Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Recesija će najviše pogoditi žene

05. prosinca 2008. u 15:41 4 prikaza

MAKARSKA – Žene su u nas slabo educirane o svojim pravima i moraju jače podignuti glas. Pritom mislim na njihova prava u vezi sa zaštitom materinstva, povratkom na radno mjesto, pravom na stanku za dojenje…

Veliki je problem i zapošljavanje na određeno vrijeme i u vezi s tim pitanjem radimo kampanju kojom udaramo na državne institucije. Čak 85 posto novozaposlenih radi na određeno vrijeme, što je na stanovit način ropski položaj, a uglavnom su to žene – kazala nam je Katarina Perković, glavna koordinatorica žena Hrvatske udruge sindikata.

Naime, u četvrtak i petak u Makarskoj je održan sastanak o osnaživanju žena u radu sindikata.

Iako je dolazak na ovaj sastanak potvrdilo dvadesetak predstavnica škvera, Brodomerkura, Dalmacijavina ili, pak, Sindikata Istre i Kvarnera, u četvrtak ih je na radionici sudjelovalo samo desetak.

Jozo Marić iz Županijskog ureda Hrvatske udruge sindikata u Splitu osvrnuo se na probleme koje je počela stvarati već sama priča o recesiji.

– Poslodavci koriste gužvu i, bez obrazloženja o posljedicama, prenose paniku među radnike te tako drže nisku cijenu rada. Ima, doduše, i puno otkazivanja kolektivnih ugovora, zbog čega sam u posljednje vrijeme stalno na terenu – kaže Jozo Marić iz HUS-a.

Marićeva kolegica, Katarina Perković, dodaje kako će recesija još intenzivnije pogoditi žene.

– Žene ionako teže dobivaju posao, a usto ga i mnogo teže nego muškarci zadržavaju u normalnim okolnostima. U recesiji će se žene sigurno teže snaći nego suprotni spol – kaže “šefica” ženskog dijela HUS-a.

Kao jedino rješenje nameće se, poručila je Jasna Petrović, regionalna koordinatorica ženske mreže Međunarodne konfederacije sindikata, “uvlačenje” sve više žena u sindikate.

– Snaga je, na kraju krajeva, u brojkama – kazala je Jasna Petrović.

Ouverture de la 57ème édition du Festival de la Télévision de Monte-Carlo
SKLADAN BRAK
Ljubavna priča slavnog glumca i srpske liječnice: 'Nisam imala pojma tko je on'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti