Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koprivnica

Rekordni podravski sudski proces gotov nakon deset godina

Passat
Foto: Ilustracija/ Pixsell
08.09.2014.
u 13:00

Vođa skupine Damir Obajgor (39) osuđen je nepravomoćno na kaznu zatvora od šest godina i pet mjeseci

Rekordni podravski sudski proces konačno je završio. Za udruživanje u zločinačku grupu, koja je zarađivala raznim poslovnim muljažama, osuđeno je čak 23 osoba, a obrazloženje presude napisano je na 221 stranicu. U procesu je svjedočilo više desetaka svjedoka, a suđenje je trajalo gotovo deset godina. U međuvremenu je nekoliko osoba iz optužnice i preminulo.

Višemilijunska šteta

Riječ je bila o USKOK-ovoj optužnici još iz 2004. godine, a postupak je od 2005. godine najprije vođen na Županijskom sudu u Zagrebu. Kako se u četiri godine ništa nije dogodilo, Vrhovni je sud potkraj 2008. godine suđenje preselio u Koprivnicu, što ne čudi jer je većina optuženika iz Koprivničko-križevačke županije. Valja naglasiti da je presuda nepravomoćna pa je za očekivati da se većina stranaka u postupku već žalila na odluku sutkinje Vesne Piškorec Kuzmić.

Vođa zločinačke skupine Damir Obajgor (39) iz Svetog Ivana Žabna osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od šest godina i pet mjeseci. U kaznu mu se uračunava godinu i pol provedenih u pritvoru. I u vrijeme završetka ovog velikog sudskog procesa on se nalazio u bjelovarskom zatvoru.

Obajgor je i prije ovog suđenja imao kriminalni dosje na temelju kojeg bi se mogao napisati roman. U kriminalnim radnjama, koje je prema presudi organizirao kroz dvije godine uoči dizanja optužnice, sa suradnicima je napravio višemilijunske štete.

Oštećene banke i tvrtke

Na podužem popisu oštećenih su i banke poput Hypa, HVB-a, PBZ-a, Međimurske, Zagrebačke, Raiffeisen i Erste banke, kao i brojne tvrtke. Među ostalim, Zagorje Kamen iz Varaždina, Armirač Inženjering iz Sesveta, Budweiseer Buvar iz Zagreba i Karbon Nova iz Zaprešića.Osim Obajgora, na dugotrajniju zatvorsku kaznu osuđeni su i drugooptuženi Božidar Pažur (43) iz Križevaca i trećeoptuženi Rudolf Božić (52) iz Donjeg Lapca. Pažur je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od tri godine i sedam mjeseci, a Božić na četiri godine i devet mjeseci.

Ostali su se uglavnom izvukli s uvjetnim kaznama. Lanac prijevare manje-više radio je po sličnom principu. Lažirala se dokumentacija raznih tvrtki, dizali su se i nikad vraćali krediti, kupovali i preprodavali automobili, posebno Passati...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije