Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sabor o referendumu

'Ovdje je riječ o prljavom političkom pokretu!'

Kolman
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/15
06.11.2013.
u 13:00

Rasprava o raspisivanju referenduma na zahtjev inicijative "U ime obitelji" prerasla je masovno vrijeđanje s obje strane sabornice.

Saborska rasprava o raspisivanju referenduma na zahtjev inicijative "U ime obitelji" počela je stankom na zahtjev HDZ-a koji je želio upozoriti na "situaciju vezanu uz proceduru".

Uime HDZ-a Željko Reiner kazao je da se boje kako se zbog spornih odluka Odbora za Ustav te za zakonodavstvo žele prevariti hrvatski birači, s obzirom na to da prije ove rasprave nisu promijenili spornu odluku da se nakon referenduma pristupi promjenama Ustava, što je Ustavni sud nazvao protuustavnim.

"Mogli bismo nakon provedenog referenduma otkriti da nije poštovana procedura"

– Trebalo je najprije promijeniti protuustavnu odluku i izbaciti formulaciju da se pristupa promjenama Ustava, no ova dva odbora to su odlučila ignorirati unatoč upozorenju Ustavnog suda, iako su imali devet dana da je izmijene – tvrdi Reiner koji u tom postupku vidi "moguću namjernu manipulaciju".

Kamo sreće da je takve odgovornosti prema građanima bilo i prije

Igor Dragovan

– Mogli bismo nakon provedenog referenduma otkriti da nije poštovana procedura pa osporiti referendumsku odluku i volju građana. Osim toga, državne institucije jučer su se upustile u procjenjivanje merituma stvari i preporučivanje kako bi se trebalo glasati. Upozoravamo na Kodeks dobre prakse za referendum Venecijanske komisije gdje se upozorava da Vlada ne smije zloporabiti svoju poziciju za jednostranu kampanju nego mora ponuditi objektivne informacije svim glasačima – upozorio je Reiner.

Nakon toga stanku je uime SDP-a zatražio Igor Dragovan uz objašnjenje da je HDZ iznio potpuno neosnovane optužbe i klevete na račun vladajućih. Rekao je da su bitne samo dvije činjenice – da vladajući na temelju prikupljenih potpisa građana žele raspisati referendum i da HDZ 2010. nije raspisao referendum o Zakonu o radu na temelju tadašnjih potpisa građana.

– Mi ćemo prihvatiti volju građana i svatko će glasati prema svojoj savjesti. Neki se slažu s ovim pitanjem, a neki ne, i to će svi oni reći na referendumu. Kamo sreće da je takve odgovornosti prema građanima bilo i prije, dakle, sve ovo što ste rekli ne stoji jer želite prejudicirati odluku građana. I ne možete nikome sporiti pravo da javno kaže svoje mišljenje, to je obveza svakog građanina, bez obzira na kojoj on poziciji bio – objasnio je Dragovan, a Reiner mu je odgovorio da su 2010. godine građani koji su predložili raspisivanje referenduma odustali od toga.

HDZ: Štiti se institut braka i obitelji

Reiner je rekao da je poticaj za ovu promjenu Ustava udrugama bilo ponašanje vladajućih pri donošenju zdravstvenog, odnosno spolnog odgoja. – Strahovali su do koje će mjere ići nametanje ideoloških stavova vladajućih – smatra Reiner koji zamjera vladajućima i što do danas nije kažnjen nijedan napadač na volontere inicijative "U ime obitelji" koji su prikupljali potpise za raspisivanje referenduma.

Njegova stranka, dodao je, smatra da u Ustav treba unijeti definiciju da je brak životna zajednica muškarca i žene jer se tako štiti institut braka i obitelj, ne uskraćujući prava bilo kome. Njegov stranački kolega Vladimir Šeks svoj je dio rasprave posvetio proceduri, odnosno, nepoštovanju upozorenja Ustavnog suda i činjenici da vladajući prije ove rasprave nisu promijenili spornu odluku o pristupanju promjeni Ustava nakon provedenog referenduma. Osvrnuo se i na činjenicu da vladajući nisu poslali pitanje na ocjenu ustavnosti, što on povezuje s time da tri međunarodna pravna dokumenta brak prepoznaju kao zajednicu muškarca i žene, jednako kao što ista definicija stoji i u hrvatskom Obiteljskom zakonu.

Predlažem da se donese zakon o homoseksualnim zajednicama u kojima će se njihov brak nazvati Homoseksualna dragovoljna zajednica sa kraticom HDZ

Nenad Stazić

– Da za referendum, da za referendumsko pitanje i da za to da odluka na referendumu ima trenutačni pravni učinak – zaključio je Šeks.

Jelušić: Mi se želimo približiti zapadnoj, a vi istočnoj Europi

SDP-ov Ivo Jelušić odgovorio je da su oni legalisti i demokrati pa poštuju proceduru čak i ako se s inicijativom ne slažu. – Mi se želimo približiti zapadnoj i srednjoj Europi, a vi ovakvim zahtjevima istočnoj – poručio je Jelušić HDZ-ovcima.

Njegov kolega Marin Jurjević kazao je da bi možda svi trebali poslati svoje partnere liječniku da im se utvrdi spol jer se možda utvrdi da su cijelo vrijeme u braku s osobama istog spola.

SDP-ov Damir Tomić optužio je HDZ-ovce da stalno spominju partiju, a zaboravljaju da svi građani znaju da je HDZ na optuženičkoj klupi, ali i da je većina građana za zdravstveni odgoj koji je Reiner spomenuo kao okidač koji je udruge potaknuo na ovaj referendum.

– Predlažem da osnujete novu udrugu ili neki novi stožer pa raspišete neki novi referendum – poručio im je Tomić, dok je njegov kolega Nenad Stazić primijetio da je HDZ-u neprihvatljivo da vladajući poštuju volju građana, što HDZ nije radio dok je bio na vlasti.

"Ovaj vaš ideološki rat jako me podsjeća na doba Sanadera"

– To nam nikako ne možete oprostiti. Ovaj vaš ideološki rat jako me podsjeća na doba Sanadera i svaki put kad HDZ počne ovakve ideološke ratove, strah me što će biti s novcem građana. Predlažem da se donese zakon o homoseksualnim zajednicama u kojima će se njihov brak nazvati Homoseksualna dragovoljna zajednica s kraticom HDZ – kazao je Stazić.

Zbog izjave HNS-ovca Igora Kolmana da iz današnje rasprave vidi kako je motivacija za raspisivanje referenduma bila politički obračun te da se sada vidi kako je nastao taj prljavi pokret, Reiner je opet zatražio stanku. Do tog trenutka s dvije strane sabornice već su prštale optužbe o ideološkim ratovima, indoktrinaciji, drugovima, marksističkom diskursu.

– Ovakav duboko nedemokratski pristup prema onima koji imaju drugačije mišljenje duboko se razlikuje od svega onoga za što bismo se svi trebali zalagati, a to je prihvaćanje tuđih stavova. Ja osobno nikada ne bih nazvao neku skupinu "prljavim pokretom" samo zato što se ne slažem s njihovim stavovima – odgovorio je Reiner Kolmanu te ga pozvao da se ispriča svih građanima zbog svoje izjave.

"Ovdje je riječ o prljavom političkom pokretu"

Kolman je rekao da tu nije riječ o neslaganju s inicijativom, prijedlogom ili idejama. – Ovdje je problem da se zbog političkog obračuna koji veze nema s temom referenduma ograničava pravo na Ustavom zajamčenu jednakost dijelu naših sugrađana i kako se uz to koriste teškom manipulacijom i zamjenom teza građana koji su stekli dojam da je riječ o ugrožavanju braka i obitelji. Da se o tome radi, svi bismo se složili da je brak institucija koju moramo sačuvati, ali ovdje nitko ne ugrožava brak, već dio naših sugrađana traži pravo na brak koji mi ostali imamo. Dakle, ovdje je riječ o prljavom političkom pokretu jer branite građanima ostvarivanje njihovih temeljnih prava i sreću – smatra Kolman.

Laburist Dragutin Lesar rekao je kolegama da nisu dobro počeli i apelirao na kolege da raspravljaju o proceduri i poštovanju volje građana inače će ovakva rasprava ljude otjerati od volje da odlučuju na referendumu.

Očito da principijelnost i dosljednost ovdje ne stanuju

Dragutin Lesar

– Očito da principijelnost i dosljednost ovdje ne stanuju. Oni koji su tražili referendum ovo od nas nisu tražili, jednako kao ni oni koji će izaći na referendum da bi bili protiv. Umjesto da stvaramo atmosferu vrhunca demokracije, da ljudima dajemo upute i tumačimo pravne posljedice bilo koje odluke, mi ne koristimo to svoje pravo da ljude ispravimo i korigiramo i na sebe preuzmemo odgovornost da svoje pravo odlučivanja na referendumu prenosimo na građane, mi ovdje pokušavamo ovakvom raspravom manipulirati voljom građana – smatra Lesar.

SDSS-ov Milorad Pupovac smatra da inicijativa koja je pokrenula ovaj referendum nije prljava inicijativa. – Nema inicijativa nikakva higijenska svojstva. Mi već mjesecima raspravljamo o imaginarnim problemima u zemlji. Izmišljamo probleme jer valjda nismo u stanju raspravljati o pravima. Ako se već raspravlja o braku, moramo postaviti prava pitanja. Koliko se brakova sklapa na tisuću stanovnika? Odgovor je 4,4. Razvrgne se 280 brakova, a rodi se 1,4 djece po braku. Kada ljudi počinju stupati u brakove? Sa 30 i nešto godina. Žene počinju rađati sa 28 godina. Je li Vam to problem, gospodine Reiner? Dajte da o tome raspravljamo, a ne da stvaramo ustavnu maglu. Ne dajte da stvaramo ideološka ustavna mjesta i da se prepucavamo tko ima partiju, a tko ima zajednicu – govorio je Pupovac koji se ne slaže s inicijativom i smatra da se takvo pitanje potegnulo prije ulaska u EU Hrvatska ni danas još ne bi bila članica.

"Sjetite se riječi pape Franje"

HDSSB-ov Josip Salapić rekao je da zastupnici nisu tu da bi bilo kome sudili nego podržali volju građana. Kakav će biti ishod referenduma nije njihova stvar, dodao je, već je na njima da raspišu referendum.

Pozicioniranje ove definicije braka u Ustav neće pomoći obitelji

Jadranka Kosor

Nezavisni Furio Radin katolike je pozvao da se sjete riječi pape Franje "tko sam ja da sudim o slobodi".

Nezavisna Jadranka Kosor zatražila je da se pitanje pošalje na ocjenu ustavnosti jer to ne znači odugovlačiti ili ignorirati proceduru, već je to važno jer će ovaj referendum biti jasna naznaka za smjer u kojem će se demokracija u budućnosti kretati u Hrvatskoj.

– Pozicioniranje ove definicije braka u Ustav neće pomoći obitelji, neće pomoći zlostavljanim ženama ni djeci – rekla je Kosor te dodala kako inicijativa "U ime obitelji" mora prije održavanja referenduma podastrti podatke o svom financiranju.

"Branit ćemo pravo građana da imaju referendum"

Laburist Dragutin Lesar rekao je da, ako glasaju za ovako postavljenu odluku, koju Odbor za Ustav nije promijenio unatoč upozorenju Ustavnog suda, glasat će za nešto protuustavno, a ako glasaju protiv, netko će reći da glasaju protiv referenduma.

– Iako se s referendumskim pitanjem ne slažemo, do kraja ćemo braniti pravo građana da imaju takav referendum – kazao je Lesar te dodao da laburisti neće podržati nikakve ustavne promjene ako vladajući raspišu protuustavnu odluku.

Komentara 146

Avatar abakus
abakus
11:33 06.11.2013.

A Stazićevi komentari neugodno me podsjećaju na režim za koji sam se nadao da je jednom zauvijek srušen i da više nikad sličnu retoriku mržnje prema svima koji drugačije misle neću morati slušati.

BA
balic
11:44 06.11.2013.

Boze moj sta je nama u Saboru i na vladi... da se postuje odluka vecine od ovih koji su vladari danas,"sutra" nisu,nebi se u Saboru morali svadjat optuzivat i vredjat... Sramotno za sto su oni svi debelo placeni...

DU
Deleted user
11:37 06.11.2013.

Baš je Stazić onaj koji će govoriti o "ideološkom ratu"! Ovaj ideološki rat milanovića i njegove falange mene podsjeća na nacrnije vrijeme komunističke diktature. Živio sam 48 godina u tom političkom zlu najgorje vrste koji po svojoj zločudi i nepoštivanjaa čovjeka i njegovih prava zaista u svim crtama nadvisuje i zlo fašizma. A baš Stazić i velik dio njegove bliže i daljnje rodbine desetljećima je činio sve da taj zločinački sistem iza sebe ostavi što više žrtava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije