Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Regionalni centar za razvoj stočarstva: Novi pogled na budućnost hrvatske poljoprivrede

Regionalni centar za razvoj stočarstva
26.03.2024.
u 14:17

Središnji savez hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda (H.U.SIM.) krovna je organizacija uzgajivača simentalaca koja djeluje od 2009. godine.

Na Godišnjoj skupštini koja se održala 19. ožujka 2024. godine okupio se velik broj članova Saveza i gostiju. Damir Horvatić, predsjednik Saveza istaknuo je kako su protekle godine radili na edukaciji članova, a najveći fokus bio im je na genotipizaciji. „To nam je fokus kako bi unaprijedili naše mljekarstvo i stočarstvo i zadržimo što više članova u tom sektoru. Uskoro kreće izgradnja Centra za stočarstvo, potpisati ćemo i ugovor u njemačko-austrijsko-češki sustav vrednovanja goveda, plan nam je uvođenje članarina kako bi mogli više terenski raditi. Nastavljamo sa velikim planovima i u ovoj godini.“

Državni tajnik pri Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek istaknuo je kako Ministarstvo pozorno prati i podupire rad Saveza. „Puno je izazova u ovom sektoru, ne samo u Hrvatskoj već i u čitavoj Europi. Nažalost, smanjuje se broj proizvođača koji se bave mliječnim kravama i broj grla, no radimo sve kako bi osigurali uspješno poslovanje i bolji dohodak. Nedavno usvojenim Programom razvoja sektora mljekarstva do 2030. godine ima za cilj povećati broj stada, povećati produktivnost stada i unaprijediti prerađivačke kapacitete kroz čitav niz mjera. Za provedbu je osigurano 590 milijuna eura što je vrlo jasna poruka Vlade i Ministarstva da se na ovaj sektor računa.“ Provedbom predloženih ciljeva u Programu, a u skladu sa smjernicama Strategije poljoprivrede, predviđa se zaustavljanje negativnih trendova u proizvodnji mlijeka te rast udjela mladih poljoprivrednika kao nositelja poljoprivrednih gospodarstava uz jačanje konkurentnosti njihovih poljoprivrednih gospodarstava. Procjenjuje se da će provedba Strategije i Programa dovesti do povećanja vrijednosti govedarske proizvodnje za 20% te ovčarsko-kozarske za 65% do 2030. godine.

Zagrebačka županija je u suradnji sa Savezom udruga uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke županije i Grada Zagreba, Ministarstvom poljoprivrede i Općinom Dubrava pokrenula projekt Regionalnog centra za razvoj stočarstva Dubrava koji će pružati sustavnu, stručnu i logističku podršku uzgojnim udrugama i uzgajivačima stoke okupljenih u 15 uzgojnih udruženja s oko 50.000 uzgajivača na području Zapadne Hrvatske koje obuhvaća Grad Zagreb i 8 županija. „Ovo je projekt od nacionalne važnosti za opstanak, razvoj i unapređenje stočarstva u Hrvatskoj vrijedan više od 10,5 mil. eura kojim će se osigurati budućnost razvoja. Naša Općina poznata je po dugogodišnjoj bogatoj poljoprivrednoj proizvodnji i po bavljenju stočarstvom. Imamo najbolje mljekare u Hrvatskoj (OPG Emina Burek) i uvijek ćemo poticati razvoj poljoprivrede“, rekao je načelnik Općine Dubrava Tomislav Okroša. Dodao je kako je bitno povezivanje u zajednički savez za jači nastup na tržištu, ali i prijenos znanja na mlade kao buduće generacije s još boljim rezultatima.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije mr.sc. Josip Kraljičković istaknuo je kako Županija godišnje podupire proizvođače sa oko 1 milijun eura kroz razne vidove potpora, organizacija i manifestacija, a prva su županija koja daje potpore za genotipizaciju za stočare. „Nadam se da smo projektom Regionalnog centra otvorili mogućnosti Hrvatskoj da ima moderan i kompletan sustav prodaje stoke, što ujedno znači i veće prihode od uzgoja za stočare, ostanak u proizvodnji i u ruralnom prostoru te bolje funkcioniranje tržišta.“ Centar bi se trebao izgraditi u sljedeće dvije godine.

Osvrnulo se za rad protekloj godini, usvojena su izvješća i plan rada za tekuću godinu. Populacija krava tijekom 2023. godine još uvijek je u opadanju, no ukupan broj grla ostaje isti. Koprivničko-križevačka županija prednjači po broju krava simentalske pasmine, a slijede ju Bjelovarsko-bilogorska, Sisačko-moslavačka, Zagrebačka i Grad Zagreb. Ukupan broj je nešto ispod 72.000 grla, što je oko 4.500 manje nego 2022. godine. Udio simentalaca u ukupnoj populaciji je 52%, što je u prosjeku oko 13 krava po gospodarstvu.

Savezu je u planu ove godine raditi na povećanju broja farmi, povećanju broja kandidata iz županija, povećati ljudski angažman, povećati broj embriotransfera te riješiti probleme vezane za nedovoljnu pouzdanost genotipiziranih grla. Aktivno će sudjelovati u kreiranju i provedbi uzgojnog programa simentalske pasmine goveda, izdavati će uzgojnu dokumentaciju i upisivati grla u matične knjige, promovirat će rad HUSIM-a, uzgoja simentalske pasmine te educirati uzgajivače. U planu im je zaposliti još dva djelatnika te uvesti članarinu od 2 eura po kravi od 2025. godine što će članovima donosi pogodnosti na usluge Saveza.

Dodijeljene su nagrade za najbolje bikove: OPG-u Rajaković za bika Milana iz Veterinarsko-stočarskog centra Banja Luka te dvije nagrade za bikove Husim PP i Winmeg OPG-a Imrišić iz CUO Varaždin/BVN.

Savez je jedan od najaktivnijih hrvatskih stočarskih saveza priznat na međunarodnoj razini. Na Skupštini su se dale nove informacije vezane uz simentalsku pasminu te se raspravilo o aktualnostima u sektoru.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije