Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus U SVIJETU

U Sloveniji povećanje broja zaraženih: Većina slučajeva uvezena iz inozemstva

Kontrola zdravlja putnika na granici između Slovenije i Italije
Foto: Borut Zivolovic/PIXSELL
17.06.2020.
u 17:58

Rekordni novi dnevni porast broja zaraženih dolazi u vrijeme dok pandemija nastavlja ubrzavati u Latinskoj Americi, rekao je regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)

Koronavirusom je u svijetu zaraženo više od 8,2 milijuna ljudi od čega je 4,3 milijuna oporavljenih. Ukupno je preminulo više od 446 tisuća osoba.

17:55 -  Slovenska infektologinja Bojana Beović zauzela se u srijedu za zaoštravanje graničnog režima kako bi se spriječili novi importirani slučajevi zaraze koronavirusom.

Kako je rekla u razgovoru za Slovenski radio, povećani broj novih zaraza do kojih dolazi u Sloveniji zadnjih dana, a većinom su uvezeni iz zemalja s lošijom epidemiološkom situacijom, razlog su za zabrinutost.

Desetak novih slučajeva zaraze do kojih je zadnjih dana došlo posljedica su trenutačnog režima otvorenih granica, pa bi trebalo smanjiti mogućnost uvoza novih slučajeva zaoštravanjem režima ulaska iz zemalja u kojima epidemiološka situacija još nije pod kontrolom, rekla je.

16:52 - Danske vlasti izvijestile su u srijedu o pojavi koronavirusa na farmi kanadskih kuna, najavljujući usmrćivanje životinja nakon što je širenje zaraze na farmama već izazvalo nedoumice u Nizozemskoj.

Danska je najveći izvoznik krzna kune u svijetu a pojava koronavirusa na farmi na sjeveru Jutlanda prvi je takav slučaj u zemlji.

Kune su testirane nakon što je osoba povezana s farmom testirana pozitivna na COVID-19, navodi Reuters.

Vlasti su odlučile usmrtiti svih 11 tisuća životinja na farmi.

16:20 - Na godišnji odmor ovo ljeto neće otputovati 65,7 posto Španjolaca, zbog zdravstvene i gospodarske krize povezane s koronavirusom, pokazalo je istraživanje Centra za sociološka istraživanja (CIS) objavljeno u srijedu.

Španjolska, jedna od najpogođenijih zemalja epidemijom bolesti COVID-19 u Europi, u ponedjeljak će otvoriti granice te dopustiti turistička putovanja.

Granice su se zatvorile 13. ožujka kako bi se suzbilo širenje infekcije.

14:46 - Broj smrtnih slučajeva od covida-19 u Švedskoj prešao je u srijedu 5.000, što je daleko više od njezinih susjednih zemalja.

Službeni broj mrtvih sada je 5.041, dok je u utorak bio 4.939.

Švedska ima blaže mjere u borbi protiv koronavirusa i oslanja se na odgovornost svojih građana u fizičkom distanciranju i dobrim higijenskim mjerama.

Broj smrtnih slučajeva u Švedskoj daleko je viši kada se uzme u obzir broj stanovnika nego što je to slučaj u Danskoj, Norveškoj i Finskoj, gdje su vlasti zauzele stroži pristup.

Ali je niži od Britanije, Italije i Španjolske gdje su također bile uvedene karantene.

Po podacima Sveučilišta John Hopkins, Švedska ima 53.323 zaraženih, Danska 12.450, Norveška 8.660 a Finska 7117.

Danska ima 598 umrlih, Norveška 242 a Finska 326.

13:03 -  U Sloveniji su u zadnja 24 sata putem 986 testova potvrđene tri nove zaraze koronavirusom, a nijedan novi smrtni slučaj, objavila je u srijedu vlada u Ljubljani. Novi slučajevi zabilježeni su u Ljubljani, Kranju i Jesenicama, pa je ukupan broj do sada zabilježenih zaraza povećan na 1503, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Trenutačno je zbog covida-19 hospitalizirano sedam bolesnika, od kojih je jedan na odjelu intenzivne skrbi. U cijeloj Sloveniji još je 26 aktivnih slučajeva. Među zaraženima je do sada bilo 109 umrlih.

12:32 - U Bosni i Hercegovini u srijedu je potvrđeno 56 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a predstavnici zdravstvenih vlasti potvrdili su da sada eksperimentiraju primjenu "švedskog modela" kontrole širenja epidemije.  

U cijeloj zemlji od utorka testirano je 793 uzoraka i zaraza je potvrđena kod 32 osobe s područja Republike Srpske, odnosno 24 osobe iz Federacije BiH.

Pojedinačno je najveći broj novozaraženih u Sarajevu gdje je 10 novooboljelih te u Banjoj Luci gdje je zaraženo 8 osoba. Podaci objavljeni u srijedu nastavak su trenda koji traje gotovo tri tjedna otkako u BiH svakodnevno bilježe dvoznamenkasti broj novozaraženih čime je ukupni broj potvrđenih slučajeva od ožujka sada veći od 3100 uz 168 smrtnih ishoda.

Pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez u srijedu je kazao da dvoznamenkasti dnevni broj novozaraženih nije razlog za uzbunu jer je to ishod proračunatog rizika temeljenog na procjeni da se redovite aktivnosti ne smiju prekidati zbog teških ekonomskih posljedica koje to nosi.

Potvrdio je da u BiH zapravo eksperimentiraju "švedski model" pristupa prema epidemiji koji se više oslanja na samodisciplinu, a manje na restrikcije.

"Sada smo u sistemu gdje najveću ulogu igra svijest. Ako dođe do masovnijeg obolijevanja na lokalnoj razini, onda će se morati provoditi restriktivnije mjere u tim lokalnim zajednicama. Tako će doći do kombinacije tzv. švedskog modela i restriktivnih mjera", kazao je Čerkez za portal Klix.

11:20 - Kineske i norveške vlasti zaključile su da losos iz Norveške najvjerojatnije nije izvor koronavirusa potvrđenog na daskama za rezanje na tržnici u Pekingu, objavilo je u srijedu norveško ministarstvo ribarstva.

Nakon sastanka kineskih i norveških dužnosnika u utorak, vlasti obje države zaključile su da izvor novog žarišta infekcije nije riba iz Norveške, kazao je ministar ribarstva Odd Emil Ingebrigtsen.

"Možemo otkloniti dvojbe kao i prekid u isporuci lososa Kini", kazao je ministar na videokonferenciji za novinare. 

Ponovna pojava bolesti COVID-19 u Pekingu u proteklih šest dana poremetila je uobičajeni život mnogim stanovnicima glavnoga grada Kine i pobudila strahovanja da bi mogao biti potpuno blokiran ako se nastavi rast broja novozaraženih.

Kina je prestala uvoziti losos iz Europe nakon informacija u subotu da je virus otkriven na opremi korištenoj za skladištenje i tranširanje ribe na pekinškoj tržnici Xinfadi. Odmah nakon toga trgovine u Kini uklonile su losos s polica.

07:45 - Dvije zračne luke u Pekingu otkazale su u srijedu više od tisuću letova zbog nove pojave koronavirusa u kineskoj prijestolnici, objavili su službeni mediji.

U 9 sati ujutro bilo je otkazano 1.255 letova u polasku i odlasku iz zračnih luka u Pekingu, što je 70 posto od predviđenih, pišu China Daily i People Daily..

Peking je pozvao u utorak 21 milijun svojih stanovnika da izbjegnu sva putovanja koja nisu nužna izvan grada i naredio je ponovno zatvaranje škola nakon što se u glavnome gradu ponovno pojavilo žarište covid-19.

U gradu je u pet dana potvrđeno više od stotinu oboljelih, a njihovi su slučajevi povezani s tržnicom, što je novi šok za stanovnike Pekinga.

Prije izbijanja novog žarišta Peking u dva mjeseca nije imao nijedan potvrđen slučaj zaraze i život se vratio u gotovo ustaljen ritam prije epidemije. No strah od novog vala epidemije nagnao je vlasti Pekinga na akciju pa je pokrenuta masovna akcija testiranja i zatvoreno je 27 četvrti. 

06:30 - Brazil je postavio neslavni rekord u utorak kada je potvrđeno 34.918 zaraženih novim koronavirusom u jednom danu, tako da ih je sada ukupno 923.189. Brazil je također zabilježio 1282 slučaja smrti od posljedica covid-19, priopćilo je ministarstvo zdravstva. Ukupan broj mrtvih je 45.241.

Rekordni novi dnevni porast broja zaraženih dolazi u vrijeme dok pandemija nastavlja ubrzavati u Latinskoj Americi, rekao je regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Direktorica Panameričke zdravstvene organizacije (PAHO) Carissa Etienne kazala je na videobrifingu iz Washingtona da Brazil izaziva veliku zabrinutost.

"Ne vidimo da transmisija usporava" u Brazilu, kazala je Etienne.

PAHO savjetuje da Brazil i druge zemlje u regiji nastave jačati mjere fizičkog distanciranja te da se gospodarstvo ponovno otvara polako i pažjivo. Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro dugo se protivio mjerama socijalnog distanciranja i mnoge brazilske države se ponovno otvaraju unatoč tome što je epidemija i dalje teška.

Ključne riječi

Komentara 1

SK
SkvikiZg
18:44 17.06.2020.

Slovenci niš ne pišeju od kud su došli zaraženi ili VL ne želi toobjaviti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije