Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Reakcije iz Srbije: Presuda generalima ide u dva smjera

- Presuda ide i u drugom smjeru - prema hrvatskoj državi i njenom ustrojstvu upravo zbog konstrukcije o udruženom zločinačkom djelovanju, rekao je Savo Štrbac
15. travnja 2011. u 14:14 101 komentara 8 prikaza
generali-haag (1)
Foto: Reuters/Pixsell

Svi beogradski mediji dali su veliku pozornost izricanju presude hrvatskim generalima u Haagu. Uz velike tekstove stavili su i fotografije generala, a poigrali su se i sa zatvorskim rešetkama simbolizirajući izrečene kazne. Spominju se i ratni putevi generala, ali i sve osobe koje su uključene u „zločinački pothvat“, kako ga je formuliralo tužiteljstvo.

Savo Štrbac iz Dokumentacijskog centra Veritas neposredno prije izricanja presude za beogradski B92 rekao je da će ona biti jedan od onih kamena međaša u odnosima srpskog i hrvatskog naroda s područja Hrvatske, ali i da ona može imati veliki značaj u regiji, a prije svega u odnosima između Srbije i Hrvatske.

- Ako presuda bude osuđujuća, odnosno ako se preuzme tekst iz optužnice u kojem stoji da je napravljeno etničko čišćenje Srba iz Krajine, kroz udruženi zločinački pothvat, na čijem je čelu bio tadašnji predsjednik Hrvatske Frano Tuđman, a ova trojica su samo članovi tog udruženja, onda ona ide u dva smjera. Jedan smjer je prema generalima i njihovim obiteljima. Oni će osobno izdržavati i osjećati posljedice te kazne.

Presuda ide i u drugom smjeru - prema hrvatskoj državi i njenom ustrojstvu upravo zbog konstrukcije o udruženom zločinačkom djelovanju. To znači da je planski, smišljeno, dogovoreno, kako se i kaže u optužnici, da se očisti Krajina od Srba i da se za sva vremena riješi srpsko pitanje u Hrvatskoj, rekao je Štrbac.

Homen: Srbija može biti zadovoljna presudom u Haagu

Koordinator Vlade Srbije za odnose s javnošću i državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Slobodan Homen izjavio je danas kako Srbija može biti zadovoljna presudom od 24 godine zatvora na koju je pred Haaškim tribunalom osuđen hrvatski general Ante Gotovina zbog ratnih zločina, javljaju srbijanski mediji.

- Daleko važnije od same visine kazne je poruka i priznanje suda zahtjevu Haaškog tužiteljstva koji konstatira kako se zaista dogodilo etničko čišćenje, da su Srbi svjesno protjerani i da je to bio dobro organiziran plan - rekao je Homen i ocijenio da će presuda baciti potpuno drugu sliku na događaje iz 90-ih, "i što je najvažnije na ulogu srpskog naroda u tim događajima".

- Puno važnije od bilo koje kazne jest da je konstatirano kako su krivi za onaj zločin, za koji smo svi znali, a to je etničko čišćenje i protjerivanje srpskog naroda - istaknuo je Homen.

Vekarić: Presuda će sigurno imati implikacije na odnose Srbije i Hrvatske

Zamjenik tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić ocijenio je danas kako će presuda Haaškog tribunala trojici hrvatskih generala, kojom je preminuli predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman označen kao vođa udruženog zločinačkog poduhvata, sigurno imati određene implikacije na odnose Srbije i Hrvatske, poglavito pred Međunarodnim sudom pravde gdje su obje države podnijele tužbe, javlja beogradski Mondo.

vraćamo sat
Noćas počinje zimsko računanje vremena: Evo što se još mijenja
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • -obrisani-:

    Ja mislim da ce vitezovi biti oslobodjeni u drugom postupku....ako prezive jos 6 godina u pritvoru....

  • uvijek i sve:

    Srpsko \"pitanje\" se tek otvorilo! Najebali ste!

  • zvocalo:

    Bitno admine da nebrišeš četnike i njihove komentare.