Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRŽAVNI ODNOSI

Reiner odlikovan španjolskim odličjem: 'Tako dugo dok nas se sjećaju, mi ostajemo živi '

Odlikovanje Željka Reinera
17.05.2017.
u 09:05

Potpredsjedniku Hrvatskog sabora akademiku Željku Reineru uručeno je jedno od najviših španjolskih odličja

Potpredsjedniku Hrvatskog sabora akademiku Željku Reineru uručeno je jedno od najviših španjolskih odličja – Kraljevsko odličje Izabele Katoličke kojim ga je odlikovao španjolski kralj Filip VI. 

Odličje je akademiku Reineru uručio veleposlanik Kraljevine Španjolske Eduardo Aznar u svojoj rezidenciji u prisutnosti predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, velikog broja stranih veleposlanika te više drugih uglednih gostiju. 

Ovo odličje nosi ime najpoznatije kraljice iz Španjolske povijesti, Izabele kraljice Kastilje i Leona, koja je stvorila temelje za buduće ujedinjenje Španjolske a mnogima je diljem svijeta poznata po tome što je upravo ona dala odobrenje Kristoforu Kolumbu da krene na svoje ekspedicije kojima je otkrio Ameriku. 

- Ne samo u imenu ovoga odličja već i u mnogim drugim prilikama, ta velika španjolska kraljica živi i danas iako su prošla stoljeća od njene smrti, no da citiram Carlos Ruiz Zafóna: 'Tako dugo dok nas se sjećaju, mi ostajemo živi' - kazao je Željko Reiner, primajući odličje. 

- Moram priznati da sam, kada mi je najavljena dodjela tog visokog odličja bio iznenađen i zatečen jer nisam siguran da sam uistinu zaslužio takvo visoko priznanje. Kako se odličje dodjeljuje, između ostaloga, za zasluge u uspostavljanju prijateljstva i suradnje između Španjolske i drugih zemalja, u ovom slučaju Hrvatske, očito je da je španjolski narod a osobito španjolski kralj prepoznao moja nastojanja u tom smjeru.

Ja ću, zahvaljujući ovom visokom priznanju, sebi dozvoliti da živim u nadi, možda tek iluziji, da sam uistinu doprinio još boljim odnosima Španjolske i Hrvatske koji su oduvijek bili odlični no, da citiram španjolskog književnika Javier Mariasa: 'Iluzije su važne. Što pretpostaviš ili čega se sjećaš može biti jednako tako važno kao i ono što se stvarno događa.'  

I tako ću ja, u nadi da sam ipak makar malo doprinio prijateljstvu naša dva naroda i države, živjeti u tom uvjerenju i nastojati na tom i dalje raditi s još većim žarom i elanom - zaključuje akademik Reiner. 

 

Komentara 1

MI
Mimizo
10:51 17.05.2017.

gospodine rainer velike čestitke za velikog domoljuba a još vas molim da ono što ste obečali i uradite a to je da saboru vratite naziv hrvatski državni sabor a što je partija ukinula a vi obečali vratiti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije