Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proračunata provokacija

Srbija opet manipulira: Rehabilitiraju i Miloševića!

16.08.2016.
u 13:51

Vučićevi ministri Dačić i Vulin: Haag je presudom Radovanu Karadžiću oslobodio Miloševića krivnje za rat i etničko čišćenje u Hrvatskoj i BiH

Dvojica članova srpske vlade, ministar boračkih pitanja Aleksandar Vulin i šef diplomacije Ivica Dačić, ustvrdili su da je Haaški sud u nepravomoćnoj presudi Radovanu Karadžiću 24. ožujka zapravo “oslobodio” Slobodana Miloševića krivnje za rat i etničko čišćenje u BiH, no neovisni stručnjaci upozoravaju da je takva interpretacija iz Srbije manipulativna jer selektivno vadi podatke iz konteksta i pogrešno ih prezentira kao navodno povijesne činjenice.

– Dačićeva izjava nije tek primjedba pravnog laika, nego proračunata provokacija koja odražava stav trenutačnog srpskog političkog vrha, koji je gradio politički legitimitet na antimiloševićevskoj retorici, ali se nikada nije ogradio od zločina koje je Miloševićev režim činio uime srpskog naroda i države u Hrvatskoj, BiH i Kosovu – kaže za Večernji list Nena Tromp, nekadašnja suradnica haaškog tužiteljstva koja je istraživala Miloševića.

Teza o tome da je Haag u presudi Karadžiću, izrečenoj 24. ožujka 2016., “oslobodio” Miloševića propagirana je najprije komentarom britanskog novinara Neila Clarka, koji je objavljen 2. kolovoza na ruskom portalu Russia Today. Ovih su dana tu tezu prihvatili i nastavili propagirati i srpski ministri.

– Nema krivice Miloševića, SR Jugoslavije i Srbije. Srušene su laži o genocidu i ratnim zločinima koje su bile temelj za kažnjavanje Srbije i srpskog naroda – rekao je ministar Ivica Dačić. Vulin pak izjavljuje da je Haag “potvrdio ispravnost” Miloševićeve politike.

Nepravomoćna osuđujuća presuda Karadžiću zaista zaključuje da “u ovom postupku” nije pronašlo dovoljno dokaza za zaključak da se Milošević složio s udruženim zločinačkim pothvatom (UZP-om).

No suprotno interpretacijama ruske propagande i srbijanskih dužnosnika, neovisni stručnjaci i sam Haaški tribunal tvrde da tako sročen paragraf ne znači da je Milošević oslobođen krivnje za koju mu se sudilo na njegovu suđenju, prekinutom 2006. nakon njegove smrti u pritvoru.

“Sudsko vijeće nije donijelo nikakav zaključak u odnosu na Miloševića. Nije se bavilo njegovom krivnjom tijekom suđenja Karadžiću. Milošević nije ni optužen ni osuđen u Karadžićevu predmetu – priopćio je Haaški sud na pitanje novinarke Radija Slobodna Europa.

– Dačićeva izjava u suprotnosti je sa svim dokazima izvedenim protiv Miloševića na njegovu suđenju. Suci u Karadžićevu slučaju nisu se bavili ulogom Beograda u UZP-u jer Tužiteljstvo nije ni postavilo ovaj predmet tako. Išlo se na odgovornost Karadžića i Pala, i to će se pokazati kao jedan od velikih propusta tribunala. Taj redukcionizam ići će naruku apologetima srpskih zločina – smatra Nena Tromp

>> Miro Kovač: Opet se javljaju dežurni huškači iz Srbije

Komentara 39

GO
gooniegoogoo
14:03 16.08.2016.

1. Blokirat cetnike 2. Ukinut aboluciju cetnika 3. Ukinut status nacionalne manjine

Avatar canicolZotiT
canicolZotiT
14:15 16.08.2016.

Nema Srbiji i srpskom narodu prosperiteta sve dok se ne riješi svojih suludih političara koji nisu ni za što drugo nego da čuvaju stoku po Divčibarama i Zlatiboru! Makar bi se i jadna stoka uz njih loše provela!

77
777CRO
14:22 16.08.2016.

Lijepa novost za SDP abolirane , partizane , cetnike : jovanovic- ostojic- vasic- pusicopacic - bauk - stanimirovic - pupovac - grcic ... Da li u SDP partiji ima hrvatskih ljudi ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije