Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPREZNI Županijsko poglavarstvo za još jedan rebalans

Recesija traži još jedno češljanje proračuna

26.03.2009.
u 16:49

Ako se Županijska skupština ne raspusti ranije, mogla bi u prvoj polovici travnja odlučivati o izmjeni i dopuni ovogodišnjeg proračuna. Povećanje je minimalno - 0,2 posto, ali je fleksibilnije unutar pojedinih rashoda.

Preventivni oprez
- Nužno je još jedno češljanje proračuna zbog recesijskih kretanja, nije nešto veliko, ali moramo biti oprezni u preraspodjeli rashoda, rekao je župan Zlatko Komadina. Sječanj i veljača nisu dovoljni pokazatelji kretanja, no tendencije zahtijevaju oprez. Skromni rast proračunskih prihoda uvjetovao je detaljnu analizu rashodne strane, te obustavu povećanja novca na svim stavkama koje se ne odnose na ostvarenje već započetih projekata. Važna je kvaliteta razine usluga županijskih ustanova školstva, zdravstva i socijale, te poticajne mjere u gospodarstvu.

Prva ušteda od približno 3,4 milijuna kuna učinjena je već u početnom proračunu zamrzavanjem plaća zaposlenima u županijskoj upravi, ustanovama, naknada članovima poglavarstva i skupštine, sredstava za političke stranke. Zbog usporavanja gospodarske djelatnosti u cijeloj zemlji (prema informacijama o prihodima državnog proračuna) potrebno je još opreznije planirati županijski novac u 2009., no i dodatni novac za financiranje djelatnosti zdravstvenih ustanova i socijalne skrbi, te za već preuzete obveze prema projektima EU.

Ministarstvo kasni
Županija će i dalje “uskakati” s plaćanjem troškova prijevoza učenika 1. i 2. razreda srednjih škola, no samo za najviše tri mjeseca, koliko zasad kasni Ministarstvo financija s ovom obvezom. Za 2674 učenika koji žive više od 5 km od najbliže škole potrebno je približno milijun i pol kuna.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije