Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ECOFIN

Rehn: Učvrstio se gospodarski oporavak u EU

ECOFIN 18/01/2011
The European Council
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
18.01.2011.
u 16:19

Gospodarski oporavak u EU postao je samoodrživ jer se ne oslanja više samo na rast izvoza nego i na rastuću domaću potražnju, kaže Rehn

Gospodarski oporavak u Europskoj uniji nije samo započeo nego se i učvrstio. Dokaz je tome podatak da je već postao samoodrživ, odnosno da se ne oslanja više samo na rast izvoza nego i na rastuću domaću potražnju. Ustvrdio je to u utorak, po završetku ministarskoga Vijeća EU za gospodarstvo i novčarstvo (ECOFIN), europski povjerenik za gospodarska i monetarna pitanja Olli Rehn. No upozorio je da opasnost od državnih dugova zemalja članica nije prošla pa je jedan od glavnih zadataka “spriječiti da požari u grmlju prerastu u šumski požar”, poglavito kroz jačanje Europskoga fonda za novčarsku postojanost (EFSF).

Udio EU u 750 milijarda eura bogatome EFSF-u trebalo bi sa 440 povećati na 700 milijarda eura, pokazala je Reutersova anketa među bankovnim analitičarima, ne bi li se u njemu, nakon Grčke i Irske, našlo dovoljno novca i za moguće spašavanje Portugala i Španjolske te za otkup državnih obveznica ugroženih zemalja na sekundarnim tržištima. No Njemačka, Nizozemska i Finska uvjetuju to povećanje prethodnim prihvaćanjem pravila o većoj proračunskoj stezi te “čvrstom predanošću svih zemalja gospodarskim preobrazbama”.

– EFSF se mora pojačati, a raspon njegova djelovanja proširiti; napredak k tome cilju se nastavlja – ustvrdio je, međutim, Rehn, koji je uvjeren da će se odluka prihvatiti na ožujskome Europskome vijeću, sastanku šefova država ili vlada EU27.

Pokusi otpornosti banaka koje je Europsko vijeće naredilo na lanjskome listopadskome sastanku i od kojih je prvi nedugo potom proveden, pokazavši da je velika većina banaka u EU zdrava, moraju postati “robustniji i vjerodostojniji, a njihovi ishodi posve jasni”, prenio je jedan od zaključaka ECOFIN-a europski povjerenik za unutarnje tržište Michel Barnier. Sljedeći će se takav pokus provesti u svibnju, a uključit će izloženost opasnosti od državnih dugova te mjerenje likvidnosti. Europska komisija mora do ožujka propisati sve kriterije za novi pokus, uključujući mjere za popravljanje moguće uočenih slabosti.  

Barnier se okomio i na nastavak neposluha bankara, koji si i dalje isplaćuju velike bonuse.

– Banke u današnjemu stanju europskoga društva, sa deset posto nezaposlenih, kada se pred mnoge ljude postavljaju teški zahtjevi, moraju pokazati odgovornost, moral i etičnost, što uključuje umjerenost glede bonusa. Banke su dio društva i gospodarstva – upozorio je Barnier.

Juncker: Euro opstaje! Bar još u 2012.

– Onima koji sumnjaju u opstanak zajedničke europske valute mogu poručiti da euro sigurno opstaje! Bar još u 2012. – našalio se predsjednik Euroskupine luksemburški premijer i ministar novčarstva Jean Claude Juncker. Kao “dokaz” naveo je odluku da se 1. siječnja 2012., na desetu obljetnicu zamjene nacionalnih valuta eurskim kovanicama i novčanicama, u optjecaj pusti memorijalna kovanica od dva eura.

Nakon što su Portugal i Španjolska proteklih dana uspješno prodali svoje državne obveznice i refinancirali dospjele dugove, popustila je panika na novčarskim tržištima pa se smanjio raspon prinosa između njemačkih i obveznica ugroženih zemalja, a euro je ponovno ojačao iznad 1,33 dolara. 

Ključne riječi

Komentara 6

AG
Agramer198
17:04 18.01.2011.

EU je daleko od savršene,ali analize \"stručnjaka\" iz UK, SAD-a i inih zemalja koje furt predviđaju propast eura i šire psihozu su maliciozne i pokvarene...

UK
Ugo Kajvez
21:43 18.01.2011.

Youtube ......... . The European Union - the New Soviet Union?

Avatar morski covik 1
morski covik 1
20:33 18.01.2011.

Euro je gotov... stizu Vatreni...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije