Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Rekonstrukcija je dio operacije raka dojke

Više od 90% bolesnica s karcinomom dojke kiruški se liječi kod plastičnih, rekonstrukcijskih i estetskih kirurga, kaže prof. dr. sc. Žic.
29. rujna 2018. u 21:07 0 komentara 548 prikaza
Rado Zic
Foto: Filip Kos/PIXSELL

Rekonstrukcija dojke treba biti sastavni dio operacije žena oboljelih od raka dojke, cilj je inicijative BRA Day u kojoj sudjeluje i Hrvatska. Preoblikovanje tkiva dojke, rekonstrukcija vlastitim tkivom ili ugradnja implantata kirurške su mogućnosti, objašnjava prof. dr. sc. Rado Žic iz KB-a Dubrava, te navodi da je rekonstrukcija dojke u nas postala dio cjelokupnog liječenja pacijentice puno prije no u nizu razvijenih zemalja.

Donacija dm-a KBC-u Zagreb PROMO Donacija dm-a KBC-u Zagreb olakšat će liječenje i oporavak žena oboljelih od raka dojke

Je li rekonstrukcija dojke uvijek moguća ili postoje neki uvjeti?

Danas je pristup svakoj bolesnici s rakom dojke individualan, na tome rade timovi za dojku koji postoje u svim centrima koji se ozbiljno bave kirurgijom dojke u RH. Tim za dojku u KB-u Dubrava postoji već 15 godina, a sastoji se od plastičnog kirurga, radiologa, patologa, citologa i onkologa, koji dolazi na tim iz Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb. U timu se dogovaraju potrebne pretrage, prouče nalazi i za svaku bolesnicu odabere najbolji način liječenja. Rekonstrukcija dojke sastavni je dio tog liječenja. U bolesnica kod kojih je tumor mali u odnosu na veličinu dojke rekonstrukcija najčešće i nije potrebna jer se napravi samo ekscizija tumora s malim rubom zdravog tkiva i biopsija limfnog čvora čuvara iz pazuha. U onih bolesnica kod kojih zbog veličine, biologije tumora ili položaja nije indicirana prvo operacija primjenjuje se neoadjuvantna kemoterapija kojom se tumor smanji ili, u nekim slučajevima, i u cijelosti uništi te je nakon toga opet moguća operacija i rekonstrukcija. Samo u malom broju bolesnica kod kojih bi rekonstrukcija odgodila daljnje onkološko liječenje danas se radi modificirana radikalna mastektomija, no i u tim slučajevima nakon završetka onkološkog liječenja moguće je napraviti sekundarnu rekonstrukciju dojke.

Europa Donna Zagreb Pink Run PROMO Održana humanitarna utrka Europa Donna Zagreb Pink Run

Koje su metode dostupne i koje su im ključne razlike?

Danas se više od 90% bolesnica s karcinomom dojke kirurški liječi kod plastičnih, rekonstrukcijskih i estetskih kirurga. Zbog su toga naše bolesnice imale priliku dobiti i rekonstrukciju dojke kao sastavni dio liječenja karcinoma dojke puno prije nego u mnogim drugim puno razvijenijim zemaljama Europe i svijeta. Postoje tri načina rekonstrukcije dojke. Prvi je preoblikovanje preostalog tkiva dojke nakon poštednih operacija kako bi se dobio normalan oblik dojke i popunili defekti nastali resekcijom tumora. Drugi način je rekonstrukcija dojke vlastitim tkivom koje može biti iz okoline dojke i prenosi se na krvnim žilama, koje se ne presijeku, već samo pomaknu s tkivom u područje resekcije tkiva dojke. Tkivo se može uzeti i na udaljenom mjestu kao što je donji dio trbušne stijenke ili područje glutealne regije ili bedra tako da se žile presijeku i nakon toga ponovno spoje pod mikroskopom u području dojke. Treći je način upotreba ekspandera ili implantata za dojku, kojih je danas na raspolaganju velik broj, svih veličina i oblika. Njima se nadomjesti resecirano tkivo dojke, a pokriju se lokalnim mišićima i preostalom kožom. Na klinici za plastičnu kirurgiju od 1998. godine radimo, osim mastektomije s poštedom kože, i mastektomiju s poštedom kože i bradavice kod bolesnica kod kojih je to moguće. Kada smo počeli s tom metodom, bili smo osamljeni, a danas je prihvaćena u cijelom svijetu. Druga metoda koja je proizašla iz rada liječnika naše Klinike pod vodstvom prof. dr. sc. Zdenka Staneca jest i omega incizija oko bradavice s medijalnom ili lateralnom ekstenzijom, ovisno o potrebi zahvata.

Odlučuju li se pacijentice na rekonstrukciju dojke?

Iako se sve bolesnice ne odlučuju za rekonstrukciju dojke, bolesnice koje su operirali strane plastični, rekonstrukcijski i estetski kirurzi dobiju informaciju o mogućnostima rekonstrukcije te nakon toga mogu zajedno s svojim kirurgom i onkologom donijeti odluku koja je osnovana na najnovijim informacijama.

sterilizacija Ako ste razmišljali o podvezivanju jajnika kao kontracepciji, ovo morate znati

Što svakodnevno susrećete u praksi – vode li žene u RH brigu o svojim grudima?

Žene u Hrvatskoj, zahvaljujući i medijima, sve su više svjesne potrebe kontrole dojki. Već od 2006. godine Ministarstvo zdravstva provodi i redoviti probir bolesnica, u dobi najvećeg rizika od pojave raka dojke, putem mamografije. Odaziv na taj pregled razlikuje se ovisno o županiji, ali svake je godine sve veći. Osim toga žene, u RH i same odlaze na preglede ultrazvukom i na mamografiju kad smatraju da su nešto primijetile ili kada je neko u obitelji imao karcinom dojke. Važnu ulogu u tome imaju liječnici obiteljske medicine koji najbolje poznaju svoje bolesnice i mogu ih ispravno savjetovati.

Ruke oprez! Noću vam trnu prsti? Posjetite doktora što prije

Možete izdvojiti neki primjer ovakvih zahvata koji su vam bili izniman izazov?

Svaka je operacija izazov jer nije lako, a često je i nemoguće, postići punu simetriju sa suprotnom zdravom dojkom i istovremeno postići onkološku sigurnost. Vjerojatno je najveći izazov bio kad smo među prvima u Europi uveli rekonstrukciju dojki s perforatorskim režnjevima gdje se, osim mikrokiruškog prijenosa tkiva, mora krvnu žilu prikazati i odvojiti od mišića kroz koji prolazi a da se taj mišić ili žila ne oštete. Tako se kod nekih bolesnica mogu s režnjem iz donjeg dijela trbuha, stražnjice ili bedra rekonstruirati i obje dojke bez važnih funkcionalnih smetnji na mjestu uzimanja.•

Inicijativa kanadskog liječnika dr. Browna proširila se svijetom

Breast Awareness Day (BRA day) inicijativa je koja promovira edukaciju o mogućnostima primarne i sekundarne rekonstrukcije dojke kao i poticaj da se ona omogući u što više centara za kirurgiju dojke, kaže prof. dr. sc. Rado Žic

Kako objašnjava, BRA day potiče i na prevenciju raka prestankom pušenja, zdravijom prehranom, promoviranjem vježbanja i kretanja, povećanjem broja trudnoća i produljenja dojenja te smanjenjem unosa fitoestrogena prehranom ili kozmetičkim preparatima.

Ta je inicijativa niknula u Kanadi prije sedam godina kada je plastični kirurg dr. Mitchell Brown pokrenuo akciju koja se u nekoliko godina proširila u više od 30 zemalja u svijetu. Hrvatska se priključila inicijativi među prvima, kako kaže dr. Žic, zahvaljujući angažmanu Hrvatske lige za borbu protiv raka i njena predsjednika dr. Damira Eljuge te doc. dr. sc. Domagoja Eljuge, specijalista plastične rekonstrukcijske estetske kirurgije, koji je boravio na edukaciji kod dr. Browna.

Rajko i Snježana Dujmić
prisjetila se
Snježana Dujmić se ponovno oglasila za Rajkov rođendan, ovo je poručila
Rješenja za korekciju dioptrije u svakoj životnoj dobi
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.