Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Policijska akcija

Red na moru: 'Hobotnica' i 'Parangal' kaznili 56 kapetana

policija
13.08.2010.
u 11:28

Policija je, primjerice, zabilježila 27 prekršaja nedozvoljenog glisiranja, među kojima su 22 prebrza "vozača" plovila bila strani državljani. Kapetanija je naplatila 31,9 tisuća kuna.

Pomorska policija i lučke kapetanije ovoga su se ljeta, kako se čini, odlučile na energičnije mjere kojima žele uvesti red na moru, uzduž hrvatske obale i u lukama. U Šibenskom kanalu i kanalu Sv. Ante te na ušću rijeke Krke naočigled građana posljednjih se dana često mogu vidjeti mnoga plovila pomorskih vlasti u kontroli plovidbe. Tako je, kako se ističe, Lučka kapetanija Šibenik u suradnji s lučkim ispostavama Murter, Tisno, Vodice i Rogoznica provela akciju pojačanog nadzora  plovidbe „Hobotnica 2010“, u kojoj je sudjelovalo 14 djelatnika s četiri plovila.

- Kontrola plovidbe provedena je nad 41 plovilom, od čega je osam dobilo opomenu, 29 ih je kažnjeno prekršajnim nalogom, a četiri su pozvana u Lučku kapetaniju radi daljnje obrade. Ukupno je naplaćeno 31.900 kuna. Provedena akcija pokazala je da svakodnevna prisutnost plovila kapetanije na moru rezultira manjim postotkom prekršitelja te osigurava dosljedno poštovanje propisa - kažu u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Očito je da su u ministarstvu došli do istog zaključka kao i mnogi stanovnici priobalja, koji godinama predlažu da službena plovila kapetanije i policije moraju češće patrolirati na kritičnim mjestima, frekventnim plovidbenim putevima i slično, čime će se odmah češće poštovati zakonske odredbe.

Podsjetimo, osim mnogih smrtno stradalih i golemih materijalnih šteta, u jeku turističke sezone svakodnevne su pojave nedozvoljenog i bahatog glisiranja u blizini obale i drugih plovila, plaža i drugdje, kao i nepoštovanja temeljnih pravilnika ponašanja na moru, čime su često mnogi dovedeni u pogibeljne situacije.

Iz Postaje pomorske policije Šibenik kažu da su i oni proveli akciju nadzora pomorskog prometa „Parangal“.

- Akcija je održana na području akvatorija PU šibensko-kninske, od Primoštena do Murtera. Sudjelovalo je pet plovila Postaje pomorske policije Šibenik.

U akciji je podneseno ukupno 27 prekršajnih naloga zbog povreda propisa pomorskih zakona – nepropisnog glisiranja, i to za 22 strana državljanina i pet hrvatskih državljana. Ujedno je protiv dva strana državljanina uz prekršajni nalog zbog nepropisnog glisiranja podnesen i obvezni prekršajni nalog zbog povrede propisa Pomorskog zakona, odnosno neposjedovanja dokumenata - obavještavaju pomorski policajci.

Ključne riječi

Komentara 2

SD
Stane_Dolanc
17:06 13.08.2010.

Prestrašno: 14 djelatnika i 4 plovila puta x dana za 31000 kn. Koliki trošak su pritom imali? Složiti ćemo se da je najveća korist ipak sama njihova nazočnost i održavanje reda, ali kazne definitivno treba podebljati.

IZ
izbrisani
23:23 15.08.2010.

ma nije bitno to,sada je Kalmeta faca!!!vidi se njegov trud...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije