Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
inspekcija na rebru

Reiner prijavljen DORH-u: Davao velike plaće, previše plaćao meso

\'unutrasnja zagreb 19.07.2006. .......rebro.....zeljko reiner..... snimio:Anto Magzan\'
Foto: Pixsell
1/3
Autor
Sonja Hoffman
15.09.2011.
u 08:20

Nadzor proveden u listopadu 2010. nepovoljan je za ravnatelja. Previše plaćao i sebe, i neke liječnike, i tajnice

Akademik Željko Reiner, neslužbeno doznajemo, prijavljen je DORH-u zbog niza nepravilnosti koje su tijekom nadzora inspekcije HZZO-a lani u listopadu pronađene u poslovanju KBC-a Rebro, najveće hrvatske bolnice.

Tajnice kao viši inspektori

Kako piše u izvješću inspekcije, prof. Reiner i njegovi pomoćnici isplaćivali su si dodatak na plaće od 16 do 20 posto iako su prema zakonu imali pravo na samo pet. Upućeni kažu da plaća ravnatelja KBC-a inače iznosi 20-ak tisuća, zamjenika i savjetnika 15-ak tisuća kuna, a koeficijenti plaće uvećavaju između 15 i 20 posto.

– Više plaće dobivali su i savjetnici predstojnika klinika, i to uz koeficijent 3,1, koji je predviđen za predstojnike klinika, umjesto 2,35, koji je predviđen za VSS zdravstvenog djelatnika dr. sc. prim. u bolnici – piše dalje. Više su plaće od onih koje im pripadaju dobivali i savjetnik ravnatelja te tajnice predstojnika klinika, koje su umjesto plaće za obavljanje tajničkog posla dobile onu predviđenu za više inspektore. No, nisu samo tajnice profitirale jer u nalazu piše i da su dvama liječnicima osnovne plaće uvećane za čak osam posto iako oni to svojom stručnom spremom nisu zaslužili.

– Utvrđeno je da nisu magistri nego samo specijalisti – kažu inspektori i upozoravaju da ravnatelj KBC-a nije donio kriterije na temelju kojih se radnici raspoređuju na dežurstva, što također utječe na visinu mjesečne plaće djelatnika. Ni tu nije kraj nepravilnostima koje DORH treba istražiti jer je KBC Zagreb za plaćanje poštanskih usluga u 2009. i 2010. godini Hrvatskoj pošti platio predujmova u iznosu od čak 1,600.708 kuna, i to bez suglasnosti ministra financija. A problema je bilo i s javnom nabavom pa je tako, kada je u pitanju nabava lijekova za KBC Zagreb, DORH-u prijavljena i sumnja na netržišno natjecanje jer, osim što ni jedan od ponuđača nije dostavio svu dokumentaciju, upozoravaju u nalazu HZZO-a, sve su tvrtke ponudile jednake cijene lijekova. U 2009. i 2010. KBC je, inače, nabavio lijekova u iznosu od 432,806.069 kuna.

– Ljekarna naručuje robu tako da defekturu prosljeđuje nabavnoj službi, a onda ista odlučuje kojem će dobavljaču ići narudžba – objašnjava se u nalazu.

Vakuumirani juneći bifteci

Nepravilnosti su nađene i u drugim segmentima nabave pa je tako inspekcija utvrdila da je uprava KBC-a ugovorila nabavu kilograma junećeg bifteka po čak 97 kuna, a onda ga plaćala vrtoglave 153 kune po kili. Slično je i s kranjskim kobasicama, koje su plaćane čak 30% više. Uprava KBC-a još je 2007. bez javnog natječaja sklopila sa Zagrebačkim holdingom ugovor o plodouživanju bolničke garaže na 10 godina, i to do naplate komunalnog doprinosa u iznosu od 36,295.080 kuna. Prema dinamici ostvarenja neto prihoda koji prijavljuje Holding u posljednje tri godine, Rebro u posjed nekretnine neće doći još najmanje 12 godina. Kako inspektori u izvješću navode i da bolnica nije ustrojila službu za unutrašnju reviziju, čini se da nepravilnosti nije imao ni tko utvrditi. A prof. Reiner kaže da je 16 posto veću plaću imao jer je uz ravnateljske obavljao i liječničke poslove, a savjetnici su višu plaću imali kraće vrijeme do odlaska u mirovinu. Tajnice su pak plaće dobivale po internoj sistematizaciji radnih mjesta u KBC-u, a zbog nerazumijevanja referentice troje je liječnika primalo plaću magistra umjesto specijalista. Što se bifteka tiče, Rebro je, objašnjava, naručilo malu količinu pa im je tvornica isporučila skuplje vakuumirano pakiranje, što su i reklamirali.

Ključne riječi

Komentara 40

LO
lopoč
13:10 16.09.2011.

sada bi bilo dobro preispiati gdje su nestale nekretnine u vidu stanova na rabu tko je uništio talaso terapiju tko je utajio brod što je sa vikendicom na pleševici i koristi li se za orgije i što je sa dvorcem pod sljemenom. što je sa rodbinom od rajnera koja stječe akademske titule preko nići na mostarskom fakultetu da bi postali šefići sa povećanjem od 10%. isto tako preispitati plaću svih pomoćnika koja je preko 20000kn te porijeklo imovine. te zašto njihove tajnice imaju pomoćnice tajnice- reviziju lijepo molim od strane radnika a ne onih koji sliče šimi krasić

IB
iva.begovic
16:26 16.09.2011.

Prema sustavu akreditacija, nedavno su se o tome hvalili Milinović i Reiner, Rebro je u najvišoj kategoriji. Po rasipanju novca vidimo da su i izvan kategorije. Apsolutni A1, vrh-vrhova. Ima nepravilnosti, naravno, i u drugim bolnicama ali Rebro prednjači. ŠtoŠto ne treba čuditi – Reiner je neko vrijeme bio HDZov ministar, prošao je školu, zna kako se vara, krade i oštećuje «stoku sitnog zuba».

BA
Bandit
08:39 15.09.2011.

Nevjerujem vise da se u Hrvatskoj moze pronaci ljudska spodoba a da nije lopov

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije