Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Međunardoni kongres Towards Green Growth

Razvoj konkurentnosti turizma jugoistočne Europe

Prvi međunarodni kongres 'Towards Green Growth
Foto: PR FOTO
1/4
29.04.2014.
u 11:46

Danas, 29. travnja u dubrovačkom hotelu Palace započeo je Prvi međunarodni kongres 'Towards Green Growth: Entrepreneurship and Innovation in Tourism' ili 'Prema "zelenom" razvoju: Poduzetništvo i inovacije u turizmu'

Dubrovnik, 28. travanj 2014. - danas je u dubrovačkom hotelu Palace započeo Prvi međunarodni kongres 'Towards Green Growth: Entrepreneurship and Innovation in Tourism' ili 'Prema "zelenom" razvoju:  Poduzetništvo i inovacije u turizmu' koji organiziraju Investicijska povelja za Jugoistočnu Europu Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD Investment Compact SEE) i Hrvatska unija malih poduzetnika (HUMP-CROSBU) u suradnji s lokalnim partnerom DURA–om. Pozdravnu riječ na otvorenju Kongersa uputili su g. Camilo Sorza, CEO Adriatic Luxury Hotels; g. Željko Raguž, zamjenik gradonačelnika Grada Dubrovnika; g. Ivo Bašić, savjetnik ministra turizma RH i g. dr. Alan Paić, v.d. načelnika Odjela za Jugoistočnu Europu pri Tajništvu za globalne odnose OECD-a.

Kongres je započeo predavanjima i radionicama istaknutih stručnjaka poput  izvršnog predsjednika tvrtke CIM (Creative Industries Management) iz Helsinkija, Finska, prof. Jorme Routtija, na temu Inovativni sustavi u gospodarstvu temeljenom na znanju i direktora Nacionalne akademije znanosti za tehnologiju, inovacije i poduzetništvo, Dr. Chalresa W. Wessnera iz SAD-a.

Na Kongresu će se održati i prvi sastanak Radne grupe za turizam OECD-a s Regionalnim savjetom za suradnju, a zadatak mu je razvoj konkurentnosti turizma ne samo u Hrvatskoj, već u cijeloj Jugoistočnoj Europi. Razmatrat će se politike  koje sputavaju turizam, mogućnosti njihovih reformi i doprinosa ukupnom gospodarskom rastu.   

Dr. Alan Paić je istaknuo  važnost suradnje među susjedima, a ne frontalne konkurencije. Potrebno je surađivati na regionalnoj razini i povezati se sa zemljama u susjedstvu. Također je napomenuo kako je bitan segment edukacija zaposlenika, ali i vlasnika kako bi mogli uvidjeti nove poslovne prilike  te kreirati nove turističke ponude. Tri su resora koja moraju surađivati: znanost, gospodarstvo i državna uprava. Zato je ovaj spoj ključan za razvoj inovacija. Europa je prepoznala inovaciju kao motor gospodarstva. Hrvatska treba više ulagati u istraživanje i inovacije te iskoristiti mogućnost strukturnih fondova koji su nam na raspolaganju.

Dr. Alan Paić, stručnjak za konkurentnost, u regiji Jugoistočne Europe radi na cjelovitom monitoringu u šesnaest resora politika koje obuhvaća Strategija JIE 2020 u sedam zemalja regije, na podršci sektorskoj konkurentnosti na području turizma i prehrambene industrije, na procjeni politika u korist malim i srednjim tvrtkama te na podršci implementacije Regionalnog sporazuma o slobodnoj trgovini CEFTA 2006.
Visoki pokrovitelj Kongresa je Predsjednik Republike Hrvatske prof. dr. Ivo Josipović, a Kongres podupiru Grad Dubrovnik, Ministarstvo turizma, Ministarstvo poduzetništva i obrta, HAMAG te Europsko gospodarsko socijalno vijeće (EESC).
Partneri Kongresa su Apriori komunikacije, Dubrovnik Luxury Services i Europska alijansa malih poduzetnika (ESBA), a medijski partneri je Styria medijski servisi (Večernji list, 24 sata i Poslovni.hr).

Komentara 1

KU
kungFuPanda
12:18 29.04.2014.

A što ako lihvari legaliziraju biznis... pa postanu ISTI vi???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije