Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pritisak dužnika dao rezultate

RBA popustio: radi novu konverziju s nižim kamatama

08.12.2015., Zagreb - Prosvjed Udruge Franak protiv banaka RBA, Hypo i Sperbanke. Prosvjedovali su zato sto, prema njihovim tvrdnjama, te banke najvise krse zakone o konverziji kredita u svicarskim francima.
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
12.12.2015.
u 14:00

Franak svejedno ide u prosvjed jer nisu riješeni otkazani neotplaćeni krediti

Pritisak klijenata na Raiffeisenbank Austriju koju je Udruga Franak imenovala kao jednu od tri banke s najviše nepravilnosti u konverziji, uz Sberbank i Hypo, urodio je plodom: banka je odlučila napraviti nove izračune konverzije kredita iz CHF u eure za sve dužnike – i one koji su prihvatili konverziju i one koji nisu. Obavijest o tome jučer im je poslala poštom.

Novi rok

– U novim izračunima RBA će primijeniti niže kamatne stope, koje se primjenjuju za klijente koji usmjeravaju svoja redovna primanja na račun u banci te će priznavati usklađenja kamatnih stopa koja su se provodila za njihove kredite – priopćili su iz RBA. Nove će izračune, zajedno s aneksima ugovora, dužnicima poslati u prvoj polovici siječnja, preporučenom poštom na prijavljene kućne adrese, kao i prethodne. Novi 30-dnevni rok za konverziju počinje teći od dana preuzimanja preporučene pošte. Iako pozdravljaju dobru vijest, iz Franka ne odustaju od prosvjeda najavljenog za danas ispred poslovnica RBA u Jurišićevoj i Hypa na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

– RBA još nije poslao izračun konverzije za otkazane kredite koji nisu otplaćeni niti se službeno izjasnio o načinu otplate manjka – ističe predstavnik Franka Goran Aleksić.

U PBZ-u preplate

Bankama nikako ne odgovara blokada njihovih poslovnica i to je jedan od najvećih razloga da konverziji pristupe pomirljivije; upućeni izvori kažu da Franak već pregovara i s Hypom. Splitska banka slala je nove izračune samo za otkazane kredite kojima su prethodno poslani aneksi s klauzulom o odricanju od daljnjih prigovora, a pojedinačne prigovore rješavaju ponaosob. OTP i Erste iz nacrta aneksa izbacili su odredbu o mogućem padu zakona na Ustavnom sudu prema naputku HNB-a i poslali klijentima nove anekse, dok u Zabi i PBZ-u kažu da su izračun radili u skladu sa zakonom. U PBZ-u kažu da im najveći dio klijenata ima preplatu. U sjeni ovih događaja ostala je vijest da je jučer Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio prijedlog zakona o konverziji kredita u konvertibilnu marku. 

>> RBA šalje nove izračune konverzije CHF kredita u eurske 

>> Konverzija nam je tržišna prilika

Komentara 1

DU
Deleted user
16:57 12.12.2015.

Svaka čast ovim ljudima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije