Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
protiv oružanih sustava

Redovnica (84) osuđena na 35 mjeseci zatvora zbog provale u Y-12

megan rice
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
19.02.2014.
u 08:00

Trojac je u ranu zoru 28. srpnja 2012. prerezao žičanu ogradu te upao u strogo čuvano nuklearno postrojenje u Oak Ridgeu.

Megan Rice, 84-godišnja redovnica, i još dvoje aktivista osuđeni su na 35 mjeseci zatvora zbog provale u nuklearno postrojenje u srpnju 2012. godine, piše CNN.

Tijekom suđenja u Tennesseeju utvrđeno je kako su časna sestra, i mirovni aktivisti Greg Boertje-Obed (57) te Michael Walli (63) uzrokovali više od 1000 dolara štete na državnom vlasništvu. Trojac je u ranu zoru 28. srpnja 2012. prerezao žičanu ogradu te prohodavši 1,5 kilometara prerezao još tri ograde oko nuklearnog postrojenja Y-12 u Oak Ridgeu.

Stražari strogo čuvanog postrojenja uhvatili su ih nekoliko sati nakon upada, a tijekom kojih su stigli istaknuti transparente sa ispisanim porukama na zgradi u kojoj se nalazi visoko obogaćeni uran.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

– Htjeli smo pokazati da je pogrešno pokloniti povjerenje oružju i oružanim sustavima koje se danas gleda poput kakvih božanstava – kazala je sestra Megan Rice.

Trojac je u zatvoru proveo nekoliko mjeseci, a potom je pušten na slobodu do početka suđenja. Ukupno im je prijetilo 30 godina zatvora, a nakon incidenta Kongres je održao niz rasprava te izdao sigurnosne mjere za poboljšanje sigurnosti u osam nuklearnih postrojenja u SAD.

>>Propust Amerikanaca: Časna došetala do nuklearne rakete

>>Novu godinu Kim Jong-un započeo porukom: Bit će nuklearne katastrofe...

Komentara 1

DU
Deleted user
08:47 19.02.2014.

Kad je Amere mogla iznenaditi ostarjela časna sesta s dvojicom miroljubivih aktivista, kako ih onda u rujnu 2001. ne bi iznenadila teroristička velesila Al-Qaida! Drugim riječima, zlostavljati na najraznovrsnije način cijeli svijet s jedne strane i pouzdavati se u sigurnosnu tehniku, koliko god ona bila sofisticirana, s druge nije baš uvijek dobitna kombinacija. Katkada, eto, ispadne da Ameri neslavno požanju ono što posiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije