Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Razorni asteroid prijeti Zemlji u idućih 20 godina

03.12.2008.
u 15:08

Nakon što je skupina znanstvenika pozvala na brzu reakciju zbog asteroida koji bi mogao udariti o Zemlju, Richard Crowther, vodeći UN-ov znanstvenik, kaže da bi svijet trebao udružiti snage u borbi protiv takvih asteroida. Udruga istraživača svemira (ASE) kaže da će ovakve misije presretanja asteroida trebati globalno odobrenje.

Ujedinjeni narodi sastat će se u veljači i razgovarati o ovom problemu.

U ASE-ovu izvještaju piše da znanstvenici i bivši astronauti upozoravaju na opasnosti od udaraca asteroida. Naime, jedan takav udarac asteroida prije 65 milijuna godina izbrisao je dinosaure s lica zemlje, a udarac asteroida 1908. godine uzrokovao je požar na području od 2000 četvornih kilometara u Sibiru. Požar tih razmjera mogao bi progutati cijeli New York.

Do sličnog udara asteroida moglu bi doći u idućih 20 godina. Dotad bi asteroid Apophis trebao proći vrlo blizu Zemlje, a analize kažu da je mogućnost udarca o Zemlju 1:45.000. Udarac Apophisa bio bi jačine 500 megatona, najmanje 100 puta snažniji nego što je bio udarac u Sibiru.

Ovu prijetnju, smatra profesor Crowther, treba shvatiti krajnje ozbiljno. Ujedinjeni narodi smatraju da je nužno poduzeti nešto, no nisu se još uvijek uspjeli dogovoriti o kakvoj bi se akciji trebalo raditi. O tome bi se trebalo razgovarati u veljači.

Većina je asteroida koji ulaze u Zemljinu atmosferu malena i izgore prije nego dotaknu Zemlju. No, one veće, čiji promjer iznosi 200 metara ili više, trebalo bi uništavati kako ne bi udarili u Zemlju. (NaM)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije