Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruženje OIE upozorava

Razvoj stopiran, prijete milijunski gubici, zahtijeva se Lex OIE

Konferencija za medije Udruzenja obnovljivih izvora energije Hrvatske gospodarske komore
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/6
29.03.2023.
u 23:28

Najveće prepreke su zakonodavni okvir, neusklađenost propisa, priključenje na elektroenergetsku mrežu, prostorno planiranje i utjecaj na okoliš i prirodu

Realiziramo li do kraja ove godine mizernih 100 MW novih kapaciteta obnovljivih izvora energije, a uglavnom će se raditi o solarima, možemo biti prezadovoljni, upozorili su iz Udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske gospodarske komore (OIE HGK) na konferenciji za medije. Pozvali su na hitno donošenje Lex OIE, koji bi objedinio na jednom mjestu svu regulativu investiranja u obnovljive izvore energije, a isto tako i formiranje Radne skupine, po uzoru na upravo poduzete korake nakon trogodišnjeg zastoja obnove od potresa, a koja bi ekspeditivno rješavala sve pristigle zahtjeve.

Podzakonski akti kasne

Zbog toga je napravljen i predstavljen Position Paper u kojem su navedene najznačajnije prepreke u administrativnim postupcima pripreme i razvoja projekata OIE. To su zakonodavni okvir, neusklađenost propisa, priključenje na elektroenergetsku mrežu, prostorno planiranje i utjecaj na okoliš i prirodu.Kao ključni razlog dodatnog usporavanja razvoja sektora navode nedonošenje većeg broja podzakonskih akata. Uredba kojom treba definirati način dodjele energetskog odobrenja (EO), kao prvog i najvažnijeg dokumenta za pokretanje razvoja projekta OIE, pravila o priključivanju na prijenosnu mrežu, pravila o priključenju na distribucijsku mrežu, mrežna pravila te naknada za priključenje na elektroenergetsku mrežu podzakonski su akti čije donošenje kasni od 155 do 430 dana, kažu u HGK.

Od 216 odobreno 36 zahtjeva

Iako je zbog značajnog udjela električne energije koju dobivamo iz starih hidroelektrana, kao i značajnog udjela građana koji koriste drva/biomasu za grijanje, Hrvatska u gotovo svim statistikama pri vrhu EU po korištenju obnovljivih izvora energije, činjenica je da je u zadnjih desetak godina razvijeno vrlo malo ikakvih energetskih projekata. To je posebno zabrinjavajuće zbog rokova i novca koje nam je na raspolaganje stavila EU putem programa Otpornosti i obnove i gdje bi Hrvatska mogla ostati bez stotina milijuna eura bespovratnih sredstava. Za program potpore OIE 2021.-2023. zaprimljeno je 216 zahtjeva za kapacitete od 6000 MW, a obrađeno je svega 69 od čega njih 36 pozitivno. Iako su i u Udruženju svjesni da je velik dio zahtjeva nepotpun, smatraju da bi njih barem za 2000 MW moglo i trebalo biti riješeno i odobreno. Posebno jer je za to osigurano 783 milijuna eura iz fondova EU.

VIDEO: Sezona požara već započela u Španjolskoj: Izgorilo preko 4000 hektara, "Klimatska kriza već je tu"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije