Novost koja je prošle godine uvedena u mnogim restoranima i kafićima - mogućnost ostavljanja napojnice direktno na POS uređaju - izazvala je prije koji dan raspravu na Redditu. Iako je ovakav način davanja napojnica postao sve češći, mnogi smatraju da se time prelazi granica pristojnosti i da to nije u duhu europskog društva.
Jedan od korisnika podijelio je svoje razočaranje s nakon posjeta restoranu. Naime, nakon što je naručio obrok, POS uređaj mu je automatski ponudio 15% napojnice: "Došao sam u restoran, naručio hranu i frajer mi je okrenuo POS s 15% napojnicom na vrhu. Da ne spominjem da se moram sam dići po hranu... Oprosti, al u kojem svemiru je to normalno?", napisao je korisnik. Također, naglasio je kako mu se čini neprihvatljivim biti prisiljen na davanje napojnice, pogotovo u slučaju kad je usluga bila minimalna.
Njegov post ubrzo je izazvao mnoge komentare. Drugi korisnici su istaknuli slične frustracije, dijeleći svoja iskustva s napojnicama na POS uređajima. Neki su rekli da im je neugodno odbiti napojnicu, dok su drugi jasno stavili do znanja da smatraju kako konobari ne zaslužuju dodatnu naknadu ako usluga nije bila iznad očekivanja. "Pa nemoj ići jesti u restoran" često se koristi kao argument za opravdanje, no korisnici navode kako je, unatoč tome, pravo na napojnicu nešto što bi trebalo biti zasluženo, a ne automatski dodano.
Zanimljiv komentar dolazi od bivšeg konobara koji objašnjava da napojnica nije nešto što se "dobiva", već se "zaslužuje". On ističe da ostavlja napojnicu samo u slučaju kada je usluga bila na razini očekivanja, "Ukoliko je usluga bila ispod očekivanja, neće biti napojnice, a ako je konobar zaboravio osnovne stvari, poput čistog stola ili istresanja pepeljare, neće ni 20 centi biti ostavljeno."
Na Redditu se također pojavio i komentar korisnika koji je istaknuo da ne voli postotke jer ih smatra nepravednima i nije u mogućnosti unijeti vlastiti iznos napojnice. "Na POS-u uvijek odaberem 0, ne želim se osjećati prisiljenim na napojnicu koju nisam sam odlučio. U Glovu sam prestao ostavljati napojnice jer sam primijetio da automatski traže čak i do 5€ za klopu od 30€," napisao je jedan" napisao je jedan korisnik. S druge strane, ima i onih koji smatraju da je napojnica još uvijek važan način nagrađivanja dobrih usluga. "Ostavim napojnicu uvijek (ako usluga nije bila ultra loša), ali ne u postotku nego po principu", napisao je jedan od korisnika, objašnjavajući kako napojnicu ostavlja prema iznosu računa, a ne prema postotku.
>>> FOTO Britanci birali najljepše i najružnije gradove u Europi, na popisu i dva hrvatska
Napojnica porezni trik iz Amerike pokojem hotelijeri trošak svoje radne snage prebace na gosta i pritom ne moraju konobaru platiti mirovinsko, zdravstveno i porez. Jer je kao stvar njegove sposobnosti da si plaću prikupi kroz bakšu. U osnovi ponižavajuće za konobara a isplativo za gazdu.