Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjednica sabora

Nije prošao Reinerov prijedlog: U petak u Saboru ipak raspravljaju svi

Željko Reiner
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
18.01.2016.
u 14:15

Oporbeni saborski klubovi nisu pristali na prijedlog predsjednika Hrvatskog sabora Željka Reinera da u petak na sjednici Sabora o novoj Vladi i njenom programu, raspravljaju samo zastupnički klubovi, ne i zastupnici pojedinačno

Oporbeni saborski klubovi nisu pristali na prijedlog predsjednika Hrvatskog sabora Željka Reinera da u petak na sjednici Sabora o novoj Vladi i njenom programu, raspravljaju samo zastupnički klubovi, ne i zastupnici pojedinačno. Reiner je objasnio da je to htio zbog „ekonomičnosti i dostojanstva“ Sabora, ali i zbog toga da rasprava ne bi trajala do dugo u noć. Klub SDP-a prvi se usprotivio oduzimanju prava na riječ zastupnicima, a onda su ih podržali i ostali oporbeni klubovi, tako da Reinerov prijedlog nije prošao.

- Imamo 13 klubova, po Poslovniku svaki ima pravo govoriti 15 minuta, zajedno sa predstavljanjem Vlade, izborima, to će biti negdje između sedam i osam sati. Budući da SDP to nije prihvatio, a onda niti neki drugi oporbeni klubovi, onda ćemo postupati po Poslovniku. Ono što sam samo pledirao, zapravo apelirao na sve klubove da radi dostojanstva Sabora se to pokuša svesti na razumnu mjeru, jer ako se to produži do ponoći, a onda primopredaja Vlade bude negdje u 2 sata u noći, nisam siguran da će to pridonijeti bilo kome, a ponajmanje kvaliteti rada niti Sabora, niti Vlade – objasnio je predsjednik Sabora Željko Reiner. Upozorava da je odgovornost je svakom klubu, na svakoj stranci želi li konstruktivno doprinijeti radu Sabora ili žele napraviti nešto drugo, što, misli Reiner, da nikome nije od interesa.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Igor Dragovan nakon sastanka predstavnika Klubova kazao je kako SDP nije mogao pristati na Reinerov prijedlog.

- Mi smatramo da ne treba prekršiti demokratsku praksu koja je u prlamentu bila da se o svakoj vladi od Račana do Milanovića potpuno otvoreno i bez ograničenja raspravljalo u Saboru. Pitalo nas se želimo li se oko toga dogovoriti. Većinski kolege iz opozicije su na tom tragu da nema ograničenja u raspravi. Sjednica će trajati koliko bude trajala ovisno koliko zastupnika bude sudjelovalo. Što se nas tiče u opoziciji i niti smo odgovorni, niti smo birali termin sjednice. Ona je mogla biti u srijedu, četvrtak, a ne u petak zadnji dan prije vikenda. Ta je odluka na vladajućima – objasnio je Dragovan.
HDZ-ov Ivan Šuker nakon sastanka je pak priznao da nije ni očekivao da SDP podržati Reinerov prijedlog.

- Oni koji više nisu na vlasti su se itekako borili da u Poslovnik ugrade odredbu o tome da se o pojedinim točkama Klubovi mogu dogovoriti da raspravljaju samo Klubovi, a ovo je bio samo test jedne njihove demokratičnosti kad su na vlasti i kad su u oporbi. Dakle, mi smo u dubini duše bili svjesni da oni to neće prihvatiti, ali samo su još jednom pokazali da su Poslovnik po kojem su u protekle 4 godine u Saboru radili što god su htjeli, slagali zbog sebe i na prvoj točki praktički ga se ne žele držati, prema tome, mi nismo očekivali ništa drugo od onoga što su sad rekli. Dapače, nama je u interesu da se raspravlja u Hrvatskom saboru, da javnost vidi što predlažu Domoljubna koalicija i Most i oni drugi koji podržavaju tu većinu – naglasio je Šuker. Kaže da nije bitno koliko će rasprava taj dan trajati, nego kakvu će poruku javnosti poslati zastupnici.

Zastupnik Mosta Ivan Kovačić dodaje kako vladajući ne žele osporavati pravo niti jednom zastupniku da postavlja pitanja i otvori raspravu o povjerenju Vladi i formiranju Vlade. - Nadamo se da se rasprava neće previše odužiti, ako svih 150 zastupnika budu odugovlačili sjednicu pitanjima – tvrdi Kovačić koji ne misli da će mandatar morati tražiti od predsjednice RH dodatnih 30 dana za sastav Vlade, s obzirom da prvih 30 dana koje je dobio ističe u petak.

- Ja mislim ako se sjednica i prebaci u subotu da ne postoji razlog da se dalje otegne, izglasavanje premijera i Vlade će sigurno biti obavljeno prije isteka bilo kakvoga roka – dodao je Kovačić.

Pred Klubovima zastupnika je još i dogovor o podjeli radnih tijela, odabiru njihovih predsjednika, potpredsjednika i članova, kao i izbor potpredsjednika Sabora. HDZ-ov Ivan Šuker koji vodi te dogovore u ime vladajućih te SDP-ov Igor Dragovan koji „organizira“ oporbu, rekli su da treba pričekati još koji dan da bi se sve saznalo.

- Radna tijela podijelila su se po broju zastupnika u saborskim klubovima, onoliko koliko pripada poziciji i opoziciji, Most je dobio tri radna tijela u kojima bi imao predsjednika i dva u kojima bi imao dopredsjednika – kazao je Mostov Kovačić te dodao kako još nije dogovoreno koja točno su to radna tijela.

- Naši su prijedlozi odbori za Ustav, zdravstvo i regionalni razvoj – kaže Kovačić te dodaje kako se o imenima ljudi u tim odborima tek trebaju dogovoriti. Mostov zastupnik Robert Podolnjak, dodaje, će najvjerojatnije biti Mostov prijedlog za potpredsjednika Sabora.

>> Mandatar već obavio većinu razgovora s kandidatima

>> 'Dan nakon sastanka zvao sam Milanovića i pitao ga je li smijenio šefa svoga osiguranja'

Komentara 42

LU
Luka1710
14:51 18.01.2016.

Htio je Reiner uskratiti pravo glasa nekim zastupnicima jer imaju oni za reći puno toga što eliti ne odgovara.

SS
sinisa.sruk
14:26 18.01.2016.

tek počeli razmišljati da rade, a već se uplašili rada, čuj trajaće sjednica do duboko u noć, pa šta, svakako ste preplaćeni koju korist građani ove države imaju od vas...

BL
BLavay
14:51 18.01.2016.

Toliko su se naradili od početka mandata da zbilja ne bi bilo ok razvlačiti zasijedanje preko 6-7 sati max. .....pa i vikend je....jadni.....toliko žrtve za taj narod!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije