Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Silvije Tomašević

Reforme moraju olakšati život ljudi

matteo renzi
Foto: Reuters/PIXSELL
24.04.2016.
u 23:00

Ovih dana otvoren je najveći u Italiji, a možda i u Europi, trgovački centar u Areseu pokraj Milana. Zašto to spominjem? Jer je komercijalni centar otvoren na prostoru povijesne tvornice automobila Alfa Romeo.

Za Italiju i povećanje broja zaposlenih više su učinili Sergio Marchionne, delegirani upravitelj automobilske industrije Fiat Chrysler Automobiles-FCA, i neki poduzetnici od nekih sindikalaca, kazao je ovih dana talijanski premijer i čelnik Demokratske stranke (bivša KP) Matteo Renzi.

Dok neki hrvatski premijer ne bude tako govorio o poduzetnicima, jer o njima ovisi hoće li biti ulaganja i razvitka, Hrvatska će stagnirati ili propadati. Nova radna mjesta ne stvara država, stvaraju ih poduzeća. Bez poduzetničkog ozračja nema ulaganja. Čelnica najveće sindikalne konfederacije – CIGL Susanna Camusso odgovorila je Renziju da samo napada sindikate. No to je politički odgovor, a ne konkretan. Renzi je kazao da je sretan što se sada (Fiat je kupio Chrysler) Jeep proizvodi u talijanskoj regiji Basilicati.

Ovih dana otvoren je najveći u Italiji, a možda i u Europi, trgovački centar u Areseu pokraj Milana. Zašto to spominjem? Jer je komercijalni centar otvoren na prostoru povijesne tvornice automobila Alfa Romeo. Automobile Alfa Romeo tvrtka FCA proizvodi u drugim talijanskim pogonima, a onaj povijesni u Areseu pretvoren je u komercijalni centar u kojem radi oko 2000 novozaposlenih, a još 3000 ljudi indirektno radi za taj centar, na čijoj su prenamjeni iz tvorničkih hala u prostor za više od 200 trgovina radili arhitekti, inženjeri... i u koji je uloženo 300 milijuna eura.

Tvornica postaje trgovački centar, proizvodnja se seli u novije pogone, automobil dizajnira svaki kupac po svome ukusu putem interneta i dolazi ga preuzeti spremnog za vožnju. Sve se mijenja. Koliko vremena, biljega, obrazaca, mjesta itd. treba obići kupac automobila u Hrvatskoj (kao nekad u Jugoslaviji) prije negoli se u njemu može provozati... Koliko se nepotrebnog vremena, papirologije itd. potroši za neko poduzeće, za razne potvrde i pečaćenja potvrda, kontrola i kontroliranih kontrola... Od 1. siječnja ove godine stupio je na snagu Zakon o računovodstvu kojim se uvodi pečat „likvidirano“ koji se udara po ulaznim fakturama. Hrvatska Vlada najavljuje reforme i nove zakone. No, dok ne olakša život poduzetnicima i običnim građanima, napretka neće biti.

>> Grčki poučak: reforme se provesti moraju!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije