Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rekorder iz Petrinje

David složi Rubikovu kocku za 10,38 sekundi

David Vujasić
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
1/2
20.03.2015.
u 18:26

– Obitelj mi nije dala da se natječem u kategoriji slaganje Rubikove kocke nogom, misle da je to odvratno – kaže David Vujasić

Kada je 1974. godine Mađar Ernő Rubik izmislio Rubikovu kocku, nije vjerojatno ni slutio da će njegova inovacija postati opsesija mladima i starima diljem svijeta. Jedan od zaljubljenika u tu mehaničku igračku i petrinjski je gimnazijalac David Vujasić koji je na nedavnom međunarodnom natjecanju u Osijeku ostvario niz odličnih rezultata.

Onu pravu, klasičnu Rubikovu kocku David složi za 10,38 sekundi. To mu je rekord, a misli da može i bolje. No, mnogi ne znaju da postoje brojne inačice kocki te brojni načini slaganja. Tako se slaže s jednom ili dvije ruke, s povezom preko očiju, pa čak i nogom.

Nogom složi za šest minuta

– Obitelj mi nije dala da se natječem u kategoriji slaganje nogom, misle da je to odvratno. No, probao sam i rekord mi je šest minuta – sa smiješkom kaže ovaj učenik 2. razreda. U Rubikove i ine kocke za slaganje zaljubio se prije godinu i pol.

– Moja je obitelj bojila sobu i našao sam Rubikovu kocku. Pomislio sam da je mogu i ja složiti pa sam probao, no nije baš išlo. Onda sam otišao na internet i našao upute te brojne algoritme. Ispočetka sam se namučio, no kada se uđe u taj sustav i algoritme, onda je to stvar vježbe i vještine pokreta prstiju – govori David. Svjetski rekord u slaganju Rubikove kocke iznosi 5,55 sekundi. David se natječe i u kockama 2x2, 4x4, čak i 5x5, koja je najteža, no ima i raznih oblika poput piramide ili SQEWB-a. Upravo je u toj potonjoj David ostvario najbolji rezultat i trenutačno drži četvrto vrijeme u Hrvatskoj.

>>Ogromna Rubikova kocka plovila lukom u New Yorku

>>Rubikova kocka rješiva u 20 poteza, ali ima 430 trilijuna krivih!

Komentara 1

NO
nonasur
22:01 21.03.2015.

Bravo David!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije