezan kao što je Vukovar. Ali  ako budemo otvoreno govorili o tome tenzije će polako nestati. Smanjit ćemo tenzije ako ćirilicu svedemo na činjeničnu stvar, a ne političko pitanje-  zaključio je Boras

Na upit kako komentira prijedlog prof. Bratulića da se u škole uvede predmet 'Hrvatska ćirilica', Boras je kratko odgovorio da podržava njegovu inicijativu. Dodao je također i da smatra kako uvođenje ćirilice neće previše opteretiti učenike jer je to vještina koja se lako savladava. 

Osim ćirilice Boras se, kako je naglasio, zalaže i za uvođenje glagoljice koja bi se učenicima također ponudila kao izborni predmet. Osim ćirilice i glagoljice, Boras se zalaže i za uvođenje informatike kao obaveznog predmeta u škole.

-Informatika je jedna važna tema. Djeca moraju biti informatički pismena i moraju znati pristupati podacima te kritički pristupati informacijama. Moje je mišljenje da učenici u Hrvatskoj još uvijek nemaju vještine koje bi trebali imati- zaključio je Boras.

>>'Informatika je osnovno pismo koje se mora uvesti u škole. Ne ćirilica'

>>Rektorov prijedlog Oreškoviću: Vratite ćirilicu u škole

Komentara 82

Avatar marnie
marnie
11:56 20.01.2016.

Tip nije normalan, dosta tog omotavanja ćirilice kao bogatstva, ako želiš biti bogat, osnuj biznis, a ovog tipa treba smijeniti

TO
tokito
12:15 20.01.2016.

super vecernji list i medije ce nam sa onima koji su ostali vjerni rusiji i srbiji, ne samo cirilicu uvesti, nego ce i putina sa rusijom, mnoge medije u Hrvatskoj drze srpska politika u ruci,vi cete zapaziti da glavne vijestiti su u korist srbije i rusa, i to se stalno propagira,o srbima svaki dan i o srbiji i putinu

Avatar diana majhen
diana majhen
11:49 20.01.2016.

g. boras, učite vi ćirilicu svoju djecu doma, a nemojte gurati pismo agresora u škole, bez obzira što bi to bio izborni predmet. pola stoljeća su nam gurali ćirilicu od koje nitko nikada nije imao nikakve koristi, s tim je trebalo biti gotovo kada i s domovinskim ratom. a ako vam ćirilica baš toliko nedostaje, stignete preseliti u zemlju u kojoj je ćirilica glavno pismo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije