Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spomendan u saboru

Reiner: Komunistički zločini nikada nisu ni procesuirani, a kamoli kažnjeni

Željko Reiner
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
23.08.2016.
u 13:13

"Zlo ostaje zlo ma kako ga mi nazivali." – naglasio je predsjednik Sabora Reiner

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima danas je svečano obilježen u Hrvatskom saboru u prisustvu predstavnika Vlade, zastupnika, akademske i vjerskih zajednica te diplomatskog zbora.

Predsjednik Sabora Željko Reiner naglasio je kako je ovo prvi put da se službeno i u Saboru obilježava ovaj spomendan kojim se osuđuju ne samo nacistički i fašistički zločini, već i komunistički.

"Grozni zločini koje su počinili nacisti, fašisti i ustaše kažnjeni su na sudovima diljem Europe, no komunistički zločini nikada nisu ni procesuirani, a kamoli kažnjeni. Komunistički je režim represijom nastojao izbrisati sjećanja na te zločine koji su nad narodom počinjeni često bez ikakvog razloga, a umjesto kazne, zločinci su dobivali odličja i stanove svojih žrtava.

No zlo ostaje zlo ma kako ga mi nazivali." – naglasio je predsjednik Sabora Reiner.

Čak i u verbalnoj osudi tih zločina, dodaje Reiner, Hrvatska je kasnila za drugim europskim zemljama koje su provele lustraciju. Svijest o povijesti, podsjeća Reiner, preduvjet je za razvoj društva i demokraciju, a podsjećanjem na zločine totalitarnih ideologija 20. stoljeća želi se postići da se razvije svijest da se mora napraviti sve kako se tako nešto ne bi ponovilo.

>> Orešković poslao Hasanbegovića kao svog izlaslanika na obilježavanje sjećanja na žrtve totalitarnih režima

Komentara 32

DU
Deleted user
13:51 23.08.2016.

Komunistički zločini nikada nisu ni procesuirani, a kamoli kažnjeni. Točno i žalosno! Zločini u kojima je ubijeno 586.000 ljudi, najveći dio, njih oko 500 000 bili su Hrvati službeno ni ne postoje, nema ih ni u jednoj službenoj knjizi iz povijesti. Gornji podatak objavljen je u Politici, 1. veljače 1951. godine, izvor je govor Aleksandara Rankovića ministar unutarnjih poslova FNRJ u Saveznoj skupštini.

Avatar johny21
johny21
13:38 23.08.2016.

Mislim da je krajnje vrijeme za lustraciju, dosta je bilo više...

RI
Rizlman
15:04 23.08.2016.

Komunističkim zločinima i zločincima suđenju je u Škotskoj i u Njemačkoj kroz procese Sindičiću za atentat na Nikolu Štedula i proces Perkoviću i Mustaču za ubojstvo Stjepana Đurekovića. Milanović je jučer u Istri rekao da je Hrvatska zapad, da je Hrvatskoj mjesto na zapadu a ne na istoku, pa ima priliku to dokazati i pokazati. Neka se, po uzoru na zapadnje zemlje poput Škotske odnosno Velike Britanije i Njemačke i ovdje odrade suđenja komunističkim ubojicama i zločincima, njegov čovjek je na čelu DORH-a, ali je problem u tome što bi prvo morali procesuirati sami sebe, i Cvitan i Milanović stariji, i to je razlog zašto ovdje nema katarze. Pritom, trećina države glasa na izborima za te zločince i tako direktno podupire zločin i zločinačku ideologiju koju je osudio sav normalan svijet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije