Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Srpski pravnici

Reakcija u Beogradu: Haaški tribunal sudi samo Srbima

haag
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
22.11.2013.
u 19:56

Ovaj sud zanemaruje niz dokaza koji pokazuju kako u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije nisu samo Srbi činili zločine, smatra Jovan Ćirić

Haaški tribunal je za zločine nad srpskim narodom osudio svega tri osobe - jednog Hrvata i dvojicu Bošnjaka i iz toga je vidljivo kako je riječ o sudu isključivo za Srbe, a sud u Haagu želi biti tvorac povijesti što se, srećom, neće dogoditi, rečeno je u Beogradu na predstavljanju zbornika radova naslovljenog "Haaški sud između prava i politike" posvećenog radu Međunarodnog suda za ratne zločine koja donosi viđenja rada Haaškog tribunala šestorice srpskih pravnih stručnjaka.

Kako javljaju Večernje novosti, međunarodnom sudu ova šestorka osporava legitimitet, ali i ističu kako je riječ o "političkom instrumentu zbog čega je on izgubio svaki kredibilitet".

- Ovaj sud zanemaruje niz dokaza koji pokazuju kako u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije nisu samo Srbi činili zločine. O tome najbolje svjedoči broj žrtava rata u BiH koji je utvrdio norveški ekspert za demografiju angažiran u Haaškom tribunalu - 104 000. Najviše je stradalo Muslimana, ali se taj broj drastično ne razlikuje od broja srpskih žrtava - drži Jovan Ćirić, direktor Instituta za usporedno pravo, izdavač ovog zbornika dodajući da je "oslobađanjem hrvatskog generala Ante Gotovine Haaški tribunal propustio posljednju priliku uspostaviti standard i napraviti kakvu-takvu ravnotežu u presudama kojima se reže kazna Srbima i ostalim narodima''. Vladimir Čolović drži kako Glavna skupština UN, koja je mjerodavna za osnivanje Tribunala, nijednom nije odlučivala o osnivanju ovog suda i "tom prilikom krenulo se od stava da je riječ o međunarodnom sukobu, o čemu se i te kako može raspravljati". 

>>Sonja Biserko potvrdila da je svjedok Hrvatske u Haagu

Komentara 3

DU
Deleted user
20:58 22.11.2013.

A kom bi drugom sudili, zna se od kud je i od koga je sve pocelo......

Avatar delminium
delminium
21:58 22.11.2013.

samo zločincima pa kome bi trebali?

Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
15:59 24.11.2013.

Da, učinjena im je velika nepravda, kao i mnogim drugima, zato što rat melje sve pred sobom... Znaju oni dobro zašto su tamo i zbog čega !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije