Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stazić u Saboru:

'Zbog zapošljavanja kuma Bože Petrova izmijenjen je statut Hrvatskih voda'

stazić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
24.11.2016.
u 13:06

- Upravno vijeće Hrvatskih voda izmijenilo je statut i snizilo kriterije za zapošljavanje. A sve se to radi da bi se tamo mogao dovesti kum Bože Petrova za kojeg nitko van Metkovića nije čuo - kazao je SDP-ov Nenad Stazić.

Zbog pozitivnih makroekonomskih pokazatelja i trendova koji su se pozitivno odrazili na prihodnoj strani, kako je danas u Saboru objasnio ministar financija Zdravko Marić, Vlada je Saboru predložila rebalans proračuna.  Proračunski prihodi povećani su za 1,5 milijardi kuna, a rashodi smanjeni za 700 milijuna kuna u odnosu na planirani proračun. Deficit proračuna smanjen je sa 7,4 milijarde kuna na 5,3 milijarde kuna, objasnio je ministar Marić.

SDP ovaj rebalans neće podržati, a Nenad Stazić osvrnuo se na podatak da se deficit Hrvatskih voda povećava za 171 milijun kuna, ali i na medijske napise o izmjenama vodstva Upravnog vijeća te tvrtke. - Vi ste taj deficit trebali povećati deset puta, i to zbog kadrovskih rješenja koja se tamo spremaju. Naime, Upravno vijeće Hrvatskih voda izmijenilo je statut i snizilo kriterije za zapošljavanje. A sve se to radi da bi se tamo mogao dovesti kum Bože Petrova za kojeg nitko van Metkovića nije čuo. S obzirom da on nema uvjete uvedeni su novi kriteriji, pa može tamo biti može biti bez diplome i 5 godina iskustva. novi kriteriji propisuju da samo posjeduje specijalne vještine poput koordinacije. Ali da netko ovo propiše kao kriterije spade u bezobrazluk – komentirao je Stazić.  Ministra Marića pri tome je pitao hoće li na Vladi glasati za tu izmjenu Statuta, no ministar nije želio komentirati slučaj na koji se Stazić referirao. Uzvratio je tek kako će se Vlada kod zapošljavanja u državnim poduzećima voditi kriterijima profesionalizacije.

Stazićev stranački kolega Gordan Maras se pak ponovno osvrnuo na poreznu reformu koja danas nije tema rasprave te poručio kako ne podržava povećanje PDV-a u turizmu na 25 posto. - Pozivam ugostitelje da dođu pred Sabor, na Markov trg i kažu svoj mišljenje. Pozivam i autorske honorarce – poručio je Maras, a reagirao je HDZ-ov Željko Reiner. - Maras poziva na neposluh, poziva ljude na cestu, da cesta vodi politiku. Mi smo izabrani od naroda – komentirao je Reiner, a Maras je uzvratio da ljude ne poziva na cestu nego na Markov trg koji je određen kao lokacija za prosvjede. - Čudim se da jedan akademik može raspravljati na ovaj način. Za razliku od njega ne pozivam ljude na ulicu kao što je on pozivao da demonstriraju. Vi ste obilazili šator i sada ćete mi dijeliti lekcije. Više vas neću zvati akademikom – spremno je Maras poručio Reineru. U raspravu se uključio i predsjedavajući Gordan Jandroković te pozvao zastupnike da se prestanu vrijeđati, na što je Reiner zatražio da se Marasu dodijeli opomena zbog kršenja Poslovnika, odnosno dijela koji govori kada se smije govoriti neistina.

Jeste vi zadovoljni?

- Podsjećam vas da gospodin Reiner opet nije napomenuo koji je članak poslovnika prekršen što je čudno za nekog tko je bio godinu dana predsjednik Sabora. Ne zna elementarne stvari u poslovniku. Dva puta za redom je krivo iskoristio institute poslovnika – nastavio je Maras obraćajući se predsjedavajućem Jandrokoviću, na što ga je Jandroković pitao je li zadovoljan. - Čime? Jeste vi zadovoljni? – zanimalo je Marasa.

Miro Bulj iz Mosta ministra je pitao što je s kompenzirajućim mjerama za jedinice lokalne i područje samouprave, posebice za najugroženija područja Hrvatske. - Važno je spomenuti 10,9 milijuna kuna koje se dodjeljuju gradovima i općinama sa statusom brdsko-planinskih područja ta je preraspodjela odnosno dodjela sredstva ide za one čija je vrijednost indeksa razvijenosti prelazi odnosno ne prelazi 75% prosjeka RH, obzirom da im je prihod od uvećanog udjela u porezu na dohodak u odnosu na općine i gradove s osnove raspodjele manji od predviđenih pomoći. Kompenzirajuće mjere će biti na snazi iz državnog proračuna izravno, ali ćemo uzeti u obzir i činjenicu da su brdsko-planinska područja ove godine 2016. relativno više oštećena u odnosu na ostale jedinice, tako da ćemo između ostalog također i u smislu državnog proračuna voditi brigu. Evo i ovim smo rebalansom pokazali da sigurno nećemo dozvoliti da njihovi proračuni kao takvi budu ugroženi – odgovorio je ministar Marić.

Branimir Bunjac iz Živog zida osvrnuo se na problem Hrvatskih cesta kojima su prihodi poslovanja u 2016. godini niži od planiranog. - Smatram da se tu u 2017. može napraviti značajan iskorak. Radi se o tome da Hrvatska trenutno ima sustav naplate cestarine koji se pokazao kao potpuno neučinkovit, a tu bi se moglo tražiti povećanje prihoda na način da se u Hrvatsku uvedu vinjete koje kasne 7 godina s uvođenjem – kazao je Bunjac koji vožnju autocestama vidi kao vožnju putevima duhova jer su, tvrdi, prazne osim u špici turističke sezone. Vinjeta je, dodaje, vrlo jeftina i predstavlja najpovoljnije rješenje za hrvatske građane, čime bi se, prema projekcijama, promet povećao za 20 posto, povećala bi se cijena zemljišta uz autoceste, a smanjio broj nesreća. - Samim uvođenjem vinjeta došlo bi do višestrukog oslobađanja sredstava koje bi se mjerilo u stotinama milijuna kuna – ustvrdio je Bunjac te dodao kako bi zbog uvođenja vinjeta Hrvatske ceste imale direktno  veće prihode za 700 milijuna kuna, a indirektno i preko milijardu kuna. - Treba dodati i da se uvođenju vinjeta protive lobiji, očito je riječ o utaji poreza i koruptivnim radnjama – zaključio je Bunjac.

HNS-ova Anka Mrak Taritaš izrazila je zadovoljstvo zbog oporavka građevinskog sektora, ali i upozorila na nedostatak radne snage zbog kojeg će Hrvatska vjerojatno morati uvoziti radnike. Osvrnula se i na prilično praznu sabornicu u kojoj je u tom trenutku sjedilo tek nekoliko HNS-ovaca i HDZ-ovaca.

- Htjela bih apelirati na vladajuće da shvate problem nedostatka radne snage. Vidim da nema Mosta, a ne znam ni gdje su zastupnici SDP-a, ali i Živog zida. Ne znam što to znači – primijetila je Mrak Taritaš, a istu je priču komentirao i njen stranački kolega Milorad Batinić. - Možda kolegice i kolege vrše novu raspodjelu snaga na političkoj sceni – dodao je Batinić.

>>Sabor i tableti: Zastupnicima su već jednom nabavljena prijenosna računala

>>Mlade političarke objasnile zašto su se učlanile u HDZ i SDP

Komentara 36

Avatar nula
nula
13:31 24.11.2016.

Tko nam sve sjedi u Saboru.... Boze cuvaj Hrvatsku.

LU
luli
13:31 24.11.2016.

Jel moguće da Partijaš otvara pitanje nepotizma, više su posmjenjivali funkcija i namjestili direktora nego što imaju članova!!

II
iifever2
13:37 24.11.2016.

stazic zvan "isprika zbog iznosenja netocnih informacija i klevete". pa ja ne znam koliko ovaj covijek sudskih procesa zbog netocnih informacija i klevete mora izgubit da bi ga novinari prestali uzimati kao relevantan izvor?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije