Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preventivni učinak

Registar pedofila u Hrvatskoj od 1. siječnja 2013. godine

pedofili
PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
13.03.2012.
u 17:04

Poanta je da će podaci iz registra služiti kao informacija zbog koje se pedofil neće moći zaposliti ni u jednoj ustanovi u kojoj bi dolazio u doticaj s djecom.

Registar pedofila u Hrvatskoj bi trebao zaživjeti od 1. siječnja 2013. godine. Vodit će se u Ministarstvu pravosuđa, u njemu će biti podaci o osobama koje su pravomoćno osuđene zbog seksualnih delikata nad djecom. Ti će podaci biti tajni i uvid u njih, kao i njihovo korištenje, bit će strogo ograničeni.

>>Registar pedofila bit će tajan da se ne dogodi linč kao u SAD-u

Riječ je o materiji koju Hrvatska mora regulirati prema obavezama preuzetim iz konvencijskog prava, a koja će biti u sklopu zakona o pravnim posljedicama osude i rehabilitacije. Nacrt toga zakona trebao bi se, kaže ministar pravosuđa Orsat Miljenić, dovršiti do ljeta i tada bi propis išao u saborsku proceduru.

– Cilj je zaštititi djecu – kaže ministar i napominje da još nisu razrađeni svi detalji kako će se to činiti. Poanta je da će podaci iz registra služiti kao informacija zbog koje se pedofil neće moći zaposliti ni u jednoj ustanovi u kojoj bi dolazio u doticaj s djecom. Hoće li takve institucije moći tražiti podatke o pojedincima koji kod njih traže posao ili će se kandidatima za određena zanimanja vezana uz rad s djecom izdavati potvrde u Ministarstvu pravosuđa da nisu u registru pedofila, još nije odlučeno.

– Računa se na preventivni učinak. Kada se uvede, uvjetno rečeno, registar, to će već samo po sebi biti faktor koji će eliminirati osobe osuđene za seksualne delikte nad djecom da konkuriraju za određene poslove. Znajući da će ih se provjeravati, vjerojatno neće ni tražiti posao na nekim mjestima – zaključio je ministar pravosuđa.

Komentara 21

JU
juma
17:29 13.03.2012.

Ma nista zato...Ako treba mozemo jos cekati na registar pedofila. Valjda ga jednom docekamo. Na registar suradnika bivse Sluzbe drzavne bezbjednosti ne moramo cekati, jer ga nikad ne budu objavili. Mozda za nekih 100 godina. Bitno je da odmah imamo registar branitelja. Ovi gore navedeni nisu tako opasni...

DU
Deleted user
17:34 13.03.2012.

Mati moja mila! Koliko radnih sati , dana, mjeseci će biti potrebno da se stručnjaci usuglase i donesu pravovaljani nacrt kako bi to trebalo izgledati, sve u zaštitu ne djece, ma ne, u zaštitu pedofila kako ih normalni svit ne bi linčovao! Jeste li vi u toj našoj vlasti normalni? Umisto da napravite zakon kako izličiti, ako se može, kako izolirati vi im pogodujete, meni da dođe pri ruci prva bih ga kišobranom istukla, bez obzira kakav zakon izglasate, ups, vi ne glasujete vi samo dižete ruke. Bar ste trebali šutjeti o tome!

MO
modovisisajteMaraschino
17:21 13.03.2012.

mos mislit sto ce biti tajan... jedina tajna kod nas je kako politicari mogu upropastiti tvornice, neisplacivati place radnicima, ubiti nekoga na cesti i onda jos biti nagradjeni za to mjestom ministra i mjestima u NO....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije