Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbori u HDZ-u

Reformski blok dobiva, Kosor i Milinović gube

'17.04.2012., Zagreb - Konferencija za tisak Jadranke Kosor i Josipa Salapica u Hrvatskom saboru. Celnici HDZ-a najavili su na nece glasovati za izmjene poslovnika te da su upravo potpisali zahtjev za
Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL'
1/8
27.04.2012.
u 10:00

Šanse J. Kosor i D. Milinovića znatno smanjene, T. Karamarko raste, ali ne smije misliti da može uspjeti sam

Ponovno otvaranje kriminalnih afera dodatno je oštetilo poziciju Jadranke Kosor, i to kada su njoj skloni ljudi polučili red uspjeha u nekoliko županijskih organizacija (Dubrovačko-neretvanska, Šibensko-kninska, Virovitičko podravska). Posebno je spominjanjem u sudnici pogođen Darko Milinović, koji je mnogo uložio u pokušaj preuzimanja stranke na konvenciji 20. svibnja. Mrlja koja je na njega pala znatno mu slabi već izgrađenu poziciju premda će on nastaviti kampanju. Ne može je sada prekinuti i gurat će je do kraja. Na drugoj strani, u bloku "reformista" razgovara se, no još nema sinergije na koju su pozvali, udruživanjem Milan Kujundžić i Drago Prgomet. – Nemamo rezultata u pregovorima s Karamarkom i Miloševićem, ali slijedi još jedan krug razgovora – kaže Kujundžić. U nekoliko proteklih dana ojačala je pozicija Tomislava Karamarka, a s terena stižu potvrde da može računati na potporu navodno već više od polovice županijskih organizacija. Zvuči respektabilno, no pitanje je je li ta računica sigurna s obzirom na to da dio izaslanika, a i čelnika županijskih organizacija, voli davati obećanja potpore istodobno na više strana.

Rizik drugog kruga

Bilo bi neracionalno zaključiti da je za Karamarka posao već obavljen. Kao i zaključak da J. Kosor i D. Milinović više nemaju nikakvih šansi ući u drugi krug izbora za predsjednika stranke. Važni izbori u Zagrebu pokazali su koliko može biti neizvjesno ući u drugi krug. Premda je favorit Ante Zvonimir Golem potvrdio svoj status i premoćno pobijedio, nije uspio to ostvariti u prvom krugu. Za drugi krug, između trojice kandidata s gotovo jednakom potporom, odlučila je razlika od samo dva-tri glasa. Na izbornom saboru stranke bit će još zamršenije. Izrazitog favorita koji bi dobio u prvom krugu vjerojatno neće biti pa je neizvjesno računati na siguran ulazak u drugi krug. Rizik se, barem što se reformista tiče, može umanjiti – sinergijom. Karamarko, Kujundžić, Prgomet i Milošević, kada bi se uspjeli dogovoriti o savezu i zajedničkom nastupu, mogli bi računati na sigurnu pobjedu. Karamarko, koji ima dobru poziciju za manevar (može ići u koaliciju sa svima, osim s J. Kosor) nastoji proširiti "bazu", a pristupaju mu i viđeniji hadezeovci za koje se smatralo da su se "obećali" drugima. Gordan Jandroković mjesecima se čuvao konkretnog svrstavanja premda je bio najbliži D. Milinoviću. Sada javno podržava T. Karamarka. "Čovjek je s velikim političkim iskustvom, ima jasne političke stavove i svjetonazore i kao osoba mi se sviđa te smatram da u ovom trenutku može zajamčiti stabilnost HDZ-a", kaže.

J. Kosor mu je poručila da je još do prije nekoliko mjeseci jasno govorio da će je poduprijeti i da to ona "zaslužuje". Jandroković uzvraća činjenicom da se on među prvima izjasnio za promjenu vodstva. Uz njega, kažu, prema Karamarku klizi i Davor Stier i time mu jača "intelektualni" dio tima.

Hoće li pružiti ruku

Jandroković smatra da bi se Kujundžić, Prgomet pa i Milošević trebali pridružiti Karamarku. Pitanje je, međutim, ako je Karamarko već zaključio da će sam uspjeti pobijediti, hoće li pružiti ruku ostalim reformistima onako kako to oni očekuju – ravnopravno? "Pametnije je učiniti ustupke no biti previše smion i onda ne uspjeti ući u drugi krug", tvrdi jedan od insajdera. On drži da je ključno da se postigne dogovor Karamarko – Kujundžić – Prgomet, pa onda ništa drugo osim sinergije neće preostati ni Miloševiću. Takva bi sinergija bila blagotvorna i za budućnost HDZ-a jer prvi bi se put pokazalo da suparnici mogu raditi zajedno i ostati u HDZ-u ma tko pobijedio.

Komentara 54

VE
velikazmija
10:17 27.04.2012.

pustimo novinare koliko su nas puta novinari tipa bage skrenuli sa puta --i poslije toga nagrađeni novinari

OB
-obrisani-
10:19 27.04.2012.

zmiJUrna - oni koji su sprovodili detuđmanizaciJU i planiranu kriminalizaciJU Hrvatske i HDZ-a, neprijatelji su Hrvatske, ubačeni agenti, petokolonaši

VE
velikazmija
10:15 27.04.2012.

odmah na prvom komentaru sam reko jaca ili karamarko jaca zato što je ko pčela i od riječi a karamarko ima druge vrline bilo bi dobro da zajedno budu u vrhu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije