Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prisjećanje na stradanje u Veleprometu

Rehak: Kroz Velepromet je prošlo 10.000 logoraša, ubijeno je preko 700 ljudi

Foto: Branimir Bradarić
1/3
20.11.2021.
u 11:10

Nikada ga više nisam vidio. Njegovi posmrtni ostaci niti do danas nisu pronađen. Imao je samo 21 godinu, rekao je Gombović o svojem sinu, a on sam je poslije Veleprometa završio i u logoru.

Polaganjem vijenaca i svijeća podno spomen ploče u krugu vukovarske tvrtke Velepromet Vukovarci su se prisjetili stradanja sugrađana od prije 30 godina. Velepromet je sve do rata bio poznata vukovarska tvrtka čiji su hangari u jesen 1991 godine pretvoreni u logor. Naime, u te hangare dovođeni su zatočeni Vukovarci odakle su potom mnogi završili u logorima.

Jedan od preživjelih pakla Veleprometa je Mato Gombović koji je u tome logoru bio zatočen s suprugom i sinom.

- Bili smo ovdje i morali smo raditi što nam se kaže. Sklanjali smo i pokapali mrtve. Tukli su nas i maltretirali svaki dan, prisjetio se Mato Gombović.

Tu su dočekali i slom obrane Vukovara 18. studenoga poslije čega je njegov sin Mirko iz Veleprometa odveden na Ovčaru gdje je i pogubljen.

- Mene su toga dana odveli da radim nešto u gradu, a Mirka na Ovčari. Kada sam se vratio pitao sam gdje mi je sin na što su mi rekli da ću ga vidjeti kada oni to budu htjeli. Nikada ga više nisam vidio. Njegovi posmrtni ostaci niti do danas nisu pronađen. Imao je samo 21 godinu, rekao je Gombović koji je poslije Veleprometa završio i u logoru.

Foto: Branimir Bradarić

Među preživjelim svjedocima strahota u Veleprometu je i Ivica Azenić koji je poslije sloma obrane Vukovara u Veleprometu završio 19. studenoga. Kaže da ih je toga dana u dvorište Veleprometa dovedeno 12 i da su svi natjerani da stoje uza zid preko puta hangara gdje su bili zatočeni ostali Vukovarci.

-U tih dva sata pred nama su od nas 12 ubili 5 osoba. Kada su doveli drugu skupinu mi smo završili u hangaru. S jedne strane bila je smrt, strah i čuli su se jauci dok se sa druge strane čula glazba i veselje. Mi smo tu bili samo divljač za odstrjel, istakao je Azenić.

Danas, 30 godina poslije, kaže kako mu je nejasno zašto se o strahotama Veleprometa ne govori više.

-Strašno mi je kada se sjetim Ovčare jer svi znamo što se tamo događalo. Međutim, u Veleprometu je ubijeno preko 700 ljudi. Ovdje je bilo zatočeno na tisuće ljudi, a mnogi od njih do danas nisu pronađeni, rekao je Azenić.

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak kaže kako je je ovaj logor otvoren u rujnu 1991. godine i da je bio aktivan do travnja 1992. godine. Prema njegovim riječima u Veleprometu je bilo zatočeno preko 10.000 civila i branitelja, a ubijeno je preko 700 osoba.

- Kako je JNA ulazila u neke dijelove grada tako su ti ljudi završavali u Veleprometu. Tu je ubijen 14-godišnji dječak jer su mu htjeli ubiti brata, rekao je Rehak.

Dodao je i kako nema velikih pomaka u istragama odgovornih za ratne zločine u Veleprometu. Najvećeg krivca u tome vidi u DORH-u za koji kaže kako je svih ovih godina napravio premalo kako bi krivci bili i kažnjeni.

VIDEO: Kolona sjećanja u Vukovaru: Obilježavanje 30. obljetnice vukovarskog stradanja

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je kako je zadovoljan kako je i ove godine prošlo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine.

-I ove godine, kao i svih godina ranije, sve je prošlo bez ijednoga incidenta ili ružnog povika. Tako i treba da bude. Vukovar i Vukovarci to i zaslužuju. Drago mi je što se i ove godine u Vukovaru okupio veliki broj građana iz cijele Hrvatske i iz inozemstva. To nam je dokaz da žrtva Vukovara i Vukovaraca nije zaboravljena, rekao je Penava.

Govoreći o odnosu države prema Vukovaru kazao je kako ne zna zašto RH nikada nije otkupila od tvrtke Velepromet hangare gdje je bilo zatočeno na tisuće ljudi. Kako to država nije nikada napravila ti hangari i danas služe kao skladište ove tvrtke.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine završava s obilježavanjem ratnog zločina na Ovčari.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije